Zdravstveni turizam jedan je od najjačih trendova turističkih putovanja posljednjeg desetljeća. Najveći dio njih smješten je u Primorsko-goranskoj i Istarskoj te sjeverozapadnim županijama i većini je osnivač županija. Tema zdravstvenog turizma iznimno je aktualna s obzirom na vrijeme pandemije virusa COVID-19. Zbog sve većeg značenja tog oblika turizma povećana su ulaganja. Zavod za zdravstvene usluge u turizmu,  identificirao je razvojne projekte zdravstvenih ustanova specijalnih bolnica i lječilišta u iznosu od oko 215,8 milijuna eura koji se odnosi na 17 lječilišta kroz tzv. Grozd projekt zdravstvenog turizma. Noviji podaci objavljeni su nedavno, a provjerili smo što se radi u županijskim lječilištima. 

Kako stoji u dokumentu Ministarstva zdravstva, potražnja za zdravstvenim turizmom pridonijela je svijest ljudi o brizi za vlastito zdravlje, povećanje slobodnog vremena i dohotka stanovništva, ali i promjene u načinu rada i života suvremenog čovjeka uslijed pojačanog stresnog okruženja, povećanje kroničnih bolesti, a posebno se ističu kardiovaskularne i zloćudne bolesti, dijabetes i kronične respiratorne bolesti.

Posljednjih mjeseci značaj zdravstvenog turizma dobiva na popularnosti zbog pandemije virusa.

U Primorsko-goranskoj županiji smjestila su se čak tri županijska lječilišta. Ono u Velom Lošinju te Thalassotherapia u Crikvenici i Opatiji. U privatnom su vlasništvu Terme Selce. U Krapinsko-zagorskoj Terme Tuhelj, Specijalna bolnica Stubičke toplice, te SB Krapinske toplice i Terme Jezerčica. U Istarskoj županiji su Lječilište Istarske toplice i Bolnica Dr. Martin Horvat Rovinj, Sisačko-moslavačkoj Lječilište Topusko i Top terme Topusko, Bjeovarsko-bilogorskoj Daruvarske toplice, Lipik u Požeško-slavonskoj, Međimurskoj Terme Sv. Martin, Zagrebačkoj Specijalna bolnica Naftalan…

Izvor: Ministarstvo zdravstva

Primorsko-goranska županija se je,  u svim svojim strateškim dokumentima, dugoročno odredila za razvoj zdravstvenog turizma, dio kojeg predstavlja i lječilišni turizam. Tako je i prva u Republici Hrvatskoj izradila dokument Strategija razvoja zdravstvene industrije Primorsko-goranske županije za razdoblje 2013.-2020, u vrijednosti od 200.000 kuna.

Na neki dan održanoj konferenciji za novinstvo direktorica Turističke zajednice Kvarnera, dr.sc. Irena Peršić Živadinov, naglasila je kako su temelj zdravstvenog turizma na Kvarneru vrhunske ustanove i medicinski timovi predvođeni renomiranim, iskusnim liječnicima, te kompletan kvarnerski turistički sektor, u kojem hoteli i drugi smještajni objekti te putničke agencije zajednički s turističkim zajednicama i drugim subjektima kreiraju i promoviraju proizvod koji zovemo zdravstveni turizam. Nezaobilazan je čimbenik niz klimatoloških prednosti regije Kvarner, koji uz tradiciju i poznati životni stil Kvarner svrstavaju u top destinacije.

‘U suradnji s članicama Klastera zdravstvenog turizma pripremljeni su post-covid programi namijenjeni onima koji su preboljeli koronavirus. S obzirom da svaki pacijent ima različite posljedice, programi se svakom pacijentu / gostu prilagođavaju nakon što se napravi sveobuhvatna specijalistička obrada i dijagnostika, odnosno klinički uvid u sliku osobe, a potom se kreiraju rehabilitacije (primjerice bolesti dišnih organa i organa za kretanje, astma, bronhitis, KOPB i drugih, kao i mentalne rehabilitacije), vježbe rekondicioniranja, nutricionističke preporuke, kardiološke intervencije, terapije prevladavanje povećanih poremećaja u ponašanju i drugih poremećaja, te liječenje ostalih stanja generiranih korona-krizom tijekom 2020-te. Povećana je potražnja dentalnih usluga, od saniranja oboljelih stanja, do prevencije i kozmetičkih postupaka.’ – rečeno je u Turističkoj zajednici.

