Po stanovniku su u razdoblju od 2017. do 2019. godine najviše za zdravstvo izdvojile Šibensko-kninska i Požeško-slavonska županija, Šibensko-kninska je bila i vodeća po udjelu izdvojenih sredstava za zdravstvo u te tri godine, a iza nje Brodsko-posavska županija. Sredstva namijenjena za zdravstvo najviše su u tri godine porasla u Međimurskoj i Istarskoj županiji dok je Ličko-senjska županija imala najveći rast udjela iz proračuna izdvojenog za zdravstvo. Pokazala je to naša analiza napravljena prema podacima konsolidiranih proračuna za 2017., 2018. i 2019. godinu.

Čak 12 županija izdvojilo je u promatranom razdoblju više od 50 posto proračuna za zdravstvo. Osim tekućeg održavanja bolnica i domova zdravlja, prethodnih godina izdvojena su značajna sredstva za razne investicije, od energetskih obnova do dogradnji i opremanja. Ulaže se i u Zavode za javno zdravstvo, nabavljaju nova vozila za potrebe hitne pomoći, dodatne timove u turističkoj sezoni, a uslijed korone neke su županije i nabavile skupe uređaje za testiranje uzoraka na COVID te respiratore.

Osim ulaganja u zdravstvene ustanove ulaže se i u buduće liječnike, pa  studenti medicine dobivaju izdašne stipendije, a briga se vodi i za zadržavanje liječnika, primjerice, subvencioniranjem kamata na stambene kredite. Ulaže se i u specijalizaciju liječnika.

Šibensko-kninska županija izdvojila je u trogodišnjem razdoblju 11,6 tisuća kuna po stanovniku za zdravstvo, odnosno 61,16 posto, što ju je svrstalo na vodeću poziciju među županijama. Požeško-slavonska županija izdvojila je 11 tisuća po stanovniku, Varaždinska 10,7 tisuća, Dubrovačko-neretvanska 10,6 tisuća kuna i Zadarska 10,4 tisuće kuna. Po udjelu izdvojenom iz proračuna u tri godine za zdravstvo, nakon Šibensko-kninske, najviše je izdvojila Brodsko-posavska županija, 59,43 posto, Karlovačka 58,37 posto, Istarska 57,28 posto i Sisačko-moslavačka 56,52 posto.

Gledaju li se apsolutni brojevi tj. iznosi izdvojeni za zdravstvo u tri godine i njihov rast, analiza pokazuje da su najviše ta izdvajanja rasla u Međimurskoj županiji, 27,03 posto, Istarskoj 26,85 posto, Šibensko-kninskoj 26,19 posto, Sisačko-moslavačkoj 25,09 posto i Zagrebačkoj 22,98 posto. Proračunski udjeli usmjereni za zdravstvo najveći su rast imali u Ličko-senjskoj županiji, 9,60 posto, Sisačko-moslavačkoj 8,96 posto, Koprivničko-križevačkoj 8,14 posto, Istarskoj 5,84 i Zagrebačkoj 5,69 posto.

Prema analizi najviše je po stanovniku i kroz udjel iz proračuna izdvojila u tri godine Šibensko-kninska županija, 11,6 tisuća kuna, odnosno 61,16 posto. Sredstva namijenjena za zdravstvo u tri su godine povećana za 26,19 posto.

Opća bolnica Šibensko-kninske županije je lani završila EU projekt pod nazivom: ‘Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici oftalmologije i dermatologije i ostalim dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama Opće bolnice Šibensko-kninske županije’ Za ovaj projekt su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 46 milijuna kuna.

Projektom je osigurano ulaganje financijskih sredstava u izgradnju i opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije čime će se omogućiti kvalitetniji uvjeti pružanja zdravstvene usluge te će se povećati broj prijema pacijenata u dnevnim bolnicama za 13,7 posto do 2023. godine, a istovremeno smanjiti broj prijema pacijenata na akutne bolničke odjele.  Izgradnja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije prostire se na 1.256,59 četvornih metara  te uključuje rekonstruiranu i dograđenu trafostanicu s agregatskom stanicom. Za dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije je nabavljeno preko 200 komada različite dijagnostičko-terapijske te medicinske i tehničke opreme.

‘Zbog izvanredne situacije, u 2021. godini osigurana su dodatna interventna sredstava zdravstvenim ustanovama, kao i sredstva za specijalizaciju liječnika, a kako bismo donekle olakšali Zavodu za javno zdravstvo, instituciji koja u zadnjih godinu dana  odrađuje strahovito velik i odgovoran posao, i za koju smo osigurali sredstva i kupili novi, potpuno automatizirani aparat za testiranje uzoraka na Covid-19, vrijednog 812.500 kuna. U ovoj godini za specijalizaciju liječnika izdvojeno je 600.000 kuna.’ – rekao nam je nedavno župan Goran Pauk.

Županija će i ove godine sufinancirati dodatni tim dežurstva za vrijeme turističke sezone iz izvornih sredstava proračuna u iznosu od 50.000 kuna te će  sufinancirati rad djelatnost svojih triju domova zdravlja, pa djelatnost Zavoda za hitnu medicinu ŠKŽ u iznosu 400.000 kuna

Požeško-slavonska županija izdvojila je 11 tisuća kuna po stanovniku za zdravstvo.

Nakon energetske obnove lani je završen i projekt opremanja i uređenja Opće županijske bolnice Požega, čija je ukupna vrijednost bila 54 milijuna kuna. Cilj projekta je bio promijeniti zdravstveni sustav kroz poboljšanje pristupa i učinkovitosti dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Opće županijske bolnice Požega, odnosno smanjenje broja hospitalizacije u akutnim kapacitetima bolnice od otprilike 10 posto odnosno to dovođenja do jačanja dnevne bolnice te skraćenja liste čekanja. Osim Opće županijske bolnice u Požegi energetski je obnovljena i Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana.

‘Županija  vodi brigu o zdravlju svojih stanovnika kroz zdravstvene institucije: bolnice, domove zdravlja, zavod za javno zdravstvo i druge. Kada govorimo o zdravstvu, svakako vrlo važni projekti energetske obnove Opće županijske bolnice u Požegi, te projekt obnove i projekt adaptacije potkrovlja Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana u koje je uloženo oko 80 milijuna kuna. S ciljem unaprjeđenja zdravstvene zaštite stanovništva, iz europskih fondova osigurano je i 40 milijuna kuna kroz projekte uređenja i opremanja ambulanti Doma zdravlja te kroz projekt Zajedno do zdravlja, kojim se poboljšao pristup i učinkovitost dnevne bolnice i dnevnih kirurgija u Općoj županijskoj bolnici Požega. Županija je, zajedno sa Domom zdravlja te Zavodom za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije sufinancirala nabavku više od 30 novih vozila, čim je obnovljen vozni park tih zdravstvenih ustanova, čija starost je iznosila više od 10 godina, a sada je oko 2 godine. U obnovu voznog parka uloženo je više od 5 milijuna kuna.’ rečeno je u Županiji.

Brodsko-posavska županija izdvojila je 59,43 posto iz proračuna u tri godine za zdravstvo.

‘Skrbeći o zdravlju naših stanovnika i sa željom da podignemo standard zdravstvene usluge u obje naše bolnice, kroz ulaganja u  opremu, dogradnju i rekonstrukciju, perspektivan kadar i objekte, od 2017. do 2021. uloženo je čak 200 milijuna kuna. Samo za energetsku obnovu OB “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Bodu osigurano je 41,2 milijuna kuna, dok je za energetsku obnovu OB “Nova Gradiška” osigurano daljnjih 42,7 milijuna kuna. Kroz projekt “Kraći put do zdravlja” koji je prijavljen na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) slavonskobrodska Bolnica zaključila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 39,8 milijuna kuna. Kroz 11,8 milijuna kuna vrijedan projekt  “Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu, čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, a partneri domovi zdravlja, dograđena je nova zgrada pedijatrije Doma zdravlja u Slavonskom Brodu. U novoj zgradi Pedijatrije smješteni su novoopremljeni prostorni kapaciteti s nekoliko ambulanti opremljenih medicinskim namještajem i stolnim računalima, medicinskim napravama i proizvodima. Zahvaljujući novoj infrastrukturi pacijentima će dostupan biti i širi spektar različitih pregleda poput ultrazvuka abdomena i krioterapije, ultrazvuka kukova i dr., za koje više neće morati dugo čekati. Zavodu za hitnu medicinu BPŽ nabavljana su 4 nova vozila, a u suradnji s Lučkom upravom pokrenuli smo i projekt SIMED kako bi izgradnjom ovog simulacijsko-edukacijskog centra bili spremniji za izazove i potencijalne ugroze.’ – kažu u Županiji.

‘I u sljedećem razdoblju planirani su  projekti energetske obnove u zdravstvu, pa će se tako obnoviti u Općoj bolnici Dr. Josip Benčević  Upravna zgrada, a vrijednost projekta  je 1,7 milijuna  kuna, pa energetska obnova Zgrade infektologije vrijednosti 3,3 milijuna kuna, Zgrade kirurgije vrijednosti  9,9 milijuna kuna, Zgrade neurologije i psihijatrije vrijednosti 5,4 milijuna te Zgrade patologije vrijednosti 2 milijuna kuna. Nadalje, u planu je i energetska obnova zgrade – Dom zdravlja dr. Andrija Štampar Nova Gradiška – zdravstveni objekt Okučani, vrijednost projekta 636,2 tisuće kuna. Ukupni projekti izrade projektne dokumentacije za projekte u zdravstvu koji će u narednom financijskom razdoblju biti financirani iz EU i nacionalnih izvora financiranja vrijedni su 4,4 milijuna kuna.’ – rekao nam je nedavno župan  Danijel Marušić.

Istarska županija je u prosjeku u tri godine za zdravstvo izdvojila 57,28 posto proračuna, prosječan rast tog udjela u tri godine bio je 5,84 posto, a iznos namijenjen zdravstvu rastao je u tri godine za 26,85 posto.

Inače, prema podacima Otvorenog proračuna Županija je vodeća po ovogodišnjim planiranim sredstvima usmjerenima za zdravstvo.

‘Pandemija je pokazala koliko je važno imati kvalitetan, stručan i dobro organiziran zdravstveni sustav. Nužno je, dakle, ulaganje kako u infrastrukturu, tako u kadar i to je upravo ono što činimo u Istarskoj županiji. Svakako najvažnija investicija je izgradnja i opremanje nove Opće bolnice u Puli, potom i izgradnja Medicinske škole, a spomenimo i okončane projekte poput nadogradnje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ili izgradnju Doma zdravlja u Vodnjanu. Županija provodi i Program subvencioniranja kamata za stambene kredite i plaćanja zakupnina za smještaj liječnika i ostalog deficitarnog medicinskog osoblja, za što je u ovogodišnjem proračunu predviđeno 948.000 kuna.’ – rekao nam je u nedavnom intervjuu obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin.

Projekt Opće bolnice Pula počeo je prije pet godina, završetak se očekuje ove godine, a vrijednost je 800 milijuna kuna.

Završetkom radova, Istra će dobiti  modernu bolnicu, opremljenu najsuvremenijom, vrhunskom opremom, a  što će umnogome povećati kvalitetu zdravstvene skrbi, ali i uvjete za rad cjelokupnog medicinskog i nemedicinskog osoblja. Kako je ljetos rečeno, ta činjenica već je rezultirala pokazanim interesom nekih liječnika, koji trenutno rade izvan granica Hrvatske, za radom u novoj pulskoj Općoj bolnici.

