Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, treću godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 37 projekata. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljim EU projektima bit će organizirana 25. listopada 2022. u Zagrebu.

Mjerama energetske obnove osigurani su uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje, smanjena emisija štetnih plinova CO2 u okoliš te je stvoreno zdravije okruženje i ugodniji boravak 

Energetska obnova zgrade dvorane Tehničke škole u Virovitici projekt je prijavljen od strane Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA) u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije  Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Provodio se je od rujna 2018. godine do travnja 2021. godine. Nositelj projekta bila je  Virovitičko-podravska županija. Ukupna vrijednost projekta bila je 6.252.270,62 kune, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 4.915.948,53 kune, a vlastita sredstva 1.336.322,09 kuna.

Sportska dvorana Tehničke škole ne samo da je prva dvorana u Virovitici, nego i u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji, stoga s pravom nosi naziv ”hram sporta”. Za nju su sentimentalno vezane generacije i generacije Virovitičana i Virovitičanki, u njoj su stasali brojni sportaši, a danas nakon 30 godina ima novo ruho.

smart

Energetskom obnovom osigurani su uvjeti za smanjenje potrošnje energije što je u konačnici dovelo do ušteda u troškovima energije zgrade i doprinijelo njenoj održivosti. Samim projektom podignuta je svijest građana o energetskoj učinkovitosti u zgradama te projekt pridonosi ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU), Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrade Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. Završetkom projekta popravljena je slika mjesta kao sredine koja je ugodna za življenje, popravljena je razina socijalne uključenosti, pojačana društvena i kulturna povezanost i aktivnost, a što je preduvjet za bolji razvoj sredine.

Projektom energetske obnove provedena je obnova koja je obuhvaćala četiri građevinske mjere  – dodavanje, obnova i zamjena dijelova omotača grijanog dijela zgrade, toplinska izolacija podova unutar zgrade,. toplinska izolacija krova iznad grijanog prostora te zamjena vanjske stolarije, jednu elektrotehničku mjeru (zahvat na elektroinstalacijama – zamjena postojećeg sustava rasvjete) te strojarske mjere ( ugradnje uređaja za mjerenje potrošnje vode i ugradnje mjerača toplinske energije kako bi se osigurali uvjeti za smanjenje utroška energije.  (L.K.)