Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće najbolji je EU projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu, odlučio je žiri izbora na Najbolji EU projekt, a nagrada je dodijeljena u srijedu na Danima regionalnog razvoja i fondova EU. Naš portal jedan je od organizatora izbora, koji se održava već šestu godinu zaredom. Projekt RDC-a u potpunosti je opravdao investiciju, jer je skladištenje voća i povrća lokalnih proizvođača popunjeno, a već se radi i na novim uslugama…
U osječkoj zoni Nemetin izgrađen je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće kojim je uspostavljen održivi, tehnološki napredan i strateški usmjeren sustav distribucije poljoprivrednih proizvoda, s naglaskom na voće i povrće, koji će dugoročno doprinijeti razvoju lokalne poljoprivrede, jačanju prehrambene sigurnosti i uravnoteženom regionalnom razvoju. Ovaj sustav omogućuje malim i srednjim proizvođačima pristup modernoj infrastrukturi uključujući rashladne komore, sortirnice, pakirnice i laboratorije za kontrolu kvalitete čime im se pruža prilika da produže tržišni vijek svojih proizvoda, ostvare višu cijenu na tržištu te izađu iz pozicije ovisnosti o prekupcima i nelojalnoj konkurenciji.
RDC-e i u svojoj trećoj godini rada pokazuje punu opravdanost investicije, pa se već krenulo u nove faze razvoja, proširenje kapaciteta i smjera poslovanja. Već u prvoj godini rada projekt je pokazao visoku razinu učinkovitosti i prihvaćenosti među krajnjim korisnicima tj. lokalnim proizvođačima pa je čak 94% skladišnih kapaciteta bilo popunjeno već u prvoj sezoni. I ove godine, nakon što je u lipnju objavljen Javni poziv za korištenje skladišno-uslužnih kapaciteta Centra, kroz mjesec dana je već gotovo u potpunosti bio popunjen.
‘Regionalni distribucijski centar OBŽ ponovno bilježi rast što potvrđuje kako smo prepoznali stvarne potrebe naših proizvođača i osigurali funkcionalan, održiv model podrške domaćoj poljoprivredi. Uz čak 160 tona za ekološki proizvedenu jabuku, veseli podatak da je značajno proširena paleta voća i povrća koji se skladište, od šljive, kruške, borovnice, trešnje pa sve do luka i cikle, a napravljen je i iskorak u preradi soka. Ovo je jasan pokazatelj da RDC postaje ključno mjesto za plasman i distribuciju lokalnih proizvoda te važan oslonac u razvoju regionalnog gospodarstva – kazala je ljetos županica Nataša Tramišak.

Direktor RDC-a Alen Mamić naglasio je da ovako visoka popunjenost kapaciteta potvrđuje povjerenje proizvođača u usluge RDC-a te pokazuje da postoji kontinuirana potreba za kvalitetnim skladišnim prostorom.
– Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređenih u 23 rashladne komore, a podijeljen je na dijelove za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O. režimom hlađenja, i to 3 komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju planiran kapacitet rashladnih komora je 2.200 tona, raspoređeno u ukupno 16 komora (10 komora s U.L.O. atmosferom, 6 komora s dinamičkom atmosferom te 6 komora s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 318 tona). Ukupni skladišni kapacitet hladnjače iznosi 3.228 tona voća i povrća – rekao je Mamić. Dodao je i kako je cilj RDC-a nastaviti pratiti potrebe tržišta, osigurati fleksibilne i konkurentne usluge te dodatno ulagati u modernizaciju i proširenje kapaciteta kako bi se svim korisnicima omogućili još bolji uvjeti skladištenja.
Cijena skladištenja je ostala ista od samog otvorenja, 10 centi po kilogramu, a stalno su na usluzi voćarima i povrćarima te se asortiman širi.
Projekt gradnje RCK-a se je provodio od srpnja 2020. godine do srpnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 14.840.307,85 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 9.999.526,76 eura, dok su vlastita sredstva iznosila 4.840.781,09 eura.

Nositelj projekta bila je Osječko-baranjska županija.
Regionalni centar osim što osnažuje lokalne proizvođače, potiče i rast regionalne ekonomije otvaranjem novih radnih mjesta, povećanjem proizvodnje, prerade i izvoza. Time se stvara temelj za gospodarsku otpornost istočne Hrvatske, koja već desetljećima trpi posljedice depopulacije, ekonomske stagnacije i iseljavanja. Istodobno, projekt pridonosi i poboljšanju kvalitete prehrambenog sustava jer omogućuje distribuciju svježih, lokalno proizvedenih i kontroliranih namirnica do potrošača, škola, vrtića, bolnica i trgovačkih lanaca, čime se jača svijest o važnosti domaće i zdrave prehrane. U konačnici, ovaj centar postaje ključno logističko i razvojno čvorište za sektor voća i povrća u Slavoniji i
Baranji, a njegov model može služiti kao inspiracija za slične inicijative u drugim dijelovima Hrvatske i regije.
Jedan od ključnih razloga uspjeha je i funkcionalni dizajn centra, koji omogućuje ne samo skladištenje već i sortiranje, pakiranje, kontrolu kvalitete i preradu proizvoda. Time Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće proizvođačima omogućuje dodanu vrijednost njihovim proizvodima, što im otvara vrata prema zahtjevnijim i bolje plaćenim tržištima.

Osim toga, projekt ima integriranu komponentu održivosti, jer omogućuje preradu i upotrebu viškova ili nekalibriranih plodova (npr. za
sokove), čime se smanjuje bacanje hrane i negativan utjecaj na okoliš.
Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra planirana je kroz tri faze i to kroz: izgradnju skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete, potrebne upravne i pomoćne prostorije, zatim izradnju objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linije, tuneli za brzo zamrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušare za voće i povrće te aukcijska dvorana te na kraju izgradnju objekta u kojem se nalazi tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište. (L.K.)

Nikša Stipaničev / CROPIX


