Projekt PISMO Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije vrijedan je 20 milijuna kuna, od čega su 19,9 bespovratna EU sredstva

Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije nositelj je projekta PISMO, osnivanja Poduzetničkog inkubatora u Novskoj, uz partnere na projektu Sisačko-moslavačku županiju i Razvojnu agenciju Zagreb. Vrijednost projekta  je 20.293.944,35 kuna (EU potpora 19.938.127,84 kuna), a trajanje je bilo od 1.9.2017. do 1.9.2019. godine.

U našem velikom izboru za najbolji županijski projekt ovaj projekt u finale je ušao u kategoriji Doprinos poduzetništvu.

Poduzetnički inkubator ostvario je u kratkom vremenu veliku popularnost, kontinuirano se popunjava, a Novska je postala regionalni centar za razvoj videoigara u industriji, najbržeratućoj industriji  koja na svjetskoj razini vrti milijarde. Zato se i planovi šire te se kreće u  osnivanje kampusa gaming industrije PISMO koji će sadržavati fakultet, smještaj za učenike i studente, akcelerator gaming industrije i poduzetnički inkubator za eSport. Tako će se i nadopuniti već obavljene pet faze razvoja Poduzetničkog inkubatora.

U prvoj fazi projekta PISMO omogućeno je besplatno učenje engleskog jezika za svu djecu u vrtićima u Županiji.  Druga faza su radionice za osnovne i srednje škole o softverskim alatima koji se koriste za izradu video igara, dok je treća faza poduzetnički inkubator. U četvrtoj fazi je uvođenje srednjoškolskog zanimanja ‘tehničar za razvoj video igara’, dok su u petoj financijske potpore za nove startupe koji se osnivaju nakon  navedenih edukacija i škola.

U projekt se uključio i  Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je napravio posebne mjere samo za PISMO, pa isplaćuje minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove svima koji se odluče doći u Novsku iz svih dijelova Hrvatske na edukaciju u trajanju od 6 mjeseci.

Startupe koje osnivaju mladi developeri koji završe srednju školu ili edukaciju u okviru inkubatora, od HZZ-a za pokretanje posla dobivaju poticaje u visini do 100.000 kuna, grad Novska im daje  20.000 kuna, a Sisačko moslavačka županija 35.000 kuna.

U Poduzetničkom inkubatoru djeluje 33 startupova, više nego što je prvotno bilo očekivano, jer sve više polaznika edukacija u Novskoj i ostaju u osnovanim startupovima. Uskoro će se otvoriti 12 novih tvrtki.

Direktor Razvojne agencije Mario Čelan vjeruje da će velik broj game development startupova iz drugih dijelova Hrvatske preseliti u Novsku zbog poduzetničkih potpora, jer od sljedeće godine u Zagrebu će prema novoj NUTS II podjeli regija moći dobiti 25% bespovratnih sredstava potpore, dok će taj isti poduzetnik u Novskoj moći dobiti 75 posto potpora. Također, u pripremi je mjera namijenjena malim i srednjim tvrtkama iz gaming sektora u vrijednosti od 50.000.000 kuna koju priprema Ministarstvo gospodarstva.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić

Osnivanje poduzetničkog inkubatora imalo je u startu cilj olakšati poduzetnicima da na lakši i efikasniji način obavljaju poslovanje i otvore nova radna mjesta, da ih se u što većem broju potakne da osnivaju tvrtke tj. startupove i tako doprinose jačanju poduzetništva u ovom području – Novske i Sisačko-moslavačke županije. To se i dogodilo.

PISMO je od početka djelovanja pružio priliku mnogima za ulazak u najbrže rastuću industriju na svijetu, pa stoga i ne čudi što sve veći broj nezaposlenih osoba iz svih krajeva RH stiže u Novsku na šestomjesečnu prekvalifikaciju. Osim edukacije, gdje velik broj polaznika uči kako napraviti video igru, a trenutačno ju polazi četvrta generacija, inkubator PISMO nudi i pristup najmodernijoj tehnologiji i opremi za izradu računalnih igara, financijsku potporu za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog start-upa.

Od moderne tehnologije kojoj imaju pristup tu je VR oprema, glazbeni studio, oprema za video snimanja, konferencijska dvorana, motion capture, 3D printer, multimedijski prostor itd.

PISMO se orijentiralo na dva programa edukacija, Blender, besplatan profesionalni alat otvorenog koda za računalnu grafiku koji se koristi za izradu animiranih filmova, vizualnih efekata, 3D modela i sličnih «game-art» stvari te 3D Unity, open-source game engine koji podržava više od 25 igraćih platformi, računala, konzola i mobilnih uređaja.

Osim vlastitih edukacija, Inkubator aktivno surađuje s Tehničkom školom Sisak, a od rujna će surađivati i sa srednjom školom u Novskoj, gdje također  kreće smjer ‘tehničara za video igre’.

Od početka djelovanja PISMO je dobitnik raznih nagrada i priznanja. Tako je primjerice uvršten u Katalog Europske komisije u RH u kojem su sadržani  najuspješniji, najznačajniji I najprepoznatljiviji projekti u RH 2014.-2020. – https://ec.europa.eu/croatia/sites/croatia/files/docs/eu-funds-brochure-croatia-2019.pdf, projekt je nadalje ušao u finale natječaja Europske Komisije za najbolji EU projekt 2019. godine (RegioStars Awards) u kategoriji Promicanja digitalne transformacije. Od 199 zaprimljenih prijava izabran je među 35 najboljih te je bio ujedno i jedini samostalni projekt iz Hrvatske. Dobitnik je i nacionalne nagrade u  sklopu natječaja za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA – European Enterprise Promotion Awards), Graz 20.11.2018. – priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte/inicijative koje s ciljem poticanja poduzetništva i razvoja malog gospodarstva, provode javna tijela samostalno ili u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima. Dobitnik je i priznanje inicijative „Let the stars shine“ a koju provodi 9 zastupnika Europskog parlamenta, kao jedan od 5 najboljih EU projekata u 2017. godini, a u okviru te inicijative projekt je 2018. predstavljen u Bruxellesu. Nadalje, prije dvije godine dobilo je priznanje SmartEIZ Zagreb Foruma za promicanje razvoja inovacijskih ekosustava, pa plaketu Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, 2017. godine ušao je u finale za nagradu za najbolji projekt od strane Europskog udruženja razvojnih agencija EURADA. A izgradnja kampusa gaming industrije prijavljena je da bude uvrštena na popis strateških investicijskih projekata RH, čekamo rezultate evaluacije. (župan.hr/Lidija Kiseljak)