U ovogodišnjem izboru za Najbolji županijski EU projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu najbolji projekt je po izboru žirija  projekt SOS – Surađuj i ostvari sebe Zadarske županije. U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt Coastenergy Istarske županije, ujedno i jedini prijavljeni u toj kategoriji. Projekt Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Virovitičko-podravske županije najbolji je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a projekt CrossCare Grada Zagreba u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Po izboru javnosti najbolji je projekKulturno turistička ruta Putovima Frankopana Primorsko-goranske županije. 

Na svečanom proglašenju pobjednika Izbora za najbolji EU projekt  unutar konferencije “EU fondovi 2021.-2027.“ koji je u utorak održan u Zagrebu, najbolji po ocjeni žirija bili su projekti iz Zadarske, Istarske te Virovitičko-podravske županije i Grada Zagreba, a najbolji po ocjeni publike bio je projekt iz Primorsko-goranske županije. Podsjetimo se da je ove godine opet najviše projekata, čak pet, prijavila Virovitičko-podravska županija. Dvije nagrade odnijela su dva projekta iz Koprivničko-križevačke županije, dok je projekt Istarske županije nagradu osvojio u dvije kategorije.

Prisutnima se uvodno obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je istaknuo da se promocijom ovakvih projekata ističu primjeri dobre prakse koji neminovno ostavljaju trag u lokalnoj zajednici i potiču njezin razvoj. „Doprinos i značaj koji ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice pokazali su da hrvatske županije stoje uz bok europskim regijama s kojima dijele zajednički cilj, a to je ravnomjeran regionalni razvoj“ rekao je Marušić.

U kategoriji Doprinos poduzetništvu, nakon prvoplasirnog  SOS – Surađuj i ostvari sebe Zadarske županije, drugo i treće mjesto zauzeli su projekti Rekonstrukcija i opremanje poduzetničke poslovne infrastrukture „Adriatic Business Centre – ABC“ ispred Šibensko-kninske županije te Razvojni centar Ličko-senjske županije. 

Nakon projekta Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Virovitičko-podravske županije koji je odnio prvo mjesto, drugu i treću nagradu unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici odnijeli su projekti Med dvemi vodami ispred Međimurske županije te ABECEDA Prirode Krapinsko-zagorske županije.

U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji, nakon prvoplasiranog CrossCare Grada Zagreba,  drugo mjesto zauzeli su projekti Amazon of Europe Bike Trail ispred Koprivničko-križevačke županije i Osječko-baranjske županije. Treći najbolji projekt u ovoj kategoriji je REVIVAL ispred Splitsko-dalmatinske županije.

Projekt  Coastenergy  Istarske županije, kao jedini kandidat odnio pobjedu u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama.

Po ocjeni publike, najveći broj glasova odnio je projekt Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana Primorsko-goranske županije, drugo mjesto zauzeo je projekt ispred Koprivničko-križevačke županije Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad, a treće  Coastenergy Istarske županije.

Kroz projekt SOS – Surađuj i ostvari sebe Tijekom provedbe projekta smanjenje nezaposlenosti nastojalo se doprinijeti kroz dva pravca: uz poticanje samozapošljavanja i poduzetništva podjelom financijskih potpora i edukacijom te kroz jačanje i pozicioniranje Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije. Uz to su aktivnosti uključivale edukacije mladih u srednjim školama, organizacije radionica te drugog po redu Zadar Youth Challenge-a. Kroz projekt je dodijeljeno 12 potpora za samozapošljavanje ukupne vrijednosti veće od 750 tisuća kuna.

Kroz projekt Coastenergy osnovano je 9 obalnih energetskih čvorišta  s najvećim potencijalom ulaganja, koja su aktivno uključila 40 talijanskih i hrvatskih poduzeća s ciljem promocije i udruživanja s javnim upravama u svrhu investiranja u pilot projekte. Oformljen je i talijansko-hrvatski obalni energetski klaster, koji je omogućio poboljšanu suradnju i prijenos znanja između ključnih aktera. Dodatno se je projektom nastavio razvijati model sustavnog pristupa energetskoj obnovi zgrada kulturne baštine. Zbog položaja neposredno uz morsku obalu i statusa zaštićenosti kao dio kulturno-povijesne cjeline Grada Poreča, izabrana je Gradska Palača Grada Poreča.

Rekonstrukcijom zaštićenog kulturnog dobra, dvorca Janković u Suhopolju, s projektom Centar za posjetitelje – Dvorac Janković arhitektonski vrijedna baština spašena je od daljnjeg propadanja, a uspostavom Centra za posjetitelje posjetiteljima koji svoje vrijeme odluče provesti na području Virovitičko-podravske županije na raspolaganju su brojni sadržaji prilagođeni posjetiteljima raznih interesa i dobrih uzrasta. Provedbom projekta uspostavljen je i opremljen suvremen, moderan, multimedijalni izložbeni prostor u dvorcu i sadržaji koji su objedinili turističke, prirodne, kulturne, umjetničke, materijalne znamenitosti i baštinu Županije na jednom mjestu.

Tijekom projekta  CrossCare – Integriran pristup skrbi za starije osobe u kući uobličen je program i način implementacije usluga radne terapije kao segmenta integrirane skrbi u kući za starije osobe koji je osiguran za 383 osobe i njihove obitelji tijekom protekle dvije godine. Zbog prihvaćenosti, projekt se je nastavio te ga nakon 2020. financira Grad Zagreb.

Kroz projekt Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana  obuhvaćeno je 17 kaštela i dvoraca (Gradec, Krk, Nova Kraljevica, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Grobnik, Trsat, Bakar, Drivenik, Grižane, Bribir, Novi Vinodolski, Hreljin, Ledenice, Čabar, Severin na Kupi, Brod na Kupi i Stara Sušica) te 3 sakralna kompleksa (Franjevački samostan na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje). (L.K., Fotografije: Kristijan Toplak)