Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, treću godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 37 projekata. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljim EU projektima bit će organizirana  25. listopada 2022. u Zagrebu.

Kroz projekt Pozitivne vibracije Virovitičko-podravske županije dodijeljeno je 10 potpora za samozapošljavanje, revidirana je i usvojena postojeća Strategija razvoja ljudskih potencijala 2019. – 2023., organizirana su dva okrugla stola, organizirano je i studijsko putovanje u Švedsku…

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, u kategoriji Doprinos poduzetništvu u izboru za najbolji EU projekt prijavila je projekt Pozitivne vibracije. Provedba projekta počela je u svibnju 2018. godine, a završila u kolovozu 2020. godine.  VIDRA je i bila nositelj projekta, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Virovitica, Gradska razvojna agencija Slatine i Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta bila je 1.788.844,96 kuna, u potpunosti financirana EU sredstvima.

Cilj projekta bilo je povećanje zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s lokalnim potrebama i strateškim prioritetima. Ujedno i osnažiti i motivirati pripadnike ranjivih skupina kroz edukacije za aktivaciju i ulazak na tržište rada, poticati poduzetništvo kroz edukacije i potpore pri samozapošljavanju na području Virovitičko-podravske županije i omogućiti održivo funkcioniranje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Županije kroz integrirani razvoj, umrežavanje i poticanje veće suradnje u formi regionalnih partnerstva.

Ciljne skupine projekta bile su 80 nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina, 10 korisnika koji su primili potporu pri samozapošljavanju i 22 člana Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Virovitičko-podravske županije.

Pružanje potpore osnivanju novih poduzeća i jačanje institucija koje pružaju potporu poduzetnicima kako bi se na taj način pridonijelo ravnomjernijem i uravnoteženom razvoju hrvatskih regija je upravo ono čemu je ovaj projekt uspješno doprinio. Objavljena su dva poziva za sufinanciranje potpora male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja te je podijeljeno 10 potpora za samozapošljavanje u ukupnom iznosu od 743.396,85 kuna za 10 osoba koje su pokrenule vlastiti poslovni subjekt. Revidirana je i usvojena postojeća Strategija razvoja ljudskih potencijala 2019. – 2023., organizirana su dva okrugla stola u Virovitici – online i fizički okrugli stol (umrežavanje lokalnih partnerstva za zapošljavanje iz Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije iz javnog, privatnog i civilnog sektora). Pritom je organizirano i studijsko putovanje u Švedsku u svrhu prijenosa znanja i primjera dobre prakse u pružanju pomoći teško zapošljivim osobama, opremljen ured i nabavljena informatička oprema za Tajništvo Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Virovitičko-podravske županije.

Kroz projekt su održane i trodnevne radionice za osnaživanje i motiviranje nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina (ukupno 12 motivacijskih radionica) za aktivaciju i ulazak na tržište rada i 3 iteracije edukacija od 5 dana za promociju i jačanje svijesti o poduzetništvu za nezaposlene pripadnike ranjivih skupina i poduzetnike, izrađen priručnik o poduzetništvu o osnovnim pojmovima o poduzetništvu, procesu razrade ideje, načinu istraživanja tržišta, procjeni potrebnog početnog kapitala, procijeni prihoda i troškova, osnivanju poslovnog subjekta, izvorima financiranja…(L.K.)