U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

 

Partnerstvom deset institucija realiziran je projekt koji je obogatio kulturnu baštinu, ali istodobno i unaprijedio turističku ponudu

Projekt BLUEMED ukupne vrijednosti 20,9 milijuna kuna financiranih iz programa Interreg Mediterranean provodio se je u partnerstvu s deset institucija, a na području Dubrovačko-neretvanske županije provela ga je Regionalna agencija DUNEA. Zahvaljujući projektu, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja. Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća.

BLUEMED je EU projekt predložen od strane Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA koji je ušao u finale našeg izbora za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos znanosti i inovacijama.

Vrijednost aktivnosti koje je provela Regionalna agencija DUNEA je 1.891.171,41 kuna, iz EU je povučeno 1.607.314,06 kuna, iz Fonda za sufinanciranje 142.899,18 kuna, dok su vlastita sredstva iznosila 142.035,52 kune.

Projekt se provodio u periodu od 1. studenog 2016. do 31. siječnja 2020. godine na području općine Konavle i to na dva podmorska arheološka nalazišta ispred Cavtata, kao i u mjestu Pridvorje gdje je otvoren virtualni muzej.

Created with GIMP

Nositelj projekta bila je regija Tesalija, a partneri Regionalna agencija DUNEA, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Zaklada Sveučilišta regije Murcia, Sveučilište u Kalabriji, Ministarstvo kulturne baštine i turizma Italije, Sveučilište u Cipru, Atlantis Consulting Sa, Sveučilište u Patrasu, te Ministarstvo kulture i sporta Grčke.

Za ovaj projekt na lokalnoj razini iznimno su važni bili Muzeji i galerije Konavala, Općina Konavle, Turistička zajednica Konavle i Ronilački centar Epidaurum.

U sklopu projekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji istraživane su dvije lokacije s amforama i dolijama u blizini Cavtata gdje su svoju antičku trgovačku ekspediciju trajno završila dva broda, a tijekom zarona na nalazištu s antičkim dolijama kod otočića Supetar otkriveni su i drveni ostaci broda iz 1. stoljeća.

Samom implementacijom projekta nakon dvogodišnjih priprema i osposobljavanja prostora u sklopu Arheološkog muzeja u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju posjetiteljima je omogućeno virtualno „uranjanje“ u morske dubine i interaktivno pregledavanje bogatog podvodnog arheološkog nalazišta. Osim arheološke priče, u centru se nalazi i dio o flori i fauni navedenih podvodnih lokaliteta. Zadnja prostorija predstavlja zvučnu i vizualnu instalaciju podmorja s amforama tipa Lamboglia 2.

Uz prošireni postav muzeja obogaćena je i ponuda ronilačkog centra Epidaurum koji je na korištenje dobio vrijednu opremu s kojom kroz sustav podvodnih tableta domaćim i stranim posjetiteljima nudi interaktivni posjet nalazištima.

Iz Regionalne agencije DUNEA ističu da se zahvaljujući projektu BLUEMED kreirala nova turistička ponuda u podmorju i u ruralnom dijelu, kao i održivi razvoj u regiji, te je javnosti omogućeno upoznavanje kulturne i prirodne morske baštine. Misija je posjetiteljima ponuditi inovativno obrazovno iskustvo, povezujući tradicionalne muzejske izložbe s tehnologijom, ronjenjem i poznavanjem podvodne kulturne baštine, prilagođeno svim uzrastima.

Cilj projekta bila je valorizacija, kao i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta kroz planiranje, testiranje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima, zajedno s poboljšanjem ronilačkog iskustva kroz napredne usluge i tehnologije. Privlačenje što većeg broja ljudi zainteresiranih za ronilački turizam, te stvaranje mediteranske mreže podmorskih prirodnih i kulturnih ruta ostvareno je zahvaljujući projektu BLUEMED i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. (L.K.)