Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, treću godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 37 projekata. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljim EU projektima bit će organizirana 25. listopada 2022. u Zagrebu.

Kroz projekt je izgrađen, opremljen i uspostavljen specijalizirani poduzetnički inkubator za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji i s ciljem podizanja konkurentnosti tog sektora gospodarstva i povećanja zaposlenosti.

Centar za kreativne industrije projekt je predložen u izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu od strane Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, koja je ujedno bila i nositelj projekta, a partner Zadarska županija.

Ukupna vrijednost projekta bila je 30.283.031 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 21.155.493 kune, a vlastita sredstva 9.127.538 kuna.

Projekt se je provodio od rujna 2018. godine do listopada 2021. godine.

Glavne ciljne skupine u ovom projektu bili su mikro, mali i srednji poduzetnici iz sektora kreativnih industrija, kao i poduzetnici iz ostalog sektora te mladi u procesu obrazovanja i nezaposleni.

Sva infrastruktura  poduzetničkog inkubatora (multifunkcionalna dvorana, tonski studio, učionice , coworking prostor ) je stavljena u funkciju, a svi poslovni prostori (uredi i cafe bar) predviđeni za zakup su zakupljeni od strane poduzetnika. U Centru se nalazi poduzetnička potporna institucija Ustanova INOVAcija koja upravlja Centrom te koja je na raspolaganju korisnicima usluga Centra (stanarima i vanjskim korisnicima) kao i ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO.

Projekt Centar za kreativne industrije pokrenut je iz razloga što je sektor kreativne industrije prepoznat kao sektor koji ima značajan potencijal za razvoj u Zadarskoj županiji i RH. Da bi se taj potencijal i ostvario, ukazala se potreba za izgradnjom sustava sveobuhvatne institucionalne i infrastrukturne podrške kao dijela poticajnih mjera za razvoj poduzetništva. Utvrđena je potreba za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i kontinuiranom razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava. Izgradnjom Centra za kreativne industrije stvorena je infrastruktura upravo za takvu razmjenu i razvoj međusektorske suradnje kroz  specijalizirane edukacije i organizaciju događaja za ciljanu skupinu. (L.K.)