Turistička zajednica Kvarnera planira zajedno s Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera pristupiti i formalnom certificiranju Kvarnera kao destinacije zdravlja, za što postoje preduvjeti u kvaliteti klinika, ponudi turističkih usluga i tradiciji zdravstvenog turizma koja seže još iz 19. stoljeća, pa do današnje moderne medicinske tehnologije i medicinskih timova s međunarodnim ugledom.

Primorsko-goranska županija, kontinuirano ulaže u svoje zdravstvene ustanove koje su ključni nositelji zdravstvenog turizma, Thalassotherapiu Opatija kao Referentni centar Ministarstva zdravlja za zdravstveni turizam, Thalassotherapiu Crikvenica i Lječilište Veli Lošinj.

‘Najveće ulaganje zadnjih godina bilo je u Thalassotherapiu Crikvenica. Tamo smo za rekonstrukciju i nadogradnja objekta „H“ medicinsko-rehabilitacijskog centra uložili 23 milijuna  kuna. Realizacijom  tog projekta osigurani su kvalitetniji prostori za obavljanje ključne djelatnosti ustanove, fizikalne medicine i rehabilitacije.’ – kažu u Županiji.

Veliki su radovi i u Lječilištu Veli Lošinj. Tako 3. faza projekta obuhvaća rekonstrukciju i nadogradnju objekta Parka II i aneksa kuhinje i trebali bi biti gotovi sredinom ove godine. Projektom će se osigurati dovoljan kapacitet kuhinje i prostora za posluživanje, te je previđeno povezivanje toplom vezom sa objektom „Parka ll“  i centrom „Magnolija“. Također planirano je  uređenje parkirališta i interne prometnice unutar kompleksa Lječilišta Veli Lošinj. Uređuje si i  Park medicinske rehabilitacije, smješten uz sam rub šume Podjavori.

‘Projekt revitalizacije Lječilišnog centra Veli Lošinj je projekt razvoja zdravstvenog turizma koji se  realizira u višegodišnjem razdoblju i u više faza. „Riječ je o strateškom projektu Primorsko-goranske županije kojim se planira rekonstrukcija i adaptacija postojećih zgrada, izgradnja novih zgrada te proširenje i obogaćivanje ukupne ponude Lječilišta s ciljem daljnjeg razvoja otoka Lošinja kao cjelogodišnje  destinacije zdravstvenog turizma. Kao takav projekt ima za krajnji cilj pružanje kvalitetne socijalne i zdravstvene zaštite u cijeloj Županiji, kao preduvjeta za postizanje ujednačenog razvoja Županije i jednake dostupnosti zdravstvenih usluga na cijelom području Županije. Na ovaj se način promovira zdravstveni turizam čime će se stvoriti preduvjeti za produženje turističke sezone na cijelu godinu’, ističe župan Zlatko Komadina.

Ovaj kapitalni zdravstveni projekt započet je u 1. fazi tijekom 2013. godine proračunskim sredstvima Županije. Tada je rekonstruiran  objekt Park I,  na katu su uređene smještajne jedinice ( 28 soba) i pripadajuća infrastruktura . U projekt je uloženo  15.034.230 kuna. Od navedenog iznosa 12.6 milijuna kuna  je financirano iz izvornog proračuna, dok je 2.417.302,50  kn osigurano putem decentraliziranih funkcija.

Kroz 2.fazu, koja je dovršena krajem 2018.godine, obuhvaćala je  rekonstrukciju, nadogradnju i dogradnju  objekta Medicinskog trakta s hidroterapijom „Magnolija“. Vrijednost te investicije iznosila je 15,8 milijuna kuna. Kroz 4. fazu plan je uređenje Parka vitalnosti uz prethodnu analizu statusa i kategorije  zaštite tzv. povijesnog perivoja u sklopu park šume Podjavori, u 5. fazi rekonstrukcija i dogradnja objekta Park V te šestoj rekonstrukcija i dogradnja objekta Park III. sukladno mišljenju konzervatora prema izvornom stanju.

Prije nešto više od tri godine potpisan je sporazum između Istarske županije, Grada Rovinja i Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ‘Prim. dr. Martin Horvat’ kojim je bio otvoren put za ulaganja u tu bolnicu u iznosu od 20 milijuna kuna. Lani je istarski župan Fabrizio Radin i gradonačelnici devet istarskih gradova potpisali pismo podrške Specijalnoj bolnici koja je od Ministarstva zdravstva tražila proširenje Mreže bolničke djelatnosti (fizikalna medicina i rehabilitacija u specijalnim bolnicama i lječilištima) u Istarskoj županiji. Naime, tim bi se potezom posebno osjetljivim i vulnerabilnim skupinama pacijenata omogućilo pružanje usluga rehabilitacije blizu mjesta stanovanja.

Krajem prošle godine rovinjska Specijalna bolnica započela je investiciju u proširenje i obnovu svojeg lječilišno-sportskog kompleksa u vrijednosti 60 milijuna kuna. Riječ je o radovima na bazenskom kompleksu koji prema projektu sadrži dva bazena: manji terapijski veličine 12,6×6 metara te veći dimenzija 33,33×25 metara. Prostori za fizikalnu terapiju, s dvoranama za hidroterapije, vježbanje i elektroterapiju biti će također smješteni unutar novoga kompleksa. Projekt bi trebao biti završen sredinom sljedeće godine.

Projekt se radi po modelu javno-javnog partnerstva gdje su jedinice lokalne samouprave Grad Rovinj-Rovigno i Istarska županija krenule zajedno u realizaciju. Istarska županija koja je vlasnik i osnivač bolnice dala je teren u zakup, dok Grad Rovinj, čiji sportaši i građani imaju i najviše koristi, investira u izgradnju sportsko-lječilišnog bazenskog kompleksa.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nalazi se lječilište Topusko. U razdoblju od 2015. – 2020. uloženo je u 30.000.000 kuna, a projekti u procesu realizacije su dovršetak energetske obnove zgrade Petrova Gora vrijednost 15.000.000 kuna i Projekt RewardHeat – Obzor 2020 vrijednost 10.000.000 kuna. Prije neki dan održana je prezentacija vezana za daljnje planove pod nazivom Topusko pametni termalni grad, pa je tako formulirana  razvojna vizija Općine Topusko, Lječilišta i Top Termi Topusko tj. definirani su strateški ciljevi, prioriteti te mjere kojima se to namjerava postići.  Izvršen je proračun potencijala spajanja infrastrukturnih objekata na sustav geotermalne energije, definirana je baza projektnih ideja te je izrađen  plan provedbe projekata. Kao učinci projekta naveli su  povećanje korištenja geotermalne energije za 56 posto, 10 km duge novo izgrađene toplovodne trase, 450 novo priključenih kućanstva na toplovodnu trasu, 10.000,00 m2 energetski obnovljenih javnih građevina, smanjenje emisija CO2 na području Općine Topusko, formiranje nove gospodarske zone staklenika grijanih geotermalnom energijom, formiranje nove sportsko-rekreacijske zone sa predviđenim sportskim kampom – kongresni, zdravstveni i kupališni turizam, razvoj turističkog aspekta i tržišno pozicioniranje, 300% povećanje broja korisnika Lječilišta i Top-Termi Topusko te  60 postotno povećanje broja zaposlenih Lječilišta i Top-Termi Topusko.

Ukupna ulaganja od 591,8 milijuna kuna predviđena su za primjerice rekonstrukciju dijela zgrade Blatnih kupki, ljetno kupalište – vanjski bazeni, auto kamp, lječilišnu restauraciju, ulaganje u Vilu Mirna i Vilu Zelengaj, hotel i kongresni centar, nove trase geotermalne toplovodne mreže, sunčane elektrane, energetske obnove…

Služba za zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva identificirala je razvojne investicijske projekte zdravstvenih ustanova – specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta u ukupnoj visini od 215.794.454,77 eura kao „Grozd projekt“ zdravstvenog turizma. Njime je obuhvaćeno 17 lječilišta od ukupno 21.

1. SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU VARAŽDINSKE TOPLICE (Varaždinska županija, osnivač)
2. SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK (Požeško-slavonska županija, osnivač)
3. SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU DARUVARSKE TOPLICE (Bjelovarsko-bilogorska županija, osnivač)
4. LJEČILIŠTE ISTARSKE TOPLICE (Istarska županija – privatno vlasništvo)
5. SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU BIOKOVKA MAKARSKA (Splitsko-dalmatinska županija, osnivač)
6. SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU KRAPINSKE TOPLICE (Krapinsko-zagorska županija, osnivač)
7. SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU NAFTALAN (Zagrebačka županija, osnivač)
8. LJEČILIŠTE VELI LOŠINJ (Primorsko-goranska županija, osnivač)
9. THALASSOTHERAPIA OPATIJA , SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU BOLESTI SRCA, PLUĆA I REUMATIZMA (Primorsko-goranska županija, osnivač)
10. SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU KALOS (Dubrovačko-neretvanska županija, osnivač)
11. LJEČILIŠTE TOPUSKO (Sisačko-moslavačka županija, osnivač)
12. THALASSOTHERAPIA CRIKVENICA (Primorsko-goranska županija, osnivač)
13. LJEČILIŠTE BIZOVAČKE TOPLICE (Osječko-baranjska županija, privatno vlasništvo)
14. SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE (Krapinsko-zagorska županija, osnivač)
15. TOP TERME TOPUSKO (Sisačko-moslavačka županija, privatno vlasništvo)
16. BOLNICA ZA ORTOPEDIJU I REHABILITACIJU „PRIM. DR. MARTIN HORVAT“ ROVINJ (Istarska županija, osnivač)
17. LIFECLASS TERME SVETI MARTIN – HOTEL SPA GOLFER (Međimurska županija, privatni vlasnik)

