Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, treću godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 37 projekata. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljim EU projektima bit će organizirana 25. listopada 2022. u Zagrebu.

Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti, zgrada Srednje škole u Vrbovcu je iz energetskog razreda D ušla u B razred.

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u izboru za najbolji EU projekt Zagrebačka županija predložila je projekt Energetska obnova zgrade Srednje škole Vrbovec.

Projekt se je provodio od ožujka 2019. godine do ožujka 2021. godine.  Nositelj projekta bila je Zagrebačka županija, bez partnera na projektu. Ukupna vrijednost bila je 12.105.851,52 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 5.822.919,33 kune, a vlastita sredstva 6.282.932,19 kuna.

Projektom je izvedena rekonstrukcija vanjske ovojnice zgrada škole i sportske dvorane, a što uključuje toplinsku izolaciju zidova, ravnih i kosog krova, stropa prema negrijanom tavanu, nadstrešnica, balkona i horizontalnih i stakla na pročeljima s ciljem sprečavanja nastajanja toplinskih mostova, zamjena prozora i vrata, zamjena postojećeg plinskog kotla za grijanje s kondenzacijskom kaskadom i dizalicama topline zrak-voda, postojećih pumpi s frekventnim pumpama, ugradnju dinamičkih radijatorskih ventila s termostatskom glavom, ventiliranje učionica napravama za rekuperaciju radi povećanja higijene prostora i smanjenja ventilacijskih gubitaka, ugradnja elektrotehničkih instalacija, razvoda, razdjelnih ormara i druge prateće elektroinstalacije za: upravljanje strojarskom opremom, daljinsko očitavanje potrošnje energenata i za uvođenje centralnog sustava nadzora i upravljanja.

Sve navedene mjere zadovoljavaju sve hrvatske propise i norme, te samim time pridonose povećanju i udobnosti boravka / rada učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja uz optimalnu potrošnju energije. Osim navedenih mjera u okviru projekta provedene su dodatne projektne aktivnosti usmjerene na  podizanje kvalitete i sigurnosti u SŠ Vrbovec; uključujući radove izrade nove podloge za postojeće vanjsko igralište, stavljanje zaštitnih folija na prozore sportske dvorane s ciljem zaštite privatnosti učenika, radove na uređenju požarnog puta – uključujući prilaz na parcelu i zemljane radove sukladno propisima zaštite od požara u javnim ustanovama, a koje je financirala Zagrebačka županija iz vlastitih sredstava.

Realizacijom planiranih mjera energetske obnove napravljene su velike uštede. Pa je tako sada godišnja potrebna energija za grijanje (Qhnd) = 158.946,71 kWh (ušteda – 74,37%), Godišnja primarna energija (Eprim)= ušteda od 63,13%, Godišnja emisija CO2 = smanjenje emisija za 79,94 %. Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti, Zgrada je iz energetskog razreda D, ušla u B razred. To su ujedno i glavne koristi za školu, Županiju, ali i državu u cjelini, zbog spomenutog smanjenja potrošnje energije i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije te povećanoj udobnosti za boravak i rad preko 400 učenika škole.  (L.K.)