Nakon što smo proteklih tjedana predstavili sve finaliste u našem velikom izboru najboljeg županijskog EU projekta, stručni žiri 1. listopada će izabrati pobjednike, a glasanje za najbolje projekte smo omogućili i građanima – od 19. rujna do 10. listopada za svoje favorite možete glasati na web platformi Jutarnjeg lista

 Veliki izbor najboljeg županijskog EU projekta kojeg smo pokrenuli u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, ušao je u samu završnicu.  Nakon što smo proteklih tjedana predstavili 21 projekt koji je odlukom peteročlanog žirija ušao u finale izbora, od subote 19. rujna počinje glasovanje za projekte na platformi Jutarnjeg lista, na kojoj će se birati Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti.

Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos znanosti i inovacijama i Doprinos poduzetništvu.

Priču s izborom najboljeg EU projekta pokrenuli smo s ciljem promocije najboljih EU projekata i njihovog značaja i doprinosa u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Hrvatske.

Hrvatska, naime, za razdoblje od 2014. do 2020. ima na raspolaganju čak 10,7 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što u prosjeku iznosi 2.529 eura po stanovniku. Prošle je godine Hrvatska iz fondova EU iskoristila 3.965,054.454 eura, što je 31 posto od planiranog iznosa, pa je jasno da je prostor za napredak itekako velik, pa i ovim projektom želimo potaknuti županije i njihove razvojne agencije na još veću proaktivnost i efikasnost u korištenju fondova.

‘Ovakvi natječaji su izrazito važni jer mogu inspirirati druge i motivirati ih na djelovanje stoga treba isticati te pozitivne primjere, čuti iskustva ljudi koji stoje iza njih i nešto od njih i naučiti’, ističe šefica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić.

Prvi krug natječaja bio je otvoren 30 dana, zaključno do 10. lipnja 2020. godine a peteročlani žiri, u čijem su sastavu dva predstavnika Hrvatske zajednice županija (Senka Bilać, pročelnica Ureda župana Šibensko-kninske županije, i Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije), predstavnica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu (Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), te predstavnici projekta Župan.hr (Zdravko Ivić) i Hanza Medije (Marko Biočina, glavni urednik gospodarskog sadržaja Hanza Medije), konsenzusom je odabrao 21 projekt koji je ušao u drugi krug izbora.

U izboru najboljeg projekta obuhvaćeni su projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2018. ili 2019. Projekti se biraju u četiri kategorije.

Četiri kategorije

U prvom krugu natječaja u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici” odabrani su sljedeći projekti: Razminiravanje poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije; NEWLIGHT (Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija); Turistička valorizacija tvrđave Sv. Nikole u Kanalu sv. Ante (Šibensko-kninska županija); Povijest na zrnu soli (Dubrovačko-neretvanska županija); Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav; Kažu zdravlje (Karlovačka županija); POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji; Dom zdravlja – centar zdravlja (Požeško-slavonska županija); Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole (Osječko-baranjska županija); Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2017. – 2018. (Zagrebačka županija) i projekt Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije.

U kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji” najbolji projekti prvog kruga su: Inovativnim umom do pametnih škola (Brodsko-posavska županija); Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju, AgriShort (Međimurska županija); IRENE – međuregionalna mreža održivosti i energetske učinkovitosti (Zadarska županija); BLUE KEP – Program razmjene “plavog znanja” i integracija obrazovnih sustava u prekograničnom području (Istarska županija) te “Mala barka 2: očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana” (Primorsko-goranska županija)

Žiri je u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” odabrao: Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti (Vukovarsko-srijemska županija); StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije (Zagreb) i Budi STEMpatičan! (Virovitičko-podravska županija).

U kategoriji “Doprinos poduzetništvu”, dalje se natječu dva projekta: Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije (Splitsko-dalmatinska županija) te Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska.

Natječaj se zatvara 10. listopada u 23.59 sati, a glavna dodjela nagrada održat će se 20. listopada na Danima regionalnog razvoja i fondova EU. (M.P.D.)