Sukladno podacima prikupljenim izravno od specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta, ukupno je u njima registrirano 5.222 kreveta i zaposleno 3.680 medicinskih i nemedicinskih djelatnika. Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i lječilišta imaju 2.146 kreveta ugovorenih s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, čiji je osnivač Varaždinska županija,  ustanova je registrirana za obavljanje bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije, djelatnosti specijalističko-konzilijarnog liječenja kao i nezdravstvene djelatnosti. Od investicija nabraja se Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, pa energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, energetska obnova skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj  te projekt rekonstrukcije prenamjene postojeće građevine Pučke kupelji u Digitalni muzej termalne vode – Aquae Iasae.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, čiji je osnivač Požeško-slavonska županija, registrirana je za obavljanje  djelatnosti bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije, djelatnosti specijalističko-konzilijarnog liječenja kao i nezdravstvene djelatnosti koje se u manjem opsegu ili uobičajeno obavljaju uz djelatnost bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, znanstveno-nastavna djelatnost, zdravstvene usluge u turizmu, djelatnost ugostiteljstva, turizma i trgovine.
Od investicija izdvaja se Od investicija izdvaja se Rekonstrukcija i opremanje hotelskog objekta „Fontana“, pa adaptacija i opremanje bolničke zgrade „Kurhotel“ , Obnova „Narodnih kupki“ , adaptacija i opremanje, te povećanje kapaciteta bolničkog restorana uz primjenu mjera energetske učinkovitosti, iskop nove bušotine geotermalne vode…

Lani je Grad dobio ugovor za projekt “Terme Lipik” koji se sastoji se od tri komponente: Vile Zinke – interpretacijskog centra, Narodnih kupki i perivoja. Projekt zapravo obuhvaća obnovu gotovo cijelog parka u Lipiku, rekonstrukciju objekta Vile Zinke („Vila dobre vode“), u kojem će se na inovativan način interpretirati termalna baština Lipika, popraćena modernim tehnologijama, te rekonstrukciju i opremanje objekta Narodnih kupki, u kojemu će se moći iskusiti termalne terapije u spa ambijentu. Ukupna vrijednost projekta je 73 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose gotovo 62 milijuna kuna.

Brojni izvori ljekovite termalne vode, nalazišta ljekovitog mineralnog blata, očuvane povijesne građevine i prekrasni povijesni pejzažni parkovi, prirodne ljepote, brojni sportsko rekreacijski, wellness-spa i medicinski sadržaji čine Daruvarske toplice, čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, savršenim mjestom za odmor, rehabilitaciju i povratak tijela u dobru formu. Još od antičkih vremena na ovim se prostorima koristila ljekovita termalna voda i mineralno blato za liječenje i rehabilitaciju. Od investicija izdvaja se sveobuhvatna sanacija termotehničkog sustava postrojenja Terapijsko-rekreacijskog bazena i pratećih prostora te projekt dobave, montaže i ugradnje dizala na zgradi Terapija.

Posljednji u nizu realiziranih projekata kojemu je Županija bila nositelj  je ugradnja dizala u zgradi terapija Daruvarskih toplica, a vrijednost radova iznosila je 1,2 milijuna kuna. Ulaganja Bjelovarsko – bilogorske županije u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice nastavljaju se dalje kroz projekt „Obnovimo put do zdravlja – uređenje prostora fizikalnih terapija Daruvarskih toplica“ u vrijednosti 533 tisuće kuna.

Niz godina zaredom, Bjelovarsko – bilogorska županija nosi europske projekte kao glavni prijavitelj. Ukupan iznos ulaganja u Daruvarske toplice putem projekata je oko pet milijuna kuna, rekao je nedavno župan Bajs.