Uskoro bi trebala završiti i gradnja Medicinske škole, a grad ravnomjerno s Istarskom županijom sudjeluje u financiranju izgradnje. Završetkom gradnje nove zgrade,  stvorit će se prostorni uvjeti i za nove  nastavne programe te će Pula dobiti svoje dentalne asistente te farmaceutske, zdravstveno-laboratorijske i sanitarne tehničare. Na površini čak osam puta većoj od nekadašnje Medicinske škole, moderan i suvremeno opremljen novosagrađeni objekt pružit će adekvatne uvjete za rad i učenje. Danas škola ima 270 učenika, a izgradnjom novog objekta kapaciteti će biti povećani na 400-450 učenika. Ukupna vrijednost investicije je 61 milijun kuna.

Također, Županija je vrlo izdašna i u stipendijama namijenjenima studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji, čime se želi doprinijeti ublažavanju problema nedostatka liječničkog kadra, prisutnog u cijeloj državi. Ove je godine riječ o 25 stipendija u mjesečnom iznosu od 2.200 kuna, 13 studenata su pravo na stipendiju ostvarili prijavom na natječaj u akademskoj godini 2019./2020, a preostalih 12 su novi stipendisti. (L.K.)

Za 27,03 posto rasla su izdvajanja za zdravstvo u tri godine u Međimurskoj županiji. 

Ove godine su u Županijskoj bolnici Čakovec završeni radovi rekonstrukcije i uređenja prostorija za djelatnost sanitetskog prijevoza i uprave Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, kao i preuzimanja novog vozila za prijevoz hitnih pacijenata.

– Jedina smo regija u Hrvatskoj koja ima sve te zdravstvene institucije u jednom dvorištu. Važno je danas, ako želite kvalitetnu zdravstvenu skrb da to djelovanje i medicinska pomoć bude brza, pouzdana i upravo na tome promišljamo radeći i određene planove, ulažemo u zdravstvenu skrb. Kako djelatnici govore više od svake riječi, mislim da se ova ulaganja u zdravstvo u Međimurju posljednjih godina itekako doprinose boljoj zdravstvenog skrbi. Ovo je još jedan korak više, posebno kad govorimo o razvoju djelatnosti hitne medicine koja je izuzetno važna tako da danas radimo jedan iskorak adaptirajući prostor koji neće služiti samo za djelatnike Hitne, nego će osigurati i za potrebe pacijenta jedne modernije, bolje i kvalitetnije uvjete – rekao je tada župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije i uređenja prostorija za djelatnost sanitetskog prijevoza i uprave Zavoda za hitnu medicinu koje je osigurala Međimurska županija bila su 1,8 milijuna kuna.

Zavod za hitnu medicinu dobio je ove godine i vozilo vrijedno s opremom oko milijun kuna.  Međimurska županija sufinancira ispostavu hitne medicine u Murskom Središću te Kotoribi, a već ima i ispostavu u Prelogu.

Lani se je kroz projekt Rekonstrukcije i opremanja Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije poboljšana učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici, Odjelu za fizikalnu terapiju, ali i dnevnoj kirurgiji. Rekonstruirani i dograđeni objekt Paviljona III. omogućava bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijsku dnevnu bolnicu. Ukupna vrijednost projekta bila je 64,7 milijuna kuna, od čega je 50 milijuna kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj i proračuna RH, a preostali dio od 14,7 milijuna financirala je Međimurska županija.

‘Velik se naglasak stavlja na ulaganja u zdravstvo kako bi Međimurje imalo najbolju zdravstvenu skrb. Obnovljen je Dom zdravlja, nabavljena je vrijedna medicinska oprema, kao i uređaj magnetske rezonance, obnovljen je Paviljon III Županijske bolnice Čakovec te je obnova Paviljona I vrijedna 39 milijuna kuna projekt koji preostaje kako bi se zaokružila cjelina kvalitetne zdravstvene skrbi.’ – istaknuo je nedavno župan Posavec. (L.K.)