U utrci za najbolji EU projekt, koje i ove godine organiziramo s Hrvatskom zajednicom županija, Jutarnjim listom i Uredom EU parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, od publike s visokih 41 posto pobjedu je odnio projekt ispred Karlovačke županije Renew Heat. Predložila ga je u izbor Razvojna agencija Karlovačke županije. Nositelj projekta bila je Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske REGEA, a Županija jedan od partnera. Nakon velike pobjede upitali smo i glavne nosioce projekta reakciju na pobjedu. 

‘Prije svega bih čestitala svim nositeljima projekta te svima koji su na njegovoj realizaciji predano radili. Zahvaljujem Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske koja je bila nositelj projekta, još jednog u nizu uspješno realiziranih na području Karlovačke županije.

Osim što će donijeti izravnu korist u uštedama na energentima i zaštiti okoliša, projekt je usmjeren i na gospodarstvo, prije svega na korištenje obnovljivih izvora energije. U prilog tome govori i činjenica da je projekt Renew Heat izabran i kao najbolji projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Ovdje se radi o tehnologiji korištenja drvne mase kao energenta, a Karlovačka županija je županija najbogatija šumom u Republici Hrvatskoj. Projekt je svakako prezentan i kao primjer dobre prakse kojeg će moći uspješno koristiti i drugi. Zahvaljujem svima koji su prepoznali vrijednost ovog projekta i svojim glasom doprinijeli da ponese titulu najuspješnijeg.’ – prokomentirala nam je županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin. 

‘Iako ima mnogo sjajnih projekata koji su realizirani na području Karlovačke županije, odlučili smo, za onaj najbolji, kandidirati projekt RENEW HEAT, kojemu je nositelj Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske.  U tom promišljanju, osnovni kriteriji su nam bili inovativnost projekta, korist koju projekt donosi građanima i sredinama u kojima se realizira, njegova održivost te doprinos onome na što EU stavlja veliki naglasak, a to su zelena i digitalna rješenja. Nismo zanemarili niti utjecaj projekta na cijelu prekograničnu regiju, obzirom da se isti provodio sa partnerima iz BiH i Crne Gore te Karlovačkom županijom, u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Projekt je pokrenuo energetsku tranziciju na regionalnoj ali prekograničnoj razini kroz promicanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva, što doprinosi energetskoj nezavisnosti, jačanju gospodarstva i čišćem okolišu. U Karlovačkoj županiji ugrađena je kotlovnica na biomasu u Srednju školu Duga Resa, a dvije kotlovnice nešto manjeg kapaciteta ugrađene su u Bosni i Hercegovini u Kulturni centar Cazin i Sportski centar Cazin. Ukupna vrijednost tih investicija iznosila je 2,9 milijuna kuna. Cjelokupni projekt je vrijedan 5.000.000 kuna, a provodio se u Karlovačkoj županiji od 1.7.2017. do 31.12.2018. godine. Projekt je ujedno i primjer dobre prakse, koji će, uvjereni smo, koristiti i drugi .

Ponosni smo što je ove godine ovaj projekt osvojio prvo mjesto po glasovima javnosti te čestitamo svim uključenima, posebno REGEA-i koja je nositelj projekta.’ – izjavio nam je ravnatelj Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije dr.sc. Vilko Klasan.

‘Projekt takvog tipa najbolje je što se može dogoditi u Republici Hrvatskoj. Tri su ključna razloga. Prvi je korištenje domaćeg izvora energije. Drugi je kombinacija sredstva iz EU fondova i privatnog kapitala. Treći je infrastrukturna investicija u suradnji s privatnim sektorom, a u cilju povećanja kvalitete grijanja, a u konačnici i rada učenika i njihovih profesora Srednje škole Duga Resa.’ – komentirao nam je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

REGEA je bila nositelj projekta,  a partneri  Karlovačka županija,  Razvojna agencija Unsko-sanskog Kantona u BiH te  Grad Cazin.