Kroz dosadašnje projekte, u Daruvarskim toplicama do sada je obnovljena i preuređena bazenska dvorana, garderoba bazena, a napravljeni su i dodatni radovi s ciljem pružanja što kvalitetnije ugostiteljske, wellness i smještajne usluge u Daruvarskim toplicama za korisnike i goste hotela. Treba istaknuti i projekt „Povećanje energetske učinkovitosti izmjenom vanjske stolarije i fasade bolničko – lječilišnog kompleksa Specijalne bolnice Daruvarske toplice“ vrijedan 430 tisuća kuna kojemu je cilj bila energetski učinkovita obnova fasade i zamjena postojeće stolarije novom energetski učinkovitom stolarijom uz postizanje ušteda u potrošnji energije te sanacija tog dijela krovišta.

Biokovka Makarska, čiji je osnivač Splitsko-dalmatinska županija, ustanova je za rehabilitaciju, pruža i dijagnostičke usluge, a na raspolaganju su dva bazena s morskom vodom, moderan fitness centar, saune, medicinske usluge rehabilitacije. U ponudi su  i zdravstveni programi. Od ulaganja, tu su primjerice radovi, rekonstrukcija i opremanje postojećeg plažnog objekta koji bi podzemnom vezom bio povezan s wellness-om, spa, fitnesom i ostalim medicinskim sadržajem postojećeg kompleksa, pa rekonstrukcija ograda, balkona, fasade…, rekonstrukcija postojećeg bazenskog postrojenja velikog bazena, rekonstrukcija postojeće klima-komore u svrhu energetske učinkovitosti, rekonstrukcija postojećeg solarnog postrojenja u svrhu povećanja energetske učinkovitosti, kupnja medicinskih uređaja, opreme i pomagala  te radovi i rekonstrukcija zastarjelog stropa, rasvjete i klimatizacije u restoranu radi poboljšanja izgleda i energetske učinkovitosti.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, kojoj je osnivač Krapinsko-zagorska županija, suvremena je bolnica za rehabilitaciju bolesnika s kardiološkim, neurološkim, kraniocerebralnim, reumatskim i ortopedskim oboljenjima te rehabilitaciju djece. Uz rehabilitacijski dio, Bolnica ima i Odjel za unutarnje bolesti s hitnom internističkom ambulantom i Jedinicu intenzivnog liječenja.
Sama bolnica izgrađena je na izvorima termalne mineralne vode temperature 39 – 41°C koju karakteriziraju kalcij, magnezij i higrogenkarbonat. U sklopu bolnice nalaze se četiri bazena od kojih je Jakobov bazen izgrađen na samom izvoru i jedan je od rijetkih takvih primjera u svijetu. Od ulaganja spominje se projekt rekonstrukcije postojećih objekata sa svrhom poboljšanja energetske učinkovitosti, rekonstrukcije i opremanje objekata SB za medicinsku rehabilitaciju, izgradnja novog bolničkog objekta i garaže…

Naftalan, kojem je osnivač Zagrebačka županija, ustanova je registrirana za djelatnosti  bolničke zdravstvene zaštite.  Do sada su u svijetu poznata dva nalazišta naftenske nafte: u Azerbajdžanu te u Ivanić-Gradu. Terapijsko djelovanje naftalana je protuupalno, vazodilatatorno, desenzibilizirajuće, djelovanje na metabolizam bjelančevina i elektrolita, hipokoagulatorno djelovanje i djelovanje na rast i razvoj stanica koža. – Termomineralna voda – Termomineralna voda se dobiva iz dubine od 1300 metara. Od investicija izdvaja se gradnja smještajnih jedinica zbog širenja ponude tj. otvaranja novih sadržaja poput bazena, teretane itd.

Medicinska rehabilitiacija Kalos, kojoj je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija, nalazi se na području gdje je geografski položaj i dubina velolučkog zaljeva uvjetovali  kroz milenije taloženje ljekovitog mulja u uvali Kale. Na dnu uvale nalazi se i izvor radioaktivne vode Kalac. Kombinacija nalazišta peloida i radonske vode jedinstvena je na Jadranu. Pored ljekovitog limana i mineralne vode ljekovita klima etezijskog tipa uvelike upotpunjuje uvjete za liječenje. Od ulaganja spominje se primjerice rekonstrukcija “starog” dijela u terapijski centar, nadogradnja etaže sa 30 smještajnih jedinica, uređenje bazena, parka, šetnice, dječjih igrališta, javnih prostora i novih sadržaja kao izvora prihoda, pa energetska obnova Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju. (Lidija Kiseljak)