O nama

Ustav Republike Hrvatske građanima jamči pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Regijama se u Hrvatskoj smatraju županije kojih je trenutno 20, uz dodatak Grada Zagreba koji uživa poseban status. Od 1992. godine, kad je ovakav sustav uspostavljen, županijama vladaju župani čiji rad od 2017. godine prati portal kojeg upravo čitate.

Župan.hr nastao je kao nastavak uspješne platforme gradonačelnik.hr koja sad već nekoliko godina otkriva pravo lice lokalne politike. Pozitivnih je priča iz hrvatskih lokalnih sredina puno, ali rijetko uspijevaju završiti na naslovnicama hrvatskih medija.Sličnu sudbinu dijeli i regionalna – županijska – samouprava. O raspravi oko županija u javnosti gotovo pa isključivo dominiraju licitacije s njihovim brojem, dok je malo prostora posvećeno onime čim se one zapravo bave, odnosno čim se bave njihove najistaknutije osobe – župani.

Portal župan.hr ima skromnu ambiciju konstantno istraživati što se pozitivno događa na lokalnoj razini. Građani imaju pravo znati koje projekte i programe provodi njihov župan, kao i usporediti njihov rad s radom ostalih župana u našoj zemlji.

Također, naše uredničke pozicije bit će uvijek vrlo jasne – smatramo kako je je važno da regionalna samouprava ima priliku više utjecati i voditi gospodarski i društveni razvoj zajednica. Isto tako, vjerujemo kako je u ovoj državi potrebno da više poslova, novaca i odgovornosti za svakodnevni život građana bude na lokalnoj razini. Jedino na taj način jedinice regionalne i lokalne samouprave mogu ostvarivati svoju, Ustavom propisanu, neovisnost. Prave neovisnosti nema u situaciji gdje regionalna samouprava u potpunosti ovisi o (proizvoljnoj) volji središnje države.

Stoga će se župan.hr otvoreno zalagati za decentralizaciju i povećanje ovlasti županija. Vjerujemo kako je to put naprijed za građane svih hrvatskih županija, ali i za napredak države kao cjeline.

Urednički tim portala župan.hr