Za razliku od pet župana i jedne županice koji su pobjedu i (novi) mandat na čelu svojih županija osigurali već u prvom krugu lokalnih izbora, 16. svibnja, ostali su još uvijek u izbornoj utrci i kampanji u kojoj će pokušati pridobiti i one birače koji su u prvom krugu ostali doma ili su, pak, glasali za nekog od kandidata koji su otpali…

U drugom krugu mandat brani još deset župana i zamjenica koja je posljednjih mjeseci obavljala funkciju v.d. župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin,  ujedno najbolje plasirana kandidatkinja u drugome krugu – za pobjedu u prvome nedostajalo joj je manje od jedan posto glasova. Situacija u Karlovačkoj županiji čini se, stoga, prilično izgledna.

Tri će pak županije, bez obzira na rezultate i tko pobijedi, dobiti nove župane.

U Sisačko-moslavačkoj županiji dosadašnji župan Ivo Žinić, koji je na ove izbore izašao kao nezavisni kandidat, jedini je već u prvom krugu izgubio izbore, a za njegovu poziciju bore se HDZ-ov kandidat Ivan Celjak i SDP-ov Danel Berdais. Istarski župan Fabrizio Radin nije se kandidirao, već se za poziciju župana na ovim izborima bori dugogodišnji gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je u drugi krug ušao sa 46,77 posto glasova, gotovo 25 posto više od protukandidata, SDP-ovca Danijela Ferića.

‘U našem programu predlažemo cijeli niz mjera pomoći turizmu, s naglaskom na pružanju podrške turističkom sektoru u cilju očuvanja radnih mjesta. Kad govorimo o Hrvatskoj na covid karti EU, naš je prijedlog da se primijeni regionalan pristup kao što je to bilo prošle godine, kada je Istra bila dugo vremena jedina zelena regija u čitavoj Europi. Današnji pristup na koji se Hrvatska dijeli na dvije statističke regije – kontinentalna i jadranska, izuzetno je nepovoljan i štetan, kako za Istru, tako i za cijelu Hrvatsku“, rekao je Miletić na u ponedjeljak održanoj konferenciji za novinare i predložio da se poveća dobna granica djece koja se ne bi nužno testirala na covid pri ulasku u Hrvatsku. Istaknuo je da će Istarska županija na tjednoj osnovi uvesti koordinacije regionalnog Stožera, javnih službi i turističkih aktera kako bi se analizirala situacija i kako bi se pravodobno mogle donositi brze i kvalitetne odluke. Govoreći o troškovima testiranja, Miletić je rekao kako bi testiranje trebalo biti besplatno ili imati simboličnu cijenu.

Na izbore nije išao niti Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a za njegovu poziciju bore se HDZ-ov Damir Dekanić za kojega je u prvome krugu glasalo 38,58 posto birača i nezavisni Josip Dabro koji je osvojio 18,29 posto glasova.

Od aktualnih župana, u drugi krug je sa najviše glasova ušao Stjepan Kožić u Zagrebačkoj županiji – osvojio je 44,93 posto glasova i prednost od preko 15 posto pred protukandidatom, SDP-ovim Mihaelom Zmajlovićem.

Slijedi zadarski župan Božidar Longin sa 43,27 posto glasova , gotovo 30 postotnih bodova prednosti pred nezavisnim Ivicom Žuvelom s kojim je ušao u drugi krug.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prvi je put u svojoj karijeri morao u drugi krug, no s osvojenih 42,12 posto glasova birača i oko 15 posto prednosti pred HDZ-ovim Garijem Cappelijem ne bi trebao imati previše problema u obrani svoje pozicije.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u drugi krug je ušao s osvojenih 41,12 posto glasova, a bori se protiv MOST-ovog Bože Petrova koji je osvojio 21,11 posto.

Uvjerljiva je i prednost koju je u prvom krugu ostvario splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban – osvojio je 39,53 posto glasova, a njegov protukandidat, SDP-ov Ranko Ostojić u drugi je krug ušao sa 17,51 posto glasova.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u drugi je krug ušao s oko 11 postotnih bodova prednosti pred SDP-ovim Mladenom Kešerom, a varaždinski Radimir Čačić na nedjeljne izbore izlazi sa tri postotna boda prednosti pred HDZ-ovim Anđelkom Stričakom.

Najnapetija situacija je u Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Aktualni župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs u drugi je krug ušao sa 38,55 posto osvojenih glasova, a njegov protukandidat HDZ-ov Marko Marušić ima tek dva postotna poena manje – 36,63 posto.

Programsku koaliciju ujedno i potporu Damiru Bajsu u drugom krugu izbora za župana obznanili su neki dan na konferenciji za novinare SDP i Domovinski pokret. Potporu programu Damira Bajsa dale su Sandra Frčo, kandidatkinja SDP-a za županicu te Dubravka Dragašević, kandidatkinja Domovinskog pokreta.

Ličko-senjski Darko Milinović sa jednim postotnim bodom prednosti bori se u drugom krugu protiv HDZ-ovog Ernesta Petrya. Šibensko-kninski župan Goran Pauk jedini je, pak, župan koji je u drugi krug ušao kao drugoplasirani, sa 0,40 postotnog boda zaostatka za dosadašnjim gradonačelnikom Knina Markom Jelićem. No, Pauk se ne zabrinjava previše jer, kako kaže, izbori su maraton, a on će ovaj dobiti. (m.p.d.)