Prirodni prirast bio je i u 2020. godini negativan u svim županijama, odnosno nastavio se je trend većeg broja umrlih nego rođenih u cijeloj zemlji. Ipak,  u devet županija u odnosu na 2019. godinu bilo je više rođenih beba. Najveći rast broja rođenih beba, u postocima, bio je u Istarskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U apsolutnom iznosu, Osječko-baranjska županija je imala najveći skok broja rođenih beba, ujedno i prvi nakon 2012. godine. Najveći broj rođenih beba imale su lani Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija, a najbolju stopu nataliteta  Međimurska i Dubrovačko-neretvanska županija, koje su i vodeće gledaju li se brojke o prirodnom prirastu u 2020. godini.  Najveći pad prirodnog prirasta u odnosu na 2019. imale su Virovitičko-podravska županija, Požeško-slavonska, Ličko-senjska, Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija. Pokazuju to objavljeni podaci DZS-a.

U 2020. u padu je broj rođene djece u odnosu na prethodnu godinu za 0,8%, tj. rođeno je 290 djece manje nego u 2019. Ukupan broj rođenih u 2020. bio je 35 987 djece, od toga 35 845 živorođene djece i 142 mrtvorođena djeteta. Podsjetimo se, u 2019. godini rođeno je 36 135 djece.  Stopa nataliteta (živorođeni na 1 000 stanovnika) u 2020. iznosila je 8,9.

U 2020. broj umrlih osoba porastao je u odnosu na prethodnu godinu, tj. umrlo je 5 229 osoba ili 10,1% više nego u prethodnoj godini. Stopa mortaliteta (umrli na 1 000 stanovnika) u 2020. bila je 14,1.

Stopa prirodnog prirasta u 2020. bila je negativna i iznosila je -5,2 (-21 178 osoba). Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih), koji je iznosio 62,9.

Za 5,10 posto povećan je broj rođenih beba u Istarskoj županiji, za 4,51 posto više je rođenih beba u Osječko-baranjskoj županiji, za 3,48 posto više u Virovitičko-podravskoj županiji, 3,09 posto u Međimurskoj županiji te 3,05 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Najveći broj rođenih na 1.000 stanovnika imale su Međimurska županija, 10,3 posto, Dubrovačko-neretvanska 9,9 posto, Zadarska 9 posto te Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija 8,8 posto.  U Splitsko-dalmatinskoj županiji je lani rođeno najviše beba, 4.009, u Zagrebačkoj 2.794, Osječko-baranjskoj 2.317, Primorsko-goranskoj 2.064 i Istarskoj 1.670.

U apsolutnim brojevima, najveći je rast rođenih beba u odnosu na 2019. godinu u Osječko-baranjskoj županiji, 100 više rođenih beba, Istarska županija 81 beba više, Zagrebačka županija 54 beba više, Dubrovačko-neretvanskoj 36 beba više te 35 više u Međimurskoj županiji. Više rođenih beba u godinu dana imale su i Virovitičko-podravska županija, 22 bebe više, Krapinsko-zagorska županija 14 beba više, Primorsko-goranska 7 beba više i Požeško-slavonska 5 više.

Prirodni prirast negativan je bio u svim županijama. Najmanje negativan je bio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (najmanja razlika umrlih i rođenih), a iznosio je -148,  u Međimurskoj županiji -236, Požeško-slavonskoj -465, Virovitičko-podravskoj -523 te Ličko-senjskoj -526. Najmanji porast broja umrlih u odnosu na rođene u 2020. u odnosu na 2019. godinu imala je Virovitičko-podravska županija, za 11 osoba je tek porasla smrtnost u odnosu na broj rođenih, u Požeško-slavonskoj za 23, Ličko-senjskoj 27, Istarskoj 48 i Dubrovačko-neretvanskoj 56.

Osječko-baranjska županija: Prvo povećanje broja rođenih od 2012. godine

Za 4,51 posto je povećan broj rođene djece u godinu dana, odnosno, u 2020. godini je rođeno 100 beba više nego u 2019. godini. U 2020. rođeno je 2 317 beba.

