S početkom nove školske tj. akademske godine raspisuju se natječaji za stipendije, pa smo i provjerili o kojim se iznosima radi i koliko županije izdvajaju za tu namjenu iz proračuna.

Neke županije su natječaje već objavili, neki i popise dobitnika, a neki natječaji su u najavi… Najizdašnije su i nadalje stipendije za buduće liječnike te se kreću do čak 400 eura mjesečno. Primorsko-goranska županija od sljedeće godine povećava studentske stipendije za 30 eura mjesečno, na 160 eura, Karlovačka županija je uvela  izravne stipendije za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja od posebnog interesa, dok Varaždinska izravne daje učenicima upisanim u poljoprivredne programe obrazovanja, nadalje, rekordnih 194 učenika ove godine je dobilo stipendije u Krapinsko-zagorskoj županiji, Sisačko-moslavačka županija daje jednokratnu potporu svim studentima koji ostaju studirati u Županiji, Međimurska daje jednokratnu potporu svim studentima…

Brodsko-posavska županija daje studentske stipendije po načelu deficitarnosti i darovitosti, za što je ove godine osigurano 145.000 eura, pa tako mjesečna stipendija za studente koji imaju mjesto prebivališta u mjestu studiranja iznosi od 105 eura, dok za one koji studiraju izvan mjesta prebivališta stipendija sada iznosi 150 eura.  Brodsko-posavska županija stipendira i studente medicine kojih je ove godine 35 . Ove godine će dodijeliti novih 6 stipendija, a budući doktori medicine primaju mjesečno po 220 eura.

Istarska županija i u akademskoj godini 2023./2024. dodjeljuje studentske stipendije u tri kategorije te je za tu namjenu u proračunu osigurano gotovo 188,8 tisuća eura. Prvi natječaj za redovne studente je objavljen, riječ je o 40 jednogodišnjih stipendija, u mjesečnom iznosu od 146 eura, kroz 10 mjeseci, a za što je osigurano 58.400 eura. Druga dva natječaja, koja će biti raspisana, odnose se na studente na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji i na studente slabijeg imovnog stanja. Za studente medicine prošle akademske godine davalo se je  mjesečno 292 eura.

Karlovačka županija ove godine nastavlja stipendirati učenike i studente. Za 50 učenika s područja Županije dat će se stipendija u iznosu od 70 eura na mjesec, i to u trima kategorijama: 10 za socijalni status, 10 za darovitost i 30 za deficitarnost zanimanja. Za isti broj, odnosno njih 50, dodijelit će se studentske stipendije, također po istim kriterijima, ali u mjesečnom iznosu od 110 eura.

Karlovačka županija je od  početka nove nastavne godine uvela izravne stipendije za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja od posebnog interesa, što znači da se učenici neće morati prijavljivati na natječaj već će samim činom upisa navedenih zanimanja ostvariti pravo na stipendiju. Tako će se osim stipendija koje se već dodjeljuju po osnovi socijalnog statusa, deficitarnosti zanimanja i darovitosti, dodjeljivati i stipendije za učenike koji se školuju za zanimanja limar, zidar i tesar, koji su utvrđeni u koordinaciji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem i potrebama tržišta rada. Stipendija za ta zanimanja iznosit će 130, eura mjesečno i to sve do kraja redovitog školovanja.

Od 1994. godine, kada su prvi put dodijeljene, do danas – stipendije je dobio 1721 učenik i student. Ukupno je iz županijskog proračuna na to utrošeno gotovo 10 milijuna kuna.

U Krapinsko-zagorskoj županiji ove je godine rekordan broj učenika dobio stipendiju, njih 194. Ukupno se trenutačno stipendira, učenika i studenata, 550, za što je izdvojeno u proračunu 400 tisuća eura.

U planu je povećanje iznosa stipendija,  za studente i deficitarna zanimanja za 13 eura. Tako će studenti primati po 132,72 eura, a za deficitarna zanimanja stipendija će iznositi 119,45 eura. Uz to, od polugodišta će se podići i stipendije za ostale učenike.

Stipendije se naime dijele u tri kategorije. Prva kategorija se odnosi na stipendije za nadarene učenike i učenice, druga se dodjeljuje po socijalnom kriteriju, dok je treća kategorija usmjerena na deficitarna zanimanja temeljem preporuka partnerstva za tržište rada.

Međimurska županija raspisala je natječaj za  dodjelu učeničkih stipendija djeci hrvatskih branitelja, a iznose 398,17 eura.

Zaklada Mikec i ove godine nastavlja financijski pomagati nadarenim studentima s područja Međimurske županije, a u akademskoj 2023./2024. godini Zaklada je dodijelila 47 stipendija u iznosu od 200 eura mjesečno, za razdoblje od 1. listopada 2023. do 30. rujna 2024. godine, u što će uložiti više do 120.000 eura.

Međimurska županija je za 152 srednjoškolca osigurala jednokratnu potporu od 50 eura, za studente još natječaj nije objavljen, ali na potporu imaju pravo svi studenti iz Županije. U prošloj akademskoj godini  jednokratne potpore primilo je blizu 2 000 studenata, u iznosu od 100 eura.

Osječko-baranjska županija za učenike i studente  dodjeljuje  stipendije u četiri kategorije, njih 170, odnosno 100 stipendija učenicima i 70 stipendija studentima. Mjesečni iznos za učenike je 70 eura, a za studente tijekom trajanja akademske godine  160 eura mjesečno.

Primorsko-goranska županija ove akademske godine daje 37 stipendija u iznosu od  132,72 eura mjesečno, tijekom deset mjeseci. Kako 21 stipendist, koji ostvaruju pravo iz akademske 2022./2023. godine, nastavlja s korištenjem stipendija, stipendirat će se novih šesnaest studenata studija matematike, logopedije, biologije, geodezije, farmacije, kemije, elektrotehnike, socijalne pedagogije, računarstva, socijalnog rada, strojarstva, geografije i psihologije. Sljedeće godine iznos mjesečne stipendije se povećava za 30 eura, na 160 eura. Ujedno se i uspostavlja nova stipendija, po kriteriju darovitosti.

Na godišnjoj razini Virovitičko-podravska županija za stipendije izdvaja 130.000 eura. Među njima su i stipendije za deficitarna zanimanja, a ove godine 26 je novih stipendista, ukupno 46 srednjoškolskih stipendija, za što županija na godišnjoj razini izdvaja 31.000 eura. Ujedno je 13 novih studenskih stipendija uz dosadašnjih 51. Svim stipendistima, novim i onima koji već primaju stipendiju od prosinca 2023. godine povećava se iznos stipendije sa 107 eura na 140 eura.

Sisačko-moslavačka županija  i ove akademske godine dodjeljuje jednokratne novčane pomoći redovitim studentima s područja Županije koji ostaju studirati na području SMŽ. Ovo je druga godina za redom da Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje ovakvu vrstu jednokratne potpore. Prošle akademske godine dodijeljena je 41 takva potpora. Ova mjera pokazala je pozitivan učinak što je vidljivo na primjeru Učiteljskog fakulteta u Petrinji gdje je došlo do porasta udjela upisanih studenata koji imaju prebivalište na Županije u ukupnom broju upisanih studenata. U akademskoj godini 2021./2022. u odnosu na prethodnu akademsku godinu bilježi se porast udjela studenata za 8%, a uspoređujući podatke akademske godine 2022./2023. u odnosu na 2021./2022., broj studenata iz Sisačko-moslavačke županije, koji su upisali Učiteljski fakultet u Petrinji, povećan je za 14%.

Pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći imaju studenti s prebivalištem na području Sisačko-moslavačke županije koji upišu 1. godinu redovnog studija na Metalurškom fakultetu u Sisku ili Učiteljskom fakultetu u Petrinji u akademskoj godini 2023./2024. Jednokratna novčana pomoć iznosi 663,61 euro svim onim studentima koji zadovoljavaju tražene uvjete.

Raspisan je i natječaj za 25 učeničkih stipendija, koji godišnje dobivaju 540 eura, dok 30 studenata dobiva  670 eura.

Varaždinska županija daje stipendije učenicima i studentima  u tri kategorije: za uspješnost, kojih je ove godine odobreno 18, zatim učenicima i studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa kojih je odobrenih 28 te stipendije studentima za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju kojih je ove školske tj. akademske godine 19. Učenici dobivaju po 65 eura mjesečno, a studenti po 130 eura mjesečno.

Također, neovisno o natječaju Županija dodjeljuje stipendije i učenicima upisanim u poljoprivredne programe obrazovanja u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan i  Srednje škole Ludbreg, učenicima kojima je dodijeljena nagrada za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima  u znanju te studentu kojem je dodijeljena nagrada za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije.