Projekt BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije kojeg je ugovorila i provodila Regionalna agencija DUNEA proglašen je najboljim EU projektom u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“ u izboru kojeg je uz naš portal župan.hr organizirala Hrvatska zajednica županija, Jutarnji list i Ured Europskog parlamenta. 

Na natječaj je pristigla 31 prijava, a stručni je žiri birao najbolje projekte u četiri kategorije: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos znanosti i inovacijama i Doprinos poduzetništvu. Priče o projektima mogle su se pratiti u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista i na portalu Jutarnji.hr.

Pobjednici su proglašeni na svečanoj dodjeli održanoj na Danima regionalnog razvoja i fondova EU 21. listopada u Novom Vinodolskom, a nagradu je u ime Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA preuzela ravnateljica Melanija Milić.

Projekt BLUEMED provodio se u periodu od 1. studenog 2016. do 31. siječnja 2020. godine na području općine Konavle i to na dva podmorska arheološka nalazišta ispred Cavtata, kao i u mjestu Pridvorje gdje je otvoren virtualni muzej.

Nositelj projekta bila je talijanska regija Tesalija, a partneri Regionalna agencija DUNEA, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Zaklada Sveučilišta regije Murcia, Sveučilište u Kalabriji, Ministarstvo kulturne baštine i turizma Italije, Sveučilište u Cipru, Atlantis Consulting Sa, Sveučilište u Patrasu, te Ministarstvo kulture i sporta Grčke.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 20.981.617,50 kuna financiranih iz programa Interreg Mediterranean. Vrijednost aktivnosti koje je provela Regionalna agencija DUNEA je 1.891.171,41 kuna, iz EU je povučeno 1.607.314,06 kuna, iz Fonda za sufinanciranje 142.899,18 kuna, dok su vlastita sredstva iznosila 142.035,52 kune.

Zahvaljujući projektu, bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo je dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja. Također, lokalni ronilački centar upotpunio je turističku ponudu novom vrijednom opremom, a tijekom istraživanja podmorja otkriveni su vrijedni ostaci broda iz 1. stoljeća.

Za ovaj projekt na lokalnoj razini iznimno su važni bili Muzeji i galerije Konavala, Općina Konavle, Turistička zajednica Konavle i Ronilački centar Epidaurum.

Cilj projekta bila je valorizacija, kao i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta kroz planiranje, testiranje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima, zajedno s poboljšanjem ronilačkog iskustva kroz napredne usluge i tehnologije. Privlačenje što većeg broja ljudi zainteresiranih za ronilački turizam, te stvaranje mediteranske mreže podmorskih prirodnih i kulturnih ruta ostvareno je zahvaljujući projektu BLUEMED i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Treba napomenuti kako je Grad Metković među pet najboljih gradova u RH u kategoriji ”Najveći napredak” kojem je izboru pak jedan od organizatora naš portal gradonačelnik.hr. (Dubrovačko-neretvanska županija, L.K.)