‘Prvi je to put od 2012. godine da je broj rođene djece na području Osječko-baranjske županije veći u odnosu na prethodnu godinu. Taj pozitivan pomak rezultat je provedbe niza projekata kojima županijska uprava nastoji usporiti i promijeniti negativne demografske trendove. Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva, besplatni školski obrok za oko 18.000 učenika osnovnih škola, izgradnja regionalnih centara kompetentnosti, besplatni prijevoz vlakom redovitih studenata, posebni projekti za mlade i umirovljenike, kao i niz projekata za poljoprivrednike i poduzetnike temelj su za daljnje poboljšanje demografskih kretanja, porast kvalitete življenja na području Županije te ujednačen gospodarski, socijalni i društveni razvoj. Porast broja rođene djece, čiji je pozitivan trend nastavljen i u prvom tromjesečju ove godine, najbolji je pokazatelj uspješnosti provedenih mjera.’ – kažu u Osječko-baranjskoj županiji.

Županija je u 2020. godini za rođene bebe isplatila naknadu od 1.000 kuna, a istu je mjeru zadržala i ove godine. Osim besplatne prehrane za svih 18.000 osnovnoškolaca, Županija u 2021. sufinancira prijevoz redovitih učenika srednjih škola u iznosu od 7,5% cijene mjesečne učeničke karte za autobus odnosno vlak u ukupnom iznosu od 2,6 milijuna kuna. Sufinanciranje smještaja i prehrane učenika koji su smješteni u učeničkim domovima na području Osječko-baranjske županije u iznosu od 630 kn po učeniku. Svake godine se raspisuje natječaj za dodjelu stipendija redovnim učenicima/studentima u kategorijama: daroviti, deficitarni, STEM i slabijeg socijalnog statusa. Godišnje se prosječno dodjeljuje 80 učeničkih i 50 studentskih stipendija. Stipendije se isplaćuju u 10 obroka u visini od 450 kuna za učenike i 1.000 kuna za studente. Ukupno planirani iznos je 1,3 milijuna kuna u ovoj godini. Županija u ovoj školskoj godini nastavlja i s projektom kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi. 

Istarska županija: Jedina s porastom stanovnika u 10 godina

U Županiji je za 5,10 posto povećan broj rođene djece u 2020. u odnosu na godinu prije, a rođeno ih je 1 670. Kao i sve i Istarska je imala negativan prirodni prirast, ali brojka u odnosu na 2019.  pokazuje rast od svega 49 više umrlih osoba u odnosu na rođene.

U Istarskoj županiji, kako se iščitava iz opisanih demografskih mjera na stranicama Središnjeg državnog ureda za demografiju,  domovi zdravlja organiziraju tečajeve za trudnice i grupe za potporu dojenja (tijekom 2020. godine odrađeno je 49 trudničkih tečajeva i 4 online tečaja kojima je obuhvaćeno 419 trudnica i 301 partnera). Centar za socijalnu skrb Pazin – podružnica Obiteljski centar održava radionice Baby fitness za roditelje i djecu do godine dana starosti (tijekom 2020. ukupno 25 korisnika u Pazinu). Kroz sufinanciranje troškova u području zdravstva 10.000 kuna je osigurano u 2020. godini, a planirana su i u ovoj godini.

Zaklada Hrvatska za djecu unatrag par godina sufinancira troškove prehrane učenika u potrebi u osnovnim školama, prema podnesenoj prijavi Istarske županije, za škole kojima je osnivač. Financira se prijevoz učenika osnovnih škola. U proračunu za 2021. osigurano je 1,26 milijuna kuna za isplatu stipendija za 105 studenata. Županija putem javnog natječaja financira projekte udruga i ustanova u području mentalnog zdravlja djece i mladih i podrške obitelji poput programa za podršku roditeljstvu, savjetovališta, podrške roditeljima čijoj djeci su potrebne rane intervencije i sl.

A ono što vole isticati u Županiji je ulaganje u gospodarstvo, koje je temelj za privlačenje stanovnika. Inače, Istarska županija je jedina koja je u posljednjem desetljeću imala rast stanovnika.

Najveća  investicija je izgradnja cestovnog Istarskog ipsilona, gradi se Opća bolnica, Medicinska škola, domovi za starije, škole, vrtići…

Virovitičko-podravska županija: Otvoreno sedam vrtića

Za 3,48 posto porastao je broj rođenih beba u Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno 22 bebe više je rođeno u 2020. u odnosu na godinu prije. Županija je i vodeća gleda li se pozitivan trend prirodnog prirasta, odnosno najmanje je u odnosu na ostale županije povećan odnos umrlih i rođenih u godinu dana, za 11.

– Porast novorođene djece, pokazatelj je dobre socijalne i demografske politike, kako Vlade RH, tako i Županije, gradova i općina. Na području naše županije, otvoreno je sedam novih vrtića. U njima je dosad svoje mjesto pronašlo 260 djece. U preostala tri koja su sagrađena, u Suhopolju, Čačincima i Gradini, bit će još 210 mjesta. Kada se tome pribroji i vrtić u Orahovici, koji se neće graditi, nego mu predstoji dogradnja i rekonstrukcija, više od 500 mališana pronaći će svoje mjesto u vrtićima zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede i suradnji Županije, općina i gradova. Istodobno, Županija sufinancira prijevoz učenicima, dijelimo studentske i srednjoškolske stipendije, sufinanciramo radne materijale učenicima i sve to stvara određenu sigurnost kod roditelja. Osim toga, ove godine u planu je rekonstrukciju rodilišta Opće bolnice Virovitica, kako bi uvjeti za novorođene i njihove majke bili još bolji, pritom stvarajući i još bolje uvjete rada naših liječnika i medicinskog osoblja – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Međimurska županija: Planovi ulaganja u nove škole i vrtiće

Međimurska županija ima najbolju stopu nataliteta, 10,3. Za 3,09 posto povećan je broj rođenih beba u godinu dana, odnosno njih 35. U top pet je i po visini prirodnog prirasta, u minusu je za 236 osoba, koliko je više umrlih u odnosu na rođene.

Naše su analize pokazale da je Županija među vodećima gleda li se ulaganje u obrazovanje, stipendije, pa čak i predškolski odgoj, iako Županije nisu nadležne za vrtiće.

U predstojećim planovima župan Matija Posavec ističe niz projekata vezanih upravo za obrazovanje.

‘Namjera nam je izgraditi 4. osnovnu školu u Čakovcu i novu zgradu Osnovne škole u Nedelišću, nove sportske dvorane, vrtiće te se nadamo da ćemo za realizaciju svih naših potreba uspjeti dobiti europska sredstva koja su nam na raspolaganju.’, rekao je nedavno župan.

Međimurska županija  osim stipendija svake godine isplaćuje jednokratne naknade za sve srednjoškolce i studente. Tako i ove godine isplaćuje jednokratnu potporu za srednjoškolce u iznosu od 300 kuna te za sve redovne studente u iznosu od 600 kuna. Za potpore je u proračunu osiguran iznos od oko 2,4 milijuna kuna – 1,2 milijuna za oko 4.000 srednjoškolaca i 1,2 milijuna kuna za oko 2.000 studenata.

Za stipendije je osiguran iznos od 254.000 kuna. Za djecu hrvatskih branitelja Županija daje mjesečno 300 kuna stipendije, odnosno 3.000 kuna godišnje, za što je predviđen iznos u proračunu od 183.000 kuna.

Već 18 godina Obrtnička komora Međimurske županije provodi projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja u cilju da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima pruži poticaj za školovanje u obrtničkim zanimanjima.  Godišnja stipendija je 6.000 kuna

Županija također provodi projekt osiguravanja školske prehrane za najpotrebitije učenike, financiraju se osobni asistenti za potrebite vrtićance, prijevoz učenika…

Početkom godine otvoren je prvi znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra, a nedavno i drugi znanstveno-istraživački centar – Centar održivog razvoja koji će se koristiti za potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih znanstvenih subjekata.

‘Kako bismo stvorili što bolje uvjete za obrazovanje, ali i popravili kvalitetu života studenata, otvorili smo studentsku menzu i studentski dom, podupiremo ih kroz studentske kredite i jednokratne potpore, dok otvaranjem znanstveno-istraživačkih centara želimo ojačati Međimurje kao županiju znanja kroz jačanje znanstvene zajednice.’, rekao je prilikom otvaranja Centra župan Posavec.

Iako nije u nadležnosti županija, Međimurska je jedna od rijetkih koja ulaže u predškolski odgoj, a godinama ima praksu osiguravanja osobnih asistenata za djecu s teškoćama u razvoju vrtićke dobi.

Dubrovačko-neretvanska županija: Vodeća po prirodnom prirastu

Za 3,05 povećan je broj rođenih beba, odnosno za njih 36. Stopa nataliteta je iznad prosjeka RH i iznosi 9,9. Vodeća je po prirodnom prirastu, 148 osoba je više umrlo nego je rođeno u prošloj godini, a više je to za 56 osoba u odnosu na 2019. godinu.

Kako je navedeno u podacima Središnjeg državnog ureda za demografiju, za 2021. Županija sufinancira nabavu školskih udžbenika za što je planiran iznos od 2,4 milijuna kuna. Ove godine ima 105 stipendista za koje je osiguran iznos od 890.000 kuna. Županija ove godine isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć obiteljima s četvero i više djece, a za tu svrhu osiguran je iznos od  300.000 kuna.

Požeško-slavonska županija: Obitelji se vraćaju

U toj je županiji više umrlih u odnosu na rođene bio 465, što je za 23 osobe više nego u 2019. godini.

Županija financira program predškole u svih jedanaest vrtića i dvije osnovne škole koje provode program predškole sa 20 kuna po polazniku. Županija provodi projekt osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Financira se i ukupan iznos prijevoza učenika osnovnih škola te sufinancira prijevoz redovnih učenika koji pohađaju srednju školu na njezinom području u iznosu od 75% cijene mjesečne učeničke karte za vlak i autobus. Sufinancira se i prijevoz redovnih učenika srednjih škola i studenata u iznosu 50% od redovne prijevozne cijene. Sufinancira se smještaj i prehrana učenika koji su smješteni u učeničkim domovima na području Požeško-slavonske županije u iznosu od 630 kuna po učeniku. Stipendije se dodjeljuju učenicima upisanih u prve razrede trogodišnjih i četverogodišnjih programa srednje strukovne škole poljoprivredno-prehrambenih zanimanja. Stipendija se korisnicima isplaćuje u 10 mjesečnih isplata u iznosu od 500 kuna, a isplaćuje se za 68 učenika poljoprivredne škole.

Županija sufinancira troškove javnog prijevoza – vlakom, redovnih studenata s područja Požeško-slavonske županije, čije je polazište Pakrac i Lipik, u iznosu od 50% redovne prijevozne cijene za pojedinačna putovanja. Osigurava se besplatan prijevoz brzim vlakom za studente s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije, koji studiraju u Zagrebu te besplatan prijevoz redovnih studenata i učenika srednjih škola koji putuju na relaciji Požega-Osijek. Županija svake godine raspisuje natječaj za dodjelu stipendija. Za akademsku godinu 2020./2021. dodijeljene su 22 nove stipendije te su prošle akademske godine na isplati bila 64 stipendista. Stipendija se isplaćuje u 10 jednakih anuiteta u iznosu od 600 kuna mjesečno.

Od ostalih pomoći, Županija izdvaja jednokratne novčane pomoći za višečlane obitelji i samce u teškoj financijskoj situaciji (za liječenje, školovanje, osnovne životne potrebe i dr. teške životne prilike).

‘Danas u Slavoniji ima obitelji koje se vraćaju, dok kvaliteta života raste. Nije čudno da se obitelj vrati i zakupi prostor u našim inkubatorima i osnuje tvrtku te znanja i iskustva koje je stekla u stranim državama prelije ovdje“, kazala je nedavno županica Antonija Jozić.

Pitanje demografske obnove je pitanje cijele Hrvatske i to ćemo pitanje riješiti kada budemo imali jako gospodarstvo jer su samo radna mjesta ono što će jamčiti ostanak mladih obitelji, smatra Jozić.

Splitsko-dalmatinska županija: Mjere za povratak u ruralna područja

U toj je Županiji lani rođeno 4 009 osoba, a stopa nataliteta je bila 8,8.

Županija osigurava sredstva za pomoć za novorođenu djecu. Visina ovisi o broju djece u obitelji i mjestu prebivališta. Županija osigurava i sredstva za uređenje vrtića i nabavu opreme te nabavu didaktičkih sredstava i pomagala za vrtiće kao i unapređenje standarda predškolskog odgoja i organizaciju produženog boravka u vrtićima. Za učeničke domove, Županija osigurava sredstva za sufinanciranje smještaja u visini 50% cijene smještaja za svakog učenika.

U Proračunu SDŽ su osigurana sredstva za demografske mjere – poticaj mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća. Program se provodi temeljem javnog natječaja u kojem se detaljno utvrđuje namjena, korištenje, kriteriji i visina za dodjelu financijskih sredstava te kontrola korištenja istih. Naime, Županija provodi projekt Tu je tvoj dom, a početkom ove godine najavila je nastavak projekta, kroz koji je do sada sklopljeno 120 ugovora i dodijeljeno 11,6 milijuna kuna. Namijenjen je mladim obiteljima koji žele ostati ili naseliti se na ruralnim područjima Županije. Ove godine uveden je i novi program “Budi tu. Tu je tvoj dom”, a riječ je novčanim potporama učenicima i srednjih škola koji dolaze iz obitelji s troje i više djece te s ruralnih područja, odnosno otoka ili Zagore. Konkretno, obiteljima s troje učenika iz spomenutih rubnih područja županije će se isplaćivati 500 kuna mjesečno, za obitelji s četvero učenika 600 kuna i za obitelji s petero i više djece 700 kuna.

Primorsko-goranska županija: Niz mjera usmjeren na otoke i Gorski kotar

U toj su Županiji rođene lani 2 064 bebe.

Primorsko-goranska županija godinama sufinancira  program “Tečaj za trudnice i rodilje” i “Savjetovalište za prehranu dojenčadi”. Radi se o programima koje provodi Dom zdravlja PGŽ. Također, Županija tradicionalno  daruje roditelje koji su dobili trojke. U kontekstu zdravstvene zaštite najmlađih vodi se računa o dostupnosti zdravstvene zaštite u svim dijelovima županije. Tako je dodatno na otocima, u Cresu prije 5 mjeseci započela s radom dežurna pedijatrijska služba, a te su službe organizirane i u Gorskom kotaru kroz program koji provodi Dom zdravlja PGŽ.

‘Prvi u Hrvatskoj prije desetak godina krenuli smo s programom “Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih” koji provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ. Zavod je pokrenuo i program centra za mlade “Otvorena vrata” koji Županija izdašno financira s ciljem davanja prostora za edukaciju i pomoć mladima u različitim pitanjima i dilemama koje se ne tiču samo zdravlja. Sufinanciranjem rada ustanove Dječji dom “Tić” pomaže se djeci na području Rijeke, a sudjelovanjem u projektu Zaklada “Vaša pošta” Primorsko-goranska županija daje izdašnu financijsku potporu djeci bez roditeljske skrbi. Dodajmo tome o  sufinanciranje udruga u području samoorganiziranja, informiranja i uključivanja djece i mladih. Nadalje, