Međimurska i Sisačko-moslavačka županija izdvojile su najviše za stipendije i školarine u 2019. godini iz svojih proračuna te su najveće u odnosu na broj  stanovnika (podaci popisa stanovnika iz 2011.), pokazuje analiza koju smo napravili na temelju podataka konsolidiranih proračuna. U odnosu na broj stanovnika iza njih slijede Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Požeško-slavonska županija. Prema udjelu izdvojenom za stipendije i školarine u odnosu na proračun slijede ih Zagrebačka, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija. Varaždinska županija je i imala najveće povećanje sredstava za stipendije i školarine u apsolutnom iznosu u odnosu na 2018. godinu, a slijede ju Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Krapinsko-zagorska i Šibensko-kninska županija. U postocima rast je najveći bio u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Sve županije imaju posljednjih godina trend povećanja ulaganja u obrazovanje, pa tako i u stipendije, kroz veće iznose ili veći broj stipendista, a u tome ih nije omeo niti ovaj turbulentan period u kojem je bilo teško kreirati proračune. Sve županije ostaju odlučne da je ulaganje u obrazovanje i zdravstvo prioritet. Po visini izdvojenih sredstava za stipendije godinama se izdvaja Sisačko-moslavačka županija, Međimurska kada se uz stipendije uključe i naknade za učenike i studente vodeća je po izdvajanju per capita. Velike pomake u rastu stipendija od 2018. godine do danas imaju primjerice Osječko-baranjska, Varaždinska županija, Virovitičko-podravska, pa i Istarska koja se nije našla u top pet za 2019… Splitsko-dalmatinska županija koja je u 2019. u top pet po rastu stipendija, ove se je godine odlučila usmjeriti taj novac u nove demografske mjere.

Stipendije se ponajprije dodjeljuju po kriteriju deficitarnosti i izvrsnosti. Osim u manjkava obrtnička zanimanja, sve više županija uključuje se u poticanje studenata koji se školuju za liječnike.

Međimurska županija je godinama u vrhu po izdvajanju za stipendije i naknade, u 2019. godini po stanovniku je to bilo 14,56 kuna, u Sisačko-moslavačkoj koja izdvaja najviše u apsolutnom iznosu to je bilo 12,21 kunu po stanovniku Županije, u Krapinsko-zagorskoj 10,18 kuna, Varaždinskoj 8,27 i Požeško-slavonskoj 7,09 kuna. Međimurska je i sa 0,23 posto udjela iz svog proračuna u 2019. godini također vodeća po izdvajanju za stipendije i školarine, a slijedi ju opet Sisačko-moslavačka županija s izdvojenih 0,21 posto proračuna, Zagrebačka 0,16, Krapinsko-zagorska 0,15 i Varaždinska 0,11 posto.

Sa 14,56 kuna po stanovniku i 0,23 posto izdvojenih sredstava iz proračuna Međimurska županija je potvrdila status vodeće županije i u 2019. godini po visini isplaćenih stipendija i školarina.

Međimurska županija je i u vrhu gledaju li se stipendije i naknade zajedno. Naime, ta Županija osim stipendija svake godine isplaćuje jednokratne naknade za sve srednjoškolce i studente. Tako i ove godine isplaćuje jednokratnu potporu za srednjoškolce u iznosu od 300 kuna te za sve redovne studente u iznosu od 600 kuna. Za potpore je u proračunu osiguran iznos od oko 2,4 milijuna kuna – 1,2 milijuna za oko 4.000 srednjoškolaca i 1,2 milijuna kuna za oko 2.000 studenata.

Za stipendije je osiguran iznos od 254.000 kuna. Za djecu hrvatskih branitelja Županija daje mjesečno 300 kuna stipendije, odnosno 3.000 kuna godišnje, za što je predviđen iznos u proračunu od 183.000 kuna. Projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja Obrtnička komora Međimurske županije i Međimurska županija provode već 17 godina s ciljem da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima da poticaj za školovanje upravo za ta zanimanja. Projekt se provodi od 2003. godine i do sada je isplaćeno skoro 3 milijuna kuna stipendija za oko 500 stipendista. Županija će Komori i ove godine dati 71.000 kuna za tu svrhu.

Sa 12,21 kunu po stanovniku i 0,21 posto izdvojenih sredstava iz proračuna za stipendije i školarine Sisačko-moslavačka županija je druga županija u zemlji. Sa preko 2 milijuna kuna vodeća je godinama po izdvojenim sredstvima za stipendije.

U ovoj školskoj tj. akademskoj godini iznosi 2,2 milijuna kuna.

