Kada se radi o lanjskim brojkama, u Istri su imali najviše dolazaka i noćenja turista.  I to 1,7 milijuna dolazaka i 11,5 milijuna noćenja, što je 24,8 posto ukupno ostvarenih dolazaka i 28,1 posto ukupno ostvarenih noćenja. Najviše ostvarenih dolazaka turista nakon Istarske županije ostvarile su  Primorsko-goranska županija s 1,3 milijuna dolazaka i Splitsko-dalmatinska županija s 1,2 milijuna dolazaka. Nakon Istarske županije najviše ostvarenih noćenja turista ima Splitsko-dalmatinska županija sa 7,9 milijuna i Primorsko-goranska županija sa 7,8 milijuna noćenja. Istarska županija prvak je i kod broja dolazaka na svakih 1.000 stanovnika…

Podaci Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu kada se radi o turističkim brojkama potvrdili su ono što smo znali i bez službenih pokazatelja.  U 2020. zabilježen je u odnosu na rekordnu 2019. drastičan pad dolazaka i noćenja gostiju u svim hrvatskim županijama. Pandemijom korona virusa u doba socijalnih distanci, karantena, samoizolacija i lockdowna, prorijedila su se lani putovanja na cijeloj zemaljskoj kugli, pa tako i ona kojima su ranija prilično česta odredišta, naročito u najtoplijim mjesecima, bila u RH. Analizirali smo koliko točno i kako su se u nekim županijama u 2021. približili rezultatima postignutima prije dva ljeta.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u 2020. ostvareno 7,8 milijuna dolazaka (37 posto rezultata iz 2019.) i 54,4 milijuna noćenja (prema 2019.-50 posto rezultata).

Kada se radi o lanjskim brojkama, višestruki pobjednik je Istarska županija. U Istri su imali najviše dolazaka i noćenja turista.  I to 1,7 milijuna dolazaka i 11,5 milijuna noćenja, što je 24,8 posto ukupno ostvarenih dolazaka i 28,1 posto ukupno ostvarenih noćenja. Ipak, u odnosu na 2019., u Istarskoj županiji ostvareno je čak 61,3 posto manje dolazaka i preko pola ili 56,6 posto manje noćenja turista. Istarska županija prvak je i kod broja dolazaka na svakih 1.000 stanovnika (8.345), ispred Ličko-senjske (5.231), Zadarske (4.699), Primorsko-goranske (4.468) i Dubrovačko-neretvanske županije (3.660). Istra predvodi i „per capita“ listu po broju noćenja na 1.000 stanovnika (55.047), a iza su se smjestile Zadarska (32.160), Primorsko-goranska (26.412), Ličko-senjska (26.099) i Šibensko-kninska županija (24.727).

Najviše ostvarenih dolazaka turista nakon Istarske županije ubilježile su  Primorsko-goranska županija s 1,3 milijuna dolazaka i Splitsko-dalmatinska županija s 1,2 milijuna dolazaka. Nakon Istarske županije najviše ostvarenih noćenja turista ima Splitsko-dalmatinska županija sa 7,9 milijuna i Primorsko-goranska županija sa 7,8 milijuna noćenja.

U Top 5 po broju dolazaka su također, ali ispod milijuna, četvrta u poretku  Zadarska županija sa 799 tisuća i peta Dubrovačko-neretvanska županija s 448,6 tisuća dolazaka turista, a Top 5 prema broju noćenja čini uz Zadarsku (5,5 milijuna) i Šibensko-kninska županija (2,7 milijuna noćenja turista).

U rubrici Trenda, odnosno porasta, ali lani ustvari najmanjeg pada u broju dolazaka, na vrhu se s najnižim minusom u 2020. u odnosu na 2019. našla Krapinsko-zagorska županija (-74.582, ili -46,83 posto), dok Top 5  „izborile“ i Varaždinska, Međimurska, Požeško-slavonska i Zadarska županija. U Trendu 2019.-2020. noćenja, najmanji gubitak ostvarila je Zadarska županija (-44,27 posto ili -4,3 milijuna noćenja, zatim su slijedile Krapinsko-zagorska,  Primorsko-goranska, Požeško-slavonska i Koprivničko-križevačka županija.

