Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, treću godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 37 projekata. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljim EU projektima bit će organizirana 25. listopada 2022. u Zagrebu.

Amazon of Europe Bike Trail projekt je koji je područje Europske Amazone prepoznalo kao „premium“ područje za povezivanje s prirodom kroz 1.250 km dugu biciklističku rutu koja privlači ljubitelje prirode  u pet zemalja te koje ujedno osigurava „zelene“ poslove za lokalno stanovništvo i financira rješenja koji su u skladu sa zaštitom prirode u zaštićenim područjima biosfere.

Projekt se je provodio na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije, od lipnja 2018. godine do listopada 2021. godine. U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji predložila ga je u izbor za Najbolji EU projekt Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

Projekt se je provodio i u Osječko-baranjskoj županiji, koja je tako postala dio nove međunarodne biciklističke rute koja prolazi kroz najočuvaniji riječni sustav u ovom dijelu Europe – Pentalateralni rezervat biosfere MuraDrava-Dunav.

Cikloturizam kao rastući oblik održivog turizma, prikladan za osjetljiva prirodna područja, povezan je kroz projekt s postojećom turističkom ponudom je  istok Hrvatske, kao relativno neprepoznato područje predstavljeno posjetiteljima bogatijih zemalja zapadne Europe. Rezultat je povećan dolazak stranih cikloturista što bi posljedično dovelo do smanjenja nezaposlenosti i iseljavanja iz ruralnih područja istoka Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta bila je 23.820.000 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 20.247.000 kuna, a vlastita sredstva iznosila su 3..573000 kuna.

Nositelj projekta bila je Iskriva, Institut za razvoj lokalnih potencijala iz Slovenije, a partneri Općina Velika Polana – Slovenija, (WWF Austria, Trail Angels, Turistička zajednica Bad Radkersburg – Austrija, Turistička zajednica Međimurske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Koprivničko-križevačka županija, WWF Adria – Hrvatska), West-Pannon RDA Ltd., Balaton Uplands Nacionalni park, Poduzetnički centar Somogy županije (SMVK) – Mađarska te Grad Sombor i Općina Apatin u Srbiji.

Lokalno stanovništvo svih pet zemalja kroz koje prolazi biciklistička ruta, počelo se je identificirati s brandom „Europska Amazona“, a posjetitelji su prepoznavali „Europsku Amazonu“ po njenim zadivljujućim prirodnim ljepotama i kulturnim atrakcijama.

Kroz projekt proveden je program „Bicikliraj za prirodu“ od kojeg je dio prihoda bio usmjeren za zaštitu prirode na području UNESCO 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Uspostavljena je dobra suradnju s lokalnim turističkim sektorom, a kroz mnogobrojne edukacije, promocije i suradnje povećani su im kapaciteti.  Promocija projekta i biciklističke rute ostvarena je organizacijom nekoliko međunarodnih i lokalnih događanja u svih pet zemalja sudionica, prezentacijom na najpoznatijim međunarodnim turističkim sajmovima u Europi, organizacijom studijskih putovanja za turističke operatore i medije, izradom biciklističkog vodiča, outdooractive aplikacijom te izradom 24 velike i 25 malih info ploča. (L.K.)