Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje broj zaposlenih povećan je na kraju prošle godine u gotovo svim županijama, u usporedbi s prosincem 2021. godine. Najveći rast imale su Istarska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska i Zagrebačka županija. U odnosu na studeni pak sve županije bilježe pad zaposlenosti, osim Šibensko-kninske županije.

Broj osiguranika prijavljenih u HZMO u načelu se uspoređuje s brojem zaposlenih. Podaci sa zadnjim danom prosinca pokazuju da je u pojedinim županijama rast bio i preko 3 posto u odnosu na prosinac 2021. godine. Tako je Istarska županija imala rast od čak 4,61 posto, Zadarska 3,95 posto, Dubrovačko-neretvanska 3,71 posto, Brodsko-posavska 3,60 posto i Zagrebačka 3,38 posto. Iznad 3 posto rasta imale su još Šibensko-kninska i Ličko-senjska županija. Šibensko-kninska je i jedina koja je veći broj zaposlenih imala i u odnosu na studeni.  Zagreb, koji ima status županije, imao je na kraju prosinca 478.309 osiguranika, pa je tako ukupno na razini RH njihov broj bio 1.607.734.

Podaci DZS-a malo odstupaju te pokazuju da je u prosincu 2022. broj ukupno zaposlenih bio 1.613.807 te da je u odnosu na studeni 2022. broj ukupno zaposlenih porastao za 0,3%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 1,2%. Za razdoblje od siječnja do prosinca 2022. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih porastao je za 1,4%, podaci su Zavoda za statistiku.

U odnosu na studeni 2022. broj zaposlenih u pravnim osobama porastao je za 0,4%, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine porastao za 1,3%, isto kao i za razdoblje  od siječnja do prosinca 2022. Broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u prosincu 2022. u odnosu na prethodni mjesec pao je za 0,8%.

Broj nezaposlenih u prosincu 2022. u odnosu na studeni 2022. porastao je za 1,4%. Stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu 2022. iznosila je 6,8%.

Podaci: HZMO, Obrada: župan.hr

U cilju jačanja gospodarstva svojim mjerama pomažu i županije, ponajprije kroz izravne potpore ili subvencijom kamata, ali i nizom projekata.

Istarska županija  je prošle godine raspisala dva javna poziva za dodjelu potpora gospodarstvu,  a ukupno je dodijeljeno gotovo 190 tisuća eura (preko 1,4 milijuna kuna).

„U posljednje vrijeme učestalo se priča o potrebi ulaganja u IKT sektor i digitalnu transformaciju, a Istarska županija je putem ova dva javna poziva željela pružiti i konkretnu, financijsku potporu gospodarstvu. Želimo poticati konkurentnost istarskog gospodarstva te biti regija koja svoj daljnji razvoj koncipira na modernoj industriji temeljenoj na znanju i inovacijama“, istaknuo je župan Boris Miletić prilikom potpisivanja ugovora početkom godine.

‘Nakon dvije krizne godine, uslijed pandemije COVID-19, bilježimo zaustavljanje negativnih utjecaja na naše gospodarstvo i druge sfere života, što svakako veseli. Istarska županija kontinuirano pruža potporu našem gospodarstvu pa smo tako prošle godine raspisali dva javna poziva za dodjelu potpora istarskim poduzetnicima, konkretno jedan s ciljem poticanja konkurentnosti i razvoja IKT sektora, a drugi za poticanje digitalne transformacije malih i srednjih poduzetnika. Pored navedenog dodijelili smo i „de minimis“ potpore u poljoprivredi, kao i sredstva za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnog gospodarstva’, podsjeća župan Miletić.

Za ovu godinu, župan najavljuje dodjelu nepovratnih financijskih potpora za poticanje razvoja poduzetništva te certificiranje procesa, proizvoda ili usluga iznimne kvalitete, proizvedenim ili pružanim na području Istarske županije, a sve s ciljem jačanja konkurentnosti gospodarskog sektora. Također, predviđene su i potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i one za poticanje razvoja IKT sektora. Za navedeno je osigurano preko 320 tisuća eura.

I u 2023. godini nastavit će se s dodjelom zajmova putem županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre za što je osigurano 2,6 milijuna eura, kao i s dodjelom bespovratnih financijskih sredstva za sufinanciranje projekata/programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva u iznosu od 348 tisuća eura.

Nadalje, nastavlja se s programom dodjele direktnih  potpora za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva (SOPG), obrte, trgovačka društva, udruge i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti sa sjedištem i proizvodnim površinama na području Istarske županije u iznosu od 200 tisuća eura.

Brodsko-posavska županija kroz Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi  za razdoblje 2021. do 2027. obuhvatila je  14 mjera na koja poljoprivredni proizvođači mogu kandidirati  za ukupno 16,5 milijuna kuna koje Županija planira u sedmogodišnjem proračunskom razdoblju. Do sada je realizirano 8 mjera potpora. Tijekom 2022. godine ukupno su dva fakulteta i 315 OPG-ova od planiranih 2,4 milijuna kuna realizirali 99,72% bespovratnih županijskih sredstava. Za poduzetnike i obrtnike odobreno je 130 potpora vrijednih gotovo 1,9 milijuna kuna.

Šibensko-kninska županija je u 2022. godini kroz tri javna natječaja poljoprivrednicima odobrila 1,5 milijuna kuna. Kako piše u planu ovogodišnjeg proračuna Županija će nastaviti sufinancirati kamatne stope poduzetnicima kroz programe Ministarstva gospodarstva i HBOR-a, a za to je planiran iznos od 91,5 tisuća eura, a 165,9 tisuća eura za razvoj malog gospodarstva. Lani je za potpore gospodarstvenicima, za njih 146 isplaćeno 1,25 milijuna kuna potpora.

Rekordnim rastom zaposlenosti pohvalio se je ovih dana župan Zadarske županije Božidar Longin.

„Slobodno možemo kazati da je po nama dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima. Uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektoru marikuluture i ribarstva, a vodeći smo u Hrvatskoj po investicijama u obnovljive izvore energije. To je posebno važno u kontekstu globalne energetske krize“, poručio je župan Božidar Longin te najavio da će se na županijskoj razini nastaviti s potporama gospodarskom sektoru. (Lidija Kiseljak)