Virovitičko-podravska županija je prva županija u Hrvatskoj koja u suradnji s Institutom Ivo Pilar, provela projekt kojim se potiče rad s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima

 

Virovitičko-podravska županija u finale našeg velikog izbora za najbolji županijski EU projekt ulazi s projektom ‘Budi STEMpatičan’ koji je prijavila u kategoriju Doprinos znanosti i inovacijama.

Vrijednost projekta bila je 926.091,10 kuna, prijavitelj je bila Virovitičko-podravska županija sa 21 partnerom, 14 osnovnih i sedam srednjih škola.  Projekt je trajao 16 mjeseci (od lipnja 2017. do listopada 2018. godine).

Projekt „Budi STEMpatičan“ je jedan od 11 odobrenih projekata za koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo Odluku o financiranju na temelju Poziva – Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Virovitičko-podravska županija je prva županija u Hrvatskoj koja u suradnji s Institutom Ivo Pilar, provela projekt kojim se potiče rad s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima. Time se poboljšava razvoj potencijala darovitih učenika i omogućava rana identifikacije darovitih u odgojno-obrazovnim ustanovama, njihovo individualizirano poučavanje i učenje tako da ono odgovara njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima.

Upravo je to bio i cilj projekta – jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih djelatnika za prepoznavanje i identificiranje potencijalno darovitih učenika kojima će se pristupiti s razvijenim modelom rada prilagođenim potrebama darovitih učenika. Kroz projekt su održane aktivnosti, primjerice, studijsko putovanje u Beč i posjet Centru za darovitu djecu  s ciljem razmjene iskustva i uspostave suradnje – ravnatelja osnovnih i srednjih škola partnera, predstavnika VPŽ te razvojne agencije Vidra, zimski i ljetni kamp u Noskovačkoj Dubravi za deset učenika srednjih škola i trinaest učenika osnovnih škola izabranih na temelju empirijskog testiranja, tri puta po pet jednodnevnih radionica za učitelje i nastavnike te tri puta po tri jednodnevne radionice za stručne suradnike škola partnera. Na radionicama je provedeno osposobljavanje za stručne poslove identifikacije STEM darovitih učenika u obrazovnom sustavu, usmjeravanje i profesionalno usmjeravanje STEM darovitih u obrazovnom sustavu te osmišljavanje i primjena modernih metoda rada sa STEM darovitim i talentiranim učenicima u školskom i izvanškolskom okruženju.

– Ovaj projekt imao je za cilj novi moderan i racionalan pristup obrazovanju i da se obrazovni sustav približi onima kojima i služi, prije svega, učenicima, roditeljima, ali i samoj zajednici u kojoj djeluje. Ovo je samo jedan od projekata kroz koje županija ulaže u obrazovanje, jer ulaganje u obrazovanje nije samo ulaganje u razvoj društva već je to ulaganje u razvoj gospodarstva – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović po završetku projekta.

Pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesne Šerepac rekla je na završetku projekta da je njegov cilj bilo jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih djelatnika za prepoznavanje i identificiranje potencijalno darovitih učenika te pristupanje s razvijenim modelom rada prilagođenim potrebama darovitih učenika.
U sklopu projekta održani su kampovi i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola iz područja robotike robotike, informatike, prirodoslovlja… Sve to rađeno je za učitelje, nastavnike i stručne suradnike, a organizirano od strane Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, rekla je tada Šerepac i dodala da su sudionici projekta, u sklopu studijskog putovanja u Beč, posjetili Centar za darovitu djecu s ciljem razmjene iskustva, uspostave suradnje, stvaranje prilika za daljnje zajedničke projekte kako bi se usvojili dobri primjeri prakse.

Jedan od važnijih elemenata održivosti projekta bilo je upravo i jačanje kapaciteta stručnih suradnika, učitelja i nastavnika koji su kroz edukacije stekli znanja i vještine za identifikaciju, primjenu novih metoda i oblika rada te praćenje napretka učenika darovitih za STEM područja.

Radionice u okviru zimskog i ljetnog kampa te radionice za učitelje, nastavnike i stručne suradnike organizirane su od strane Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba koji je po postupku javne nabave dobio aktivnosti vezane uz program.

Bilo je uključeno 26 učitelja i nastavnika –  jedan iz svake škole partnera i pet stručnjaka iz područja matematike, fizike, biologije, kemije i informatike, te 21 stručni suradnik,  jedan iz svake škole partnera.

– Kroz projekt su se razvijali modeli identifikacije STEM darovitih i nadarenih, jačali kapaciteti odgojno-obrazovnih djelatnika za prepoznavanje, identifikaciju i rad s talentiranim i nadarenim STEM učenicima, a pritom se je demonstrirala primjenjivosti modela i razvoj STEM preporuka i smjernica. STEM obrazovanje je višeslojno, ono nadilazi okvire tradicionalnih školskih područja koja tvore akronim STEM. Osnove STEM obrazovanja moguće je postaviti u najranije djetinjstvo, gdje se djeca igrom i iskustvima u obiteljskom okruženju uvode u svijet STEM-a – rekao je po završetku projekta Josip Burušić s Instituta Ivo Pilar.

 Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ i provodio se je u 14 osnovnih i sedam srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije. Partneri na projektu su bili: OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, OŠ Suhopolje, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, OŠ „Ivan Goran Kovačić” Zdenci, OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ Voćin, OŠ Mikleuš, OŠ „Davorin Trstenjak”, Čađavica, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, OŠ Gradina, Strukovna škola Virovitica, SŠ „Stjepan Ivšić” Orahovica, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, SŠ Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica i Gimnazija Petra Preradovića Virovitica. (Lidija Kiseljak)