Krenule su  prijave županija za ovogodišnji najbolji EU projekt, a mi ćemo se u kratkom serijalu podsjetiti prošlogodišnjih pobjednika, tj. nagrađenih projekata. Projekt BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije proglašen je najboljim EU projektom u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“.

Krenuo je novi, treći po redu veliki Izbor za najbolji EU projekt kojega provodimo u suradnji s Hanza Medijom, Hrvatskom  zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta te pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Prije nego li krenemo s predstavljanjem ovogodišnjih favorita,  a za koje prijave traju. do 27. srpnja te od kojih će biti izabrano 28 najboljih za drugi krug natjecanja, podsjetit ćemo se prošlogodišnjih dobitnika.

Projekt BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije ugovorila je i provodila Regionalna agencija DUNEA.

Projekt se je provodio u periodu od 1. studenog 2016. do 31. siječnja 2020. godine na području općine Konavle i to na dva podmorska arheološka nalazišta ispred Cavtata, kao i u mjestu Pridvorje gdje je otvoren virtualni muzej.

Nositelj projekta bila je talijanska regija Tesalija, a partneri Regionalna agencija DUNEA, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Zaklada Sveučilišta regije Murcia, Sveučilište u Kalabriji, Ministarstvo kulturne baštine i turizma Italije, Sveučilište u Cipru, Atlantis Consulting Sa, Sveučilište u Patrasu, te Ministarstvo kulture i sporta Grčke.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 20.981.617,50 kuna financiranih iz programa Interreg Mediterranean. Vrijednost aktivnosti koje je provela Regionalna agencija DUNEA je 1.891.171,41 kuna, iz EU je povučeno 1.607.314,06 kuna, iz Fonda za sufinanciranje 142.899,18 kuna, dok su vlastita sredstva iznosila 142.035,52 kune.

Zahvaljujući projektu, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja. Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća.

Created with GIMP

Za ovaj projekt na lokalnoj razini iznimno su važni bili Muzeji i galerije Konavala, Općina Konavle, Turistička zajednica Konavle i Ronilački centar Epidaurum.

Cilj projekta bila je valorizacija, kao i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta kroz planiranje, testiranje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima, zajedno s poboljšanjem ronilačkog iskustva kroz napredne usluge i tehnologije. Privlačenje što većeg broja ljudi zainteresiranih za ronilački turizam, te stvaranje mediteranske mreže podmorskih prirodnih i kulturnih ruta ostvareno je zahvaljujući projektu BLUEMED i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. (L.K.)

Created with GIMP