Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, treću godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 37 projekata. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljim EU projektima bit će organizirana 25. listopada 2022. u Zagrebu.

Kroz projekt je dodijeljeno 12 potpora za samozapošljavanje ukupne vrijednosti veće od 750 tisuća kuna

SOS – Surađuj i ostvari sebe naziv je EU projekta prijavljenog od strane Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos poduzetništvu.
Projekt se je provodio od svibnja 2018. godine do srpnja 2020. godine, a vrijednost mu je bila 1.925.883 kuna, od čega bespovratna 1.683.527
kuna, bez vlastitih sredstava.

Nositelj projekta bila je  Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri  Zadarska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar.

Cilj projekta bio je smanjenje nezaposlenosti poticanjem samozapošljavanja i poduzetništva, informiranje, edukacija, dodjela potpora male vrijednosti te na koncu mentoriranje budućih poduzetnika kako bi im se omogućilo kvalitetno praćenje i razvoj od poslovne ideje do pokretanja vlastitog posla te pozicioniranje Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije.

Pripadnici skupina koji se zbog svojih određenih karakteristika na tržištu rada nazivaju najranjivijima izašli su iz te skupine i zaposlili su se. Njihove kreativne i društveno korisne poslovne ideje koje su razvijali godinama zahvaljujući ovom projektu i dobivenim sredstvima napokon su i realizirane.
Uspjeh projekta očituje se i u smanjenju sveukupnog nezadovoljstva nezaposlenih pojedinaca koji su kroz ovaj projekt dobili vjetar u leđa za ostvarenje svojih ideja.

Tijekom provedbe projekta smanjenje nezaposlenosti nastojalo se doprinijeti kroz dva pravca: uz poticanje samozapošljavanja i poduzetništva podjelom financijskih potpora i edukacijom te kroz jačanje i pozicioniranje Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije. Uz to su aktivnosti uključivale edukacije mladih u srednjim školama, organizacije radionica te drugog po redu Zadar Youth Challenge-a.
Kroz projekt je dodijeljeno 12 potpora za samozapošljavanje ukupne vrijednosti veće od 750 tisuća kuna.

Borba protiv nezaposlenosti ključan je izazov na lokalnoj, regionalnoj i u konačnici na nacionalnoj razini. Dodjelom potpora male vrijednosti za pokretanje kreativnih i društveno korisnih poslovnih ideja rezultiralo je samozapošljavanjem tih pojedinaca te smanjenju njihovog sveukupnog nezadovoljstva, a županija je, osim navedenog, obogatila svoju ponudu u vidu poduzetničke sfere. Osim toga, rezultati ovog projekta pridonijeli su ključnom izazovu na nacionalnoj razini odnosno sprječavanju mogućeg iseljavanja iz Hrvatske zbog potrage za boljim životom. Projekt je u konačnici pridonio smanjenju nezaposlenosti kao jednom od ključnih ciljeva Europske unije. (L.K.)