Karlovačka županija je kroz projekt prva u RH potaknula razvoj inovativnih modela ugovaranja prodaje topline iz biomase između javnog sektora i privatnih poduzetnika te time stavila naglasak i važnost na poticanju gospodarstva, lokalnog i regionalnog poduzetništva te razvoju inovativnih modela i pristupa dosadašnjoj praksi ugovaranja.

U izboru za najbolji EU projekt Renew Heat je kandidiran unutar kategorije Doprinos poduzetništvu, a od ukupne vrijednosti od 5 milijuna kuna,  4,2 milijuna je financirano iz EU, dok su vlastita sredstva bila 790.000 kuna.

RENEW HEAT je projekt  bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ugovoren u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Cilj projekta bilo je pokretanje energetske tranzicije na regionalnoj razini kroz promicanje korištenja lokalno prisutnog obnovljivog izvora energije – drva, što doprinosi energetskoj nezavisnosti, jačanju gospodarstva i čišćem okolišu.

Projekt Renew Heat bavi se korištenjem energije iz biomase koja je jedna od ključnih komponenti energetske tranzicije prema čistim i obnovljivim izvorima energije u Republici Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine. Sve relevantne europske energetske statistike pokazuju zamjetan udio biomase u proizvodnji toplinske i električne energije, a uz zamjetan udio u energetskoj bilanci prepoznate su i brojne druge prednosti korištenja energije biomase poput otvaranja novih radnih mjesta, povećanja lokalne i regionalne gospodarske aktivnosti, ostvarivanja dodatnog prihoda u poljoprivredi, šumarstvu i drvnoj industriji kroz prodaju biomase – goriva. Upravo te prednosti – povećanje gospodarske aktivnosti i ostvarivanje dodatnog prihoda kroz prodaju goriva ključna su tema ovog projekta nazvana toplinarsko poduzetništvo.

Važnost toplinarskog poduzetništva ili modela ugovorne prodaje toplinske energije iz biomase (heat contracting) vidljiv je u inovativnosti financiranja kroz kojeg je moguće bez vlastitih financijskih ulaganja rekonstruirati kotlovnice na fosilna goriva i uvesti biomasu kao energent. Model se bazira na sklapanju višegodišnjeg ugovora o opskrbi toplinskom energijom iz biomase između naručitelja usluge (npr. javne ustanove) i pružatelja usluge – privatnog investitora koji zatim ulaže vlastita financijska sredstva u rekonstrukciju kotlovnice. Pružatelj usluge opskrbljuje kotlovnicu vlastitom biomasom te prodaje toplinsku energiju korisniku usluge po ugovorom definiranoj cijeni te na taj način vrši povrat investicije. Pružatelj usluge osim opskrbe gorivom preuzima i kompletno upravljanje kotlovnicom koje uključuje servis kotlovnice, optimiziranje rada te otklanjanje eventualnih kvarova što predstavlja vrlo praktičnu i povoljnu opciju za korisnika usluge. Nakon otplate investicije odnosno isteka ugovora, kotlovnica prelazi u trajno vlasništvo korisnika usluge koji može ili preuzeti skrb nad kotlovnicom ili sklopiti novi ugovor s pružateljem usluge po značajno nižoj cijeni toplinske energije koja u sebi više ne sadrži trošak kapitalnog ulaganja nego samo operativne troškove rada kotlovnice.

U Karlovačkoj županiji ugrađena je kotlovnica na biomasu u Srednju školu Duga Resa, a dvije kotlovnice nešto manjeg kapaciteta ugrađene su u Bosni i Hercegovini u Kulturni centar Cazin i Sportski centar Cazin. Ukupna vrijednost tih investicija iznosila je 2,9 milijuna kuna.

Karlovačka županija dobila je 2018. godine najprestižnu svjetsku nagradu za zaštitu okoliša pod nazivom National ENERGY GLOBE Award Croatia 2018 za uspješno rekonstruiranu kotlovnicu u Srednjoj školi Duga Resa, čime su ostvarene značajne energetske te financijske uštede u iznosu od oko 50%. (L.K.)