‘Svake godine dodjeljujemo  25 studentskih (pronatalitetne – za studente iz obitelji s troje i više djece), 25 studentskih redovnih i 45 učeničkih stipendija. Boduju se i deficitarnost studija i socijalni status studenta, kao i rezultati na natjecanjima, prosjek ocjena i sl. Studentske stipendije iznose 700 kuna mjesečno, a učeničke 500 kuna mjesečno svih 12 mjeseci u godini.’ – rekli su nam nedavno u toj Županiji.

Požeško-slavonska županija je u 2019. godini izdvojila 7,09 kuna po stanovniku za stipendije i školarine što ju je svrstalo također u top pet vodećih županija.

U proračunu za 2020. godinu za isplatu stipendija osigurano je 847.000 kuna. I u ovoj školskoj godini  dodjeljuju se stipendije učenicima Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi, učenicima prvog razreda, koji  se obrazuju za poljoprivredno-prehrambena zanimanja, a njih je 68.

U listopadu 2020. na isplati je bila 51 stipendija za studente. Prema Natječaju za dodjelu stipendije Požeško-slavonske županije za akademsku godinu 2020./2021. studentima s područja Požeško-slavonske županije  planira se stipendiranje još 25 studenata.

Kriteriji za bodovanje kandidata su uspjeh u školovanju te socijalni status, a pomoćni kriteriji  su postignuti i priznati izvanškolski rezultati, umjetnički rad studenata prve godine studija tijekom srednje škole, znanstveni, stručni i umjetnički rad studenata viših godina studija. Predviđena je i dodjela posebnih stipendija u slučaju kada je školovanje i usavršavanje pojedinog učenika ili studenta značajno za razvoj hrvatske znanosti i kulture.

Visina učeničkih stipendija je 500 kuna, a visina studentskih stipendija 600 kuna,  u deset mjesečnih anuiteta u školskoj, odnosno akademskoj godini.

U apsolutnom iznosu u 2019. godini u odnosu na 2018. za stipendije i školarine izdvojila je najviše Varaždinska županija, 294.190 kuna više na godišnjoj razini. Slijedi ju Sisačko-moslavačka sa 201.609 kuna, Virovitičko-podravska 141.769 kuna, Krapinsko-zagorska 138.522 kuna i Šibensko-kninska 93.901 kunu. Prema relativnom pokazatelju predvodila je Splitsko-dalmatinska županija sa 163,65 posto, Virovitičko-podravska 40,04 posto, Varaždinska 25,36 posto, Osječko-baranjska 22,76 posto i Šibensko-kninska 18,50 posto rasta.

 

Varaždinska županija izdvojila je u 2019. godini za školarine i stipendije 1.454.281 kunu, što je u odnosu na 2018. godini bio rast od 294.190 kuna. U postocima porast je bio u 2019. u odnosu na 2018. 25,36 posto. U ovoj školskoj tj. akademskoj godini izdvojili su opet više, 1.470.000 kuna.

Stipendije se dodjeljuju za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju: za magistre elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, matematike, fizike, engleskog jezika, za doktore medicine (20 stipendija) te za učenike poljoprivrednih smjerova od 1. do 4. razreda srednjih škola „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima te izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti (13 stipendija). Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente (20 stipendija) i učenike (12 stipendija) loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna.

Virovitičko-podravska županija je u 2019. godini u odnosu na godinu prije izdvojila je 141.769 kuna više, odnosno 40,04 posto. U ovogodišnjem proračunu Virovitičko-podravske županije predviđen je iznos za stipendije učenika 195.000 kuna,  a za visokoškolske 451.200 kuna, tj. ukupno 646.000 kuna.

Srednjoškolske stipendije se dodjeljuju za deset mjeseci u visini od 500 kuna, za 59 učenika koji pohađaju programe iz deficitarnih zanimanja, a visokoškolske za 12 mjeseci u visini od 800 kuna i trenutno ih prima 43 studenta.

– Virovitičko-podravska županija pokazuje koliko nam je obrazovanje važno. Županijske stipendije se isplaćuje tijekom cijele godine, ne deset, već svih 12 mjeseci. Smatram kako je to kvalitetnije rješenje za socijalni status studenta, jer znamo koliko im je svaka kuna važna. Studenti koji su danas potpisali ugovore o stipendijama, već sutra, čim završe fakultet, mogu naći posao na tržištu rada u Virovitičko-podravskoj županiji. Nadam se da će oni sve svoje obaveze izvršiti, znači da završe fakultet u roku, kako bi ih mi pratili tijekom cijelog školovanja, a naravno nakon završetka da se vrate ovdje u županiju i da nađu svoj posao gdje ćemo im mi, kao Županija, uvijek biti potpora – rekao je nedavno  župan Igor Andrović prilikom dodjele studentskih stipendija.