Istarska županija: Potvrđuju se kao sigurna i poželjna destinacija

Dobra priprema i suradnja svih ključnih dionika u turizmu, dakle i javnog i privatnog sektora, presudni su za uspješnu turističku sezonu, posebice u ovim vremenima pandemije, ističu u Istarskoj županiji koja se od samog početka pojave korona virusa uspješno nosi sa svim izazovima i nepoznanicama, a mjere koje je županijski Stožer donosio, dakle struka, bile su pravodobne i odlučujuće, često za građane Istre i strože u odnosu na ostatak RH. U niti jednom trenutku epidemiološka situacija nije izmakla kontroli pa su i lani ostvarili turističke rezultate iznad svih očekivanja. Istra je bila sigurna i poželjna turistička destinacija, što potvrđuje i sada.

Brojke u odlične, prema podacima za prvih šest mjeseci 2021. godine bilježi se oko 55  posto više dolazaka i noćenja u odnosu na isto razdoblje 2020., a usto i podaci za srpanj pokazuju da je u Istri ostvareno gotovo 50 tisuća noćenja više u odnosu na lani. Istra već 16-17 mjeseci uspješno na svom terenu upravlja svjetskom zdravstvenom krizom. Lani, u svibnju su bili prva regija u Hrvatskoj koja se otvorila, a ne zaboravimo da su u jednom trenutku bili zadnja tzv. „zelena“ oaza u Europi, U ovoj godini se ponavlja sličan scenarij. Kad se pogleda situacija po županijama, i dalje je najsigurnija.

Istarska županija s 14-dnevnom incidencijom na 100.000 stanovnika ima svega 11  novooboljelih, što je svrstava u jedno od epidemiološki najsigurnijih regija Starog kontinenta. Zasluge  svakako idu i odgovornim sugrađanima koji se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, a napomenimo i da je Istra, što je također izuzetno važno, pri samome vrhu u Hrvatskoj po broju cijepljenih građana. Nadalje, za svoje goste su osigurali 70-ak punktova za testiranje diljem Istre, a Istra je i regija s najviše cijepljenih turističkih djelatnika.

Do sada su brojke dolaska i noćenja itekako zadovoljavajuće i nadaju se da će sezona do  samoga kraja biti podjednako uspješna.

– Istra je svjetski brend kad govorimo o turizmu što je rezultat dugogodišnjeg rada i vizije koju smo imali. Uvijek stremeći k višem i boljem, ulagali smo u turističku infrastrukturu, ponudu i sadržaje, razvijali kako turizam na obali, tako i onaj ruralni u unutrašnjosti. Ulagali smo u enogastronomiju, poticali smo selektivne oblike turizma kako bi produljili sezonu i odmakli se od ponude koja nudi samo „sunce i more“ znajući da je suvremeni gost sve zahtjevniji. Traži posebne doživljaje i autentičnost, a sve to nas je dovelo do toga da je Istra prepoznata i cijenjena na svjetskoj turističkoj karti, čime se svakako ponosimo. Zadržati dobru reputaciju i privući nove i stare goste, u vremenima pandemije je bio poseban izazov, kojeg smo uspješno savladali i što nam daje optimizam da ćemo se i 2022. godina odlično pozicionirati. Istarski turizam ima perspektivnu budućnost, a ono što mi želimo i na čemu radimo je dugoročno održivi razvoj ove grane- kaže nam Boris Miletić, istarski župan.

Najveći broj noćenja u Istarskoj županiji ostvareno je u sobama, apartmanima i kućama za odmor s 4,9 milijuna noćenja, što je 42,5 posto ukupno u Istri ostvarenih noćenja. Slijede noćenja ostvarena u kampovima s 4,4 milijuna, što čini 37,5 posto svih noćenja ostvarenih lani u Istarskoj županiji.

Šibensko-kninska županija: Hit su kuće s bazenima u zaleđu…

U Šibensko kninskoj županiji značajno su u ljeto 2021. popravili lanjski rezultat. Tako je od početka godine 572. 565 gostiju ostvarilo 3.987.711 noćenja, što je 42,5 posto više dolazaka u odnosu na prethodnu godinu, te 32 posto više noćenja. Kolovoz bilježi 173.118 gostiju i 1.363.711 noćenja, u postotku 17 posto više gostiju i 23 posto više noćenja u odnosu na 2020. godinu. Uz domaće goste najviše je boravilo Nijemaca, Poljaka, Slovenaca, Čeha, i- Poljaka.

Što se tiče destinacija u županiji, najposjećeniji se Šibenik i Vodice, zatim Rogoznica, Primošten, te Murter, ali i ostale destinacije bilježe velike pluseve u odnosu na prošlu godinu. Prema strukturi smještajnih kapaciteta najviše gostiju boravi tradicionalno u obiteljskom smještaju, zatim slijede hoteli, kampovi i nautički sektor. U županiji su od početka kolovoza svi smještajni kapaciteti bili popunjeni i bilo je gotovo nemoguće pronaći smještaj.

U skladu s najavama hotelijera, nautičkog sektora, ali i obiteljskog smještaja, očekuje se i jako dobra posezona, rujan bilježi odličan booking u svim sektorima, te s pravom možemo biti optimistični u nastavak sezone – naravno uz poštovanje mjera kako bi se ista mogla i ostvariti. S obzirom na pandemijske uvjete, ograničenja i sl. u Šibenskoj županiji smatraju da je turistička godina zabilježila izniman uspjeh, ne samo gledajući brojke nego i samu strukturu gostiju, potrošnju, nove navike turista, duži boravak u destinaciji, odnosno turističkoj ponudi i interes prema manje poznatim/razvikanim destinacijama.

-Veseli činjenica da su i smještajni objekti u zaleđu županije jako dobro popunjeni, bilježe čak i veću godišnju popunjenost (broj dana) od objekata na moru, osobito kuće za odmor s bazenima.  Uspješna sezona je rezultat sustavne zajedničke promocije ( i suradnje s ostalim dionicima u turizmu)  na emitivnim tržištima, putem digitalnih kanala, sudjelovanjem na virtualnim turističkim sajmovima i radionicama, organizacijom dolaska stranih novinara i agenata, ali i unapređenje i provođenje projekata koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete boravka gostiju koji posjete našu županiju (razvoj cikloturizma, pješačkih staza, eno gastro ponudea i sl. )- tvrdi dr.sc. Marko Jelić, župan.

Primorsko-goranska županija: Kvarner posjećuju gosti visoke platežne moći

Prepoznatljivost i kvaliteta destinacije, sigurnost, blizina i dostupnost, doveli su da je regija Kvarner tijekom 2020. godine ostvarila jako dobre turističke rezultate te ih nastavlja ostvarivati i tijekom 2021. Kvarner je 2020., obilježenu nezapamćenom zdravstvenom krizom, odradio iznad svih očekivanja – ostvareno je gotovo 1,5 milijuna dolazaka i 11 milijuna noćenja (točnije 10,9 milijuna noćenja), što predstavlja 47 posto ostvarenih dolazaka i 57 posto noćenja, usporedimo li s rekordnom 2019. godinom, napose ako se zna kako su pred početak ljetne sezone turistički djelatnici najavljivali da će biti zadovoljni ukoliko se ostvari 30 posto prošlogodišnjih noćenja. Ipak, Kvarner je tijekom ljetnih mjeseci, po broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj, bio smo u samom vrhu. U usporedbi s nama konkurentnim zemljama s područja Mediterana (primjerice: Grčka, Španjolska, Portugal, Turska, Cipar, Bugarska i dr), Hrvatska je tijekom prošlogodišnjeg srpnja i kolovoza ostvarila jako dobre turističke rezultate i time zauzela tržišnu poziciju jedne od vodećih turističkih destinacija na Mediteranu, a Kvarner je tu zauzeo mjesto jedne od vodećih regija.

-Inozemni gosti su u 2020. godini ostvarili više od 50 posto noćenja – što je uzmemo li u obzir tadašnju epidemiološku situaciju i brojna ograničenja i zabrane inozemnih putovanja – bio zaista odličan rezultat! To potvrđuje da smo našim najvjernijim gostima iz susjednih zemalja i dalje ostali u vrhu destinacija koje odabiru za svoje godišnje odmore, unatoč svim zbivanjima uzrokovanim pandemijom. Ono što je također iznimno bitno za dugoročno pozicioniranje Kvarnera kao kvalitetne destinacije je to da su nas lani, jednako kao i ove godine, posjetili i neki novi gosti, i to gosti visoke platežne moći koji su inače svoje odmore provodili u dalekim svjetskim destinacijama. Iako neizvjesna i teška, s druge strane 2020. godina pokazala se kao izvrsna prilika da se Kvarner prezentira u najboljem svjetlu i da pokažemo našu atraktivnu ponudu, visoke kvalitete, koju takvi gosti očekuju, traže i spremni su platiti- pojašnjava dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Popuštanjem mjera i ukidanjem ograničenja prelaska državnih granica krenuli su u promotivne kampanje na najbližim tržištima: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka, te Italija (u trenutku spremnosti talijanskih gostiju za dolazak na Kvarner), a glavne poruke bile su blizina i dostupnost, sigurna turistička regija koja je za vrijeme pandemije vrlo uspješno upravljala kriznom situacijom, zatim otvoreni hoteli i kampovi, spremnost privatnih iznajmljivača i ugostiteljskih objekata za prihvat gostiju, autohtona gastronomska ponuda, visoka razina kakvoće mora te prirodna ljepota.

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, Domom zdravlja PGŽ, Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera, lokalnim turističkim zajednicama te Stožerom civilne zaštite PGŽ na regiji su za naše goste, ali i domaće stanovništvo, organizirali nužne zdravstveno-sigurnosne elemente: od testiranja do turističkih ambulanti te protokola i uputa za postupanje u slučaju zaraze kod gostiju u smještajnim objektima. Zahvaljujući tom kvalitetnom umrežavanju informacija, zajedničkim aktivnostima i suradnji svih dionika na Kvarneru te dobro postavljenom kriznom menadžmentu, ostvarili su dobre turističke rezultate i stvorili dobru podlogu za još bolju pripremu 2021. godine, za koju su već očekivali da će biti jednako izazovna.

Minula 2020. potvrdila je, kažu nam, kako je Strategija razvoja turizma Kvarnera koju su postavili, bila ispravna. Kvarner nikad nije išao u smjeru da postane destinacija za masovni turizam, nego se ulagalo u kvalitetu. Primjerice, smještaj najviše kategorije pokazao se kao najotporniji na krizu i najtraženiji među gostima. Zahvaljujući i tome, stvorili su uvjete da su se u ovakvim okolnostima, kakve nam je 2020. godina donijela, gosti na Kvarneru osjećali sigurnima. Najbolja potvrda je činjenica da su se vratili čim je situacija dopustila.

Na Kvarneru je u prvih 10 dana kolovoza ostvareno preko 90 posto noćenja usporedimo li s istim razdobljem mjeseca kolovoza iz 2019.! Gledano od početka godine, odnosno od 01.01. do 10.08.2021., prešli su granicu od 70  posto ostvarenih noćenja 2019. godine, a usporedimo li s 2020. godinom ostvarili su 23 posto više noćenja. Trenutno to znači da i u kolovozu nastavljaju s ostvarivanjem dobrih rezultata iz mjeseca srpnja kada je na Kvarneru ostvareno 4,6 milijuna noćenja čime je dostignuto 83 posto noćenja iz rekordne 2019. godine, te 20 posto više noćenja u odnosu na 2020.!

-Zahvaljujući blizini, sigurnosti i kvaliteti turističke ponude Kvarner je definitivno hit destinacija ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu kontinenta. Upravo pridržavanje epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima i na ljetnim manifestacijama ovu regiju već tjednima drži u zelenoj zoni zdravstvene sigurnosti i nadam se da će tako i ostati do kraja turističke sezone- kaže primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera.  Dodao je da se u planiranje ovogodišnje sezone, kao što je to bio slučaj i prošle godine zbog pandemije korona virusa išlo veoma oprezno. Prognozirali su se skromniji rezultati, ali već je u ovom trenutku Kvarner dosegao preko 90 posto turističkog prometa usporedimo li s kolovozom 2019. Turisti iz Njemačke i dalje su naši najvjerniji gosti koji su po broju dolazaka i dalje najbrojniji, slijede ih Slovenci i Austrijanci, a ove godine značajan porast bilježe turisti iz Češke i Poljske- istaknuo je Komadina. (Pero Livajić)

Sezona 2021.: Već u kolovozu već nadmašene brojke iz 2020.!

Kako se situacija polako, ali vjerujemo sigurno, vraća u normalu, pokazuje to da je u Republici Hrvatskoj od početka godine do 18.8. ostvareno 55,3 milijuna noćenja, čime je premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine kada je u dvanaest mjeseci ostvareno 54,4 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja u tekućoj godini, 46,6 milijuna su ostvarili strani, dok su 8,7 milijuna ostvarili domaći turisti. Od početka ove godine ujedno je ostvareno i 9 milijuna turističkih dolazaka, odnosno Lijepu našu je u 2021. posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego li lani. U 2021. godini ostvareno je dosad i 46 posto više dolazaka i 37 posto više noćenja nego li u istom razdoblju 2020. U usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, ostvareno je 61 posto dolazaka i 72 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje, u Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista. Od stranih turista najviše je Nijemaca (297.000), Poljaka (81.000), Slovenaca (74.000) i Talijana (61.000). Najviše turista trenutno boravi u Istarskoj (283.000), Primorskoj-goranskoj (187.000) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (184.000).  U dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatskoj ostvareno oko 1,6 milijuna dolazaka te oko 12 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje kolovoza lani predstavlja rast 20 posto u dolascima i 29 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje kolovoza 2019. godine to je 80 posto rezultata u dolascima i 93 posto u noćenjima!