Prema ovih dana objavljenim podacima iz Matice rođenih lani je rođeno čak 2.520 beba manje nego godinu prije! Jedina županija u kojoj je rođeno više beba bila je Šibensko-kninska županija, gdje je rođeno 64 beba više, a najmanji pad rođenih imale su Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska županija u postocima, odnosno Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska u apsolutnim brojevima. 

Ministarstvo uprave i pravosuđa objavilo je broj upisane djece u Maticu rođenih u razdoblju od siječnja do prosinca prošle godine. Lani je rođeno 34.414 beba, a godinu prije 36.934, odnosno u godinu dana 2.520 beba manje. Kao što se vidi iz objavljene tablice, jedini rast rođenih beba imala je Šibensko-kninska županija, u kojoj je rođeno 64 beba više, odnosno 8,34 posto više.

I naša analiza od početka godine, koju smo napravili iz podataka koje smo dobili iz hrvatskih rodilišta, pokazala je da jedina u plusu Šibensko-kninska županija te da su jedini plus imala  lani rodilišta u  Šibeniku, Kninu, Vukovaru te zagrebačkoj Petrovoj bolnici i KBC Sestara milosrdnica.

U postocima, najmanji pad broja rođenih na godišnjoj razini imale su Sisačko-moslavačka županija, 0,15 posto manje, odnosno svega 1 beba manje rođena, Brodsko-posavska gdje je rođeno 1,65 posto manje beba, a u apsolutnoj brojci to je 21 manje, nadalje, 2,12 posto manje beba rođeno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno 12 manje, u Karlovačkoj 2,52 bebe manje, odnosno 22 bebe gledaju li se apsolutni brojevi te Vukovarsko-srijemskoj 4,68 posto manje ili 54 beba manje.

U Gradu Zagrebu je pad rođenih bio 4,92 posto, dok su sve ostale županije imale pad rođenih iznad pet posto.

S obzirom na to da Zagrebačka županija nema rodilište, većina je beba rođeno u bolnicama Grada Zagreba pa se stoga za tu Županiju još ne zna je li broj rođenih beba bio u padu ili u porastu. Te podatke, kao i one o primjerice rođenim bebama izvan granice zemlje dat će DZS sredinom godine. No u svakom slučaju, podaci se do sada nisu pretjerano razlikovala. (L.K.)

Izvor: Matica rođenih