Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. Vodeći partner bio je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo. U 27 mjeseci koliko se je projekt provodio investiralo se je u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena OŠ Sibinj.

„Inovativnim umom do pametnih škola” ili skraćeno „Pametne škole”, naziv je 1,64 milijuna eura vrijednog projekta s kojim je Brodsko-posavska županija ušla u finale našeg velikog izbora za najbolji županijski EU projekt u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. Vodeći partner bio je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo. U 27 mjeseci koliko se je projekt provodio investiralo se je u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena OŠ Sibinj.

Dodatne aktivnosti projekta uključile su prekogranično 4-mjesečno natjecanje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja). Dvije škole pobjednice, jedna iz Brodsko-posavske županije i jedna iz Tuzlanskog kantona,  kao nagradu su dobile instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje „solarnog laboratorija” koje su uz mentorstvo eksperata Centra za razvoj i podršku i Zelene akcije obavili učenici i nastavnici škola-pobjednica. Održano je i prekogranično natjecanje učenika-pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u ovlasti obnovljivih izvora energije, pri čemu su najuspješniji inovatori iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imali priliku izraditi  i tehnički unaprijediti svoje inovacije na 7-dnevnom ljetnom kampu mladih inovatora održanom u Slavonskom Brodu.

Projekt je posebno zanimljiv zato što je uz aktivnosti koje su promicale energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša imao i natjecateljski duh gdje je bilo uključeno više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja.

Tijekom 2018. Godine obnovljena je sa 1,2 milijuna kuna OŠ u Kladnju i postala prva Pametna škola. Lani je u BPŽ obnovljena škola ‘Sibinjskih žrtava’ u Sibinju koja je jedna od deset obnovljenih škola u projektu, na kojoj su izvedeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. U obnovu je uloženo 1,2 milijuna kuna – od zamjene krovišta pa do ličilačkih radova.

Lani su i proglašene pobjednice natjecanja „Navike promijeni – školu opremi” koje je orgnizirano u periodu od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. u okviru projekta “Inovativnim umom do pametnih škola” s ciljem uštede energije promjenom ponašanja korisnika. Bile su to škola Antun Mihanović iz Slavonskog Broda i JU Gimnazija Živinice iz BiH. Pobjedom na natjecanju, ove su škole ostvarile pravo na nagradu u vidu fotonaponskog  sustava za proizvodnju električne energije te solarnog laboratorija koji je, u suradnji s učenicima i osobljem škole, opremljen s uređajima koji koriste solarnu energiju.

Na tada održanom Solarnom festivalu  predstavilo se je u sklopu projekta 19 mladih inovatora iz Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona, a u sklopu kojeg je, u pogon pušten solarni sustav za proizvodnju električne energije te prezentirani eksponati iz solarnog laboratorija škole. Uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te Zelene Akcije iz Zagreba i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, petnaestak učenika i učenica sudjelovalo je u opremanju novog solarnog laboratorija početkom prošle godine  te su izradili 3 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca.  Jedan od njih je Solarni koncentrator, uređaj kojim se sunčeva energija pretvara u toplinsku tako što sunčevo zračenje fokusira u jednu točku.  Drugi je fotonaponski panel koji dozračenu solarnu energiju pretvara u električnu te je pohranjuje u akumulatorsku bateriju. Osim solarnog laboratorija škola je kao pobjednica dobila i fotonaponski sustav koji također sunčevu energiju pretvara u električnu, a može se koristiti i u oblačnim uvjetima.

Tijekom 2018. godine je, naime, održan u Slavonskom Brodu Kamp mladih inovatora gdje je 19 učenika osnovnih i srednjih škola iz obje zemlje, uz vodstvo petorice mentora iz udruga ZMAG, Zelene akcije i tuzlanskog Centra za razvoj i podršku, tjedan dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije.

„Vrlo smo ponosni na projekt „Pametne škole” koji smo proveli s našim partnerima i zaista, u početku, nitko nije očekivao kakve će rezultate i efekte ostvariti. Oni su genijalni. Taj spoj prekogranične suradnje koja je zapravo i cilj takvih projekata, ovdje se dogodio i za cilj ima razmjenu iskustava, stjecanje novih prijateljstava i  partnera. To su naši sada već prijatelji iz Tuzlanskog kantona s kojima smo na tragu ovog projekta koji je izuzetan, prijavili i drugi projekt, odnosno nastavak projekta „Pametne škole 2″ za koji očekujemo i nadamo se pozitivnom rješenju. Nama je čast što je ova škola pobijedila na natjecanju koja je bila u uštedi energije a ugodna je činjenica što su uštede ostvarene samo promjenom ponašanja. U jednom trenutku monitoringa uštede škola je uspjela ostvariti čak do 15% ušteda što govori da mi još uvijek nemamo dovoljno razvijenu svijest o tome kako koristiti energiju i na koji način gospodariti s njome i na tome još trebamo raditi. Mislim da je to najbolji put za naše škole i za naše mlad kojima treba prenijeti saznanja i iskustva naročito ona koja se ostvaruju kroz europske projekte. Brodsko-posavska županija potiče sve projekte koji usmjeravaju europska sredstva i nadam se da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih pozitivnih priča i kvalitetnih projekata jer samo na taj način možemo ići korak naprijed.” – kaže zamjenik župana Damir Mirković dodajući da Županija veliku pažnju poklanja svim projektima energetske obnove od bolnica i zdravstvenih ustanova do škola kojima je Županija osnivač. (Lidija Kiseljak)