Za razliku od izbora 2017., kada je u prvom krugu pobijedilo čak 12 župana, na jučerašnjim izborima preko 50 posto glasova i novi mandat osvojilo je njih tek šest, odnosno pet župana i jedna županica. Bivša gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić opravdala je očekivanja i sa 58,12 posto osvojenih glasova postala županica Požeško-slavonske županije.

Jedina županija koja će na ovim izborima sigurno dobiti novog župana je Sisačko-moslavačka. Dosadašnji župan Ivo Žinić na izbore je izašao kao nezavisni kandidat i s osvojenih 7,42 posto glasova plasirao se kao četvrti, dok će se u drugom krugu za pobjedu boriti HDZ-ov kandidat Ivan Celjak i SDP-ov Daniel Berdais.

Najbolji izborni rezultat na ovim izborima ostvario je međimurski župan Matija Posavec – 64,61 posto, za šest postotna boda više nego što je osvojio na prošlim izborima (58,71 posto) na kojima je još uvijek bio HNS-ov kandidat i župan. Najbolji rezultat na izborima Posavec je ostvario najbolji rezultat i sa svojom listom za Županijsku skupštinu.

‘Neke druge stranke, neki moji politički protukandidati su uložili stotine i stotine tisuća kuna, ja nisam imao ni jedan jumbo plakat, nisam imao jedan letak ni citylight, i evo rezultati su takvi kakvi jesu”, rekao je Posavec.

Na drugom je mjestu HDZ-ov najpopularniji župan Ivan Anušić koji je u Osječko-baranjskoj županiji osvojio 61,83 posto glasova, čak za 10 postotna boda više glasova nego što je na prošlim izborima osvojio u drugome krugu.

‘Nisam se nadao ovolikome postotku, prebacili smo 60 posto. Na neki način mislim da je to dobro, dobra je potvrda birača koji su time pokazali da smo u dobrom smjeru, da smo dobro radili i ja nastavljam samouvjerenije u idućem mandatu raditi nove poslove, a jako veliki poslovi su pred nama.’ – kratko je komentirao pobjedu Anušić.

Treći je Virovitičko-podravski župan Igor Andrović s osvojenih 61,59 posto, što je također značajan porast u odnosu na rezultat s prošlih izbora na kojima je osvojio 56,14 posto glasova. Lista za Županijsku skupštinu Virovitičko-podravske županije, kojoj je nositelj bio Igor Andrović, ostvarila je drugi najbolji rezultat u Hrvatskoj. Lista koalicije stranaka HDZ-HSLS za Županijsku skupštinu VPŽ, osvojila je 56,69 posto glasova birača. Jedini bolji rezultat, imala je spomenuta lista za Županijsku skupštinu Međimurske županije, a doda li im se lista za Županijsku skupštinu Požeško-slavonske županije (osvojili 52,73 posto glasova nositelja Željka Glavić), te tri liste su jedine koje su osvojile više od 50 posto glasova birača.

‘Vjerujem da su ovi rezultati samo znak da smo opravdali povjerenje građana koje smo dobili 2017. godine i da smo u ove četiri godine odradili dobar posao i da su to žitelji naše županije prepoznali. Glasom koji su nam dali za dalje nastavljamo ulagati u potencijal koji naša Županija ima, da ju pretvorimo u mjesto koje znači dobrobit svih naših žitelja. U ove četiri godine pokazali smo da se politika i politički posao može voditi vjerodostojno i bez lažnih obećanja, iskreno i za sve naše građane i tako nastavljamo i dalje’ – komentirao je Igor Andrović.

Prva izabrana županica nakon punih sedam godina, Antonija Jozić ostvarila je četvrti najbolji rezultat, peti je SDP-ov krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, a šesti HDZ-ov Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj županiji.

‘Vjerujem da su birači prepoznali rezultate rada HDZ-a i mene kao gradonačelnice Pleternice. Zahvalna sam biračima na svakom glasu, to je jedna velika odgovornost i velika obaveza. Nastavit ću sada raditi za cijelu Požeško-slavonsku županiju kako bi ona ostvarila više’, rekla je Antonija Jozić u nedjelju nakon izbora.

Željko Kolar, župan u trećem mandatu, na održanoj konferenciji za novinare rekao je da je to ‘jedna ogromna odgovornost koju smo mi spremni preuzeti na sebe. Pošteno smo radili svoj posao, u kontinuitetu, transparentno, u stalnoj komunikaciji s ljudima. Uz projekte koje smo proveli, i kroz Program za budućnost, koji smo pripremili vrlo precizno,  ljudi su to prepoznali’ – rekao je Željko Kolar.

Pripremljene su 400 milijuna kuna vrijedne investicije.

‘Vjerujem da potpisivanja Razvojnog sporazuma s premijerom Plenkovićem neće biti dok ne završi drugi krug, ali ga pozivam odmah nakon toga da pozove 5 župana SZ Hrvatske da sjednemo, potpišemo taj sporazum i počnemo realizirati projekte koje smo pripremili i već usuglasili s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova’ – rekao je Kolar.

Danijel Marušić izabran je četvrti puta za župana Brodsko-posavske županije, a kako poručuje, ‘iskreno ću se truditi opravdati povjerenje koje mi je dano, a što sam uostalom i činio svih ovih godina. Nastavit ćemo raditi i graditi, da bude još bolje’.

Nadomak pobjedi u prvome krugu u Karlovačkoj je županiji bila HDZ-ova Martina Furdek Hajdin, dosadašnja zamjenica i v.d. županica, te je za očekivati da će bez većih problema u drugome krugu pobijediti SDP-ovog protukandidata Stjepana Mikulandrića.

Za razliku od Valtera Flege, svog prethodnika na prošlim izborima, dosadašnji gradonačelnik Pule i IDS-ov kandidat za Istarskog župana Boris Miletić morat će se nastavit boriti i u drugome krugu.

Najnapetija utrka u drugom krugu vodit će se u Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji. U Ličko-senjskoj županiji je dosadašnji župan Darko Milinović osvojio 33,26 posto glasova i u drugom se krugu bori protiv kandidata HDZ-ove koalicije Ernesta Petrya koji je osvojio 32,04 posto glasova. HDZ-ova koalicija osvojila je, pak, najviše glasova za Županijsku skupštinu, 35,38 posto.

U Šibensko-kninskoj županiji dosadašnji župan Goran Pauk u drugi krug ulazi kao drugoplasirani, sa 36,10 posto osvojenih glasova i neznatnim zaostatkom za nezavisnim Markom Jelićem, dosadašnjim gradonačelnikom Knina. Većinu u Županijskoj skupštini osvojila je, pak, HDZ-ova lista, dok je Jelićeva trećeplasirana.

Zagrebački župan Stjepan Kožić na ovim je izborima izgubio većinu u Skupštini, u kojoj je još uvijek upitno hoće li prevladati SDP i HSS ili pak HDZ sa koalicijskim partnerima koji ima tek jedan posto glasova manje. Kožićeva lista je treća, a za mjesto župana će se u drugome krugu boriti sa kandidatom SDP-a i HSS-a Mihaelom Zmajlovićem od kojega ima 15-ak posto više glasova.

Napeta utrka vodit će se i u Varaždinskoj županiji u kojoj dosadašnji župan Radimir Čačić u drugi krug ulazi sa tek tri postotna boda prednosti pred Anđelkom Stričakom, kandidatom HDZ-ove koalicije koja je, pak, osvojila većinu glasova u Županijskoj Skupštini. (M.P.D., L.K.)