Šibensko-kninska županija je za 93.901 kuna povećala sredstva za stipendije u 2019. godini, odnosno 18,50 posto.

U ovoj školskoj tj. akademskoj godini 2020./21., Šibensko-kninska županija predviđa iznos od 410.000 kuna za stipendije.

Za osam učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja dodijeljene su četiri stipendije budućim konobarima, dvije stipendije budućim kuharima i jedna stipendija budućem stolaru.

Pet stipendija dodijeljeno je studentima prve godine sveučilišnih studija koji se školuju za deficitarna zanimanja na fakultetima elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Medicinskom fakultetu te studenticama psihologije i socijalnog rada. Četiri stipendije dodijeljene su i studentima viših godina sveučilišnih studija na Filozofskom fakultetu, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Arhitektonskom i Medicinskom fakultetu. Također, dodijeljene su i četiri stipendije studentima stručnih studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Zdravstvenom veleučilištu.

Uključujući ovih 20 učenika i studenata, Županija trenutno stipendira 62 korisnika, i to 45 studenta i 17 učenika. Učenička stipendija iznosi 400,00 kuna, a studentska 700,00 kuna mjesečno. Stipendije se isplaćuju u 10 jednakih mjesečnih rata u školskoj, odnosno akademskoj godini.

„Financijskom potporom našim učenicima i studentima poboljšavamo njihov materijalni status i nastojimo ih motivirati za odabir zanimanja koja su tražena na tržištu rada kako bi im bilo lakše zaposliti se, po mogućnosti u njihovom mjestu, u našoj županiji. Stipendija za prva četiri mjeseca ove akademske godine bit će im isplaćena odjednom, tako da će naši stipendisti u narednih nekoliko dana dobiti svoju „božićnicu“ kojoj se, siguran sam, jako vesele.“, kazao je župan Goran Pauk.

Uz stipendije, za sufinanciranje programa i projekata  visokoškolskih ustanova osiguran je iznos od 220.000 kuna. Ukupno, za javne potrebe u visokoškolskom obrazovanju osigurat će se 630.000 kuna, što je na razini  2020.  godine.

Splitsko-dalmatinska županija je za 163,65 posto povećala sredstva za stipendije u 2019. godini, u odnosu na godinu ranije. Ove godine stipendija nema, ali uz niz demografskih mjera koje imaju, novac su usmjerili i za jednu novu mjeru  – potpora obiteljima iz Zagore i s otoka koji imaju troje ili više djece na redovnom školovanju, a za što je osiguran iznos od 1,5 milijuna kuna.

Osječko-baranjska županija je za 22,76 posto povećala sredstva za stipendije i školarine u 2019. godini, sa 242,3 tisuće u 2018. na 297,5 tisuća u 2019. godini. Ove godine taj iznos premašuje milijun kuna.

Za akademsku i školsku godinu 2020./2021. dodijeljene su 32 stipendije za darovite učenike i 27 stipendija za darovite studente, zatim 28 stipendija za učenike i 19 stipendija za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, 18 stipendija za učenike i 6 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i 16 stipendija za učenike slabijeg socijalnog statusa i 10 stipendija za studente slabijeg socijalnog statusa.

Stipendije za učenike iznose 450 kuna mjesečno, a za studente 1.000 kuna za mjesec, ukupno je riječ o 94 stipendije učenicima i 62 stipendije studentima u iznosu od 1.043.000 kuna.

Od školske, odnosno akademske godine 2018./2019. Osječko-baranjska županija u okviru stipendija za učenike i studente dodjeljuje stipendije u četiri kategorije: daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa.
Stipendiranjem učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i zanimanja iz STEM područja pokušava se usmjeriti učenike i studente za zanimanja završetkom kojih će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada u našoj Županiji. Također, Osječko-baranjska županija prepoznala je značaj financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima koje zbog materijalnih teškoća teško zadovoljavaju osnovne životne potrebe te je iz tog razloga kao zasebnu kategoriju uvrstila i kategoriju stipendija učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa.
Županija stipendira učenike od prvog razreda srednje škole te studente od četvrte godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija ili prve godine diplomskog studija tijekom jedne školske, odnosno akademske godine i to u trajanju od 10 mjeseci. (Lidija Kiseljak)