Za razliku od gradonačelnika od kojih čak polovica ima privatne FB profile, a dio njih upravo na njima ima puno veći broj pratitelja nego na službenim stranicama, župani se u komunikaciji s građanima ipak radije drže službenih profila. Kad su u pitanju službene stranice županije, uvjerljivo najjača je ona Virovitičko-podravske županije.

Godinu dana nakon našeg prvog velikog istraživanja prisutnosti župana na Facebooku ponovo smo prosurfali ovom društvenom mrežom kako bi provjerili situaciju i utvrdili koliko toga se promijenilo u protekloj godini. Ne puno. Naime, od 20 župana (Milana Bandića, iako Grad Zagreb ima status županije ne računamo jer je po svemu specifičan i neusporediv sa ostalima), i dalje ih pet nema službenu FB stranicu ni profil, a službenu FB stranicu i dalje nema sedam županija.

Za razliku od gradonačelnika od kojih čak polovica ima privatne FB profile, a dio njih upravo na njima ima puno veći broj pratitelja nego na službenim stranicama, župani se u komunikaciji s građanima ipak radije drže službenih profila.

Po broju fanova, njih preko 9.000, i dalje je najjači i  najpopularniji župan osječko-baranjski Ivan Anušić, na drugom mjestu je, sa preko 6.800 fanova međimurski župan Matija Posavec, a treći je sa nešto više od 6.000 fanova primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

U top pet po ukupnom broju fanova su još virovitičko-podravski župan Igor Andrović i splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

 

Gledajući, pak, broj fanova u odnosu na broj stanovnika županije, najpopularniji su međimurski župan Matija Posavec, virovitičko-podravski Igor Andrović i šibensko-kninski Goran Pauk. U top pet su još ličko-senjski Darko Milinović i osječko-baranjski Ivan Anušić.

Što se tiče županijskih službenih stranica, uvjerljivo najjača je ona Virovitičko-podravske županije koja ima preko 11 tisuća fanova. Druga je Primorsko-goranska sa preko osam tisuća fanova, potom Bjelovarsko-bilogorska sa preko sedam tisuća, a u top pet su još Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija.

‘Informativno i s puno različitih oblika medijskog interaktivnog sadržaja pokazalo se kao dobitna kombinacija. Sve to uz odličnu suradnju sa županijskim odjelima i institucijama jer na FB stranici Virovitičko-podravske županije doista se može pronaći za svakoga ponešto’, kazao je Kristijan Toplak, zadužen za FB stranicu Virovitičko-podravske županije kao i službenu Internet stranicu www.vpz.hr. (Marija Pulić Drljača)

Ivan Anušić: Komunikacija s građanima od iznimne je važnosti, odgovaram na sve poruke

‘Svaka komunikacija s građanima, usmena ili pismena, uživo ili putem telefona, sms poruke ili putem društvenih mreža od iznimne je važnosti za sve čelnike općina, gradova ili županija, odnosno za sve one koji rade u javnom interesu i plaćeni su javnim novcem. Građani su nas birali i zbog njih smo tu, zato je prirodno da osluškujemo njihove potrebe, ideje, prijedloge. Često razgovaram s građanima na ulici, odnosno uživo, ali i na društvenim mrežama. Danas se na društvene mreže „preselila“ komunikacija i koriste ih naši sugrađani svih dobnih skupina. Pretpostavljam da je nekad lakše ljudima napisati u inbox nego reći uživo. Nastojim odgovoriti na sve poruke, a osim mene, odgovaraju i djelatnici Kabineta župana, ali svaka poruka na kraju dođe do mene. Ako ih ne stignem sam pregledati, zajednički ih na jutarnjem kolegiju prokomentiramo. Nastojimo uistinu svima dati konkretnu informaciju.

Osim u inbox, pratitelji moje Facebook stranice često komentiraju i ispod objava na zidu. Njihovi komentari izvrstan su pokazatelj smjera u kojem žele da ide razvoj naše županije, jer sadržaji koje objavljujemo najčešće se tiču poslova iz djelokruga župana i Županije.’

Igor Andrović: Odličan način komunikacije i izravnog kontakta s građanima

‘Facebook je odličan način komunikacije, jer manje županije, manji gradovi i općine, nisu toliko zastupljeni u nacionalnim medijima pa su upravo društvene mreže jedan od načina komunikacije dobrih vijesti prema svima koji prate stranicu. Samostalno održavanje Facebook stranice nije neki problem i ne oduzima previše vremena jer vijesti i fotografije ne objavljujem svakodnevno. Isto tako, pokušavam odgovoriti na svako Facebook pitanje žitelja naše županije, posjetitelja stranice, ili ih pak, usmjeriti na stručne županijske službe koje taj problem mogu riješiti…’

Goran Pauk: Na FB najjednostavnije do povratne reakcije građana

‘Društvene mreže omogućavaju brzu i neposrednu komunikaciju, što je velika blagodat koju osobno često koristim. Na Facebooku najjednostavnije mogu dobiti povratnu informaciju od građana, pohvale i (ne)konstruktivne kritike za svoj rad.

Sa svojim prijateljima, odnosno pratiteljima, često dijelim informacije o županijskim projektima, ali i crtice iz svog privatnog života.

U virtualnom svijetu, kao i u stvarnom, u komunikaciji sam vrlo otvoren i dostupan. Odgovaram na pitanja, ponekad se čak upustim i u raspravu, ali to nastojim izbjeći, jer naravno, nisu svi ljudi dobronamjerni. Takve jednostavno treba izbjegavati.

U svakom slučaju, mišljenje građana mi je jako važno. Mislim da oni to primjećuju, pa zato i jesam tako popularan.’

Matija Posavec: Najbrži i najjeftiniji oblik komunikacije s građanima

‘Kako su moje aktivnosti učestale i dinamične želja mi je i da sve što radim podijelim s građanima. Pri tome,uz sve ostale oblike komunikacije, a u cilju transparentnosti i pravovremenosti, najvažnije vijesti podijelim i na FB jer je to najbrži i najjeftiniji oblik komunikacije.’

Zlatko Komadina: FB dodatna prilika za izravnu komunikaciju s mladima

‘Lijepa je vijest i zaista mi je drago da sam po broju pratitelja na Facebooku ponovno u top pet među kolegama županima. Facebook je zbog svoje popularnosti među građanima i meni najzanimljiviji komunikacijski kanal kada su u pitanju društvene mreže. Na svaku poruku možete vidjeti  reakciju, razmijeniti mišljenje… Za sve nas na javnim funkcijama društvene mreže  otvorile su dodatni, široki prostor za poruke i izravnu komunikaciju s građanima, pogotovo mlađim generacijama  kojima tradicionalni mediji vjerojatno i nisu prvi izbor za informiranje o aktualnostima. Nisam od onih koji su svakodnevno prisutni na društvenim mrežama, no sve aktivnosti Županije i mene kao župana svakodnevno komuniciramo s javnosti preko službene web stranice, PGŽ Facebooka i ostalih društvenih mreža, posredstvom medija.  Kao župan  uvijek sam otvoren za komunikaciju i trudim se biti dostupan za sve upite, kako medija tako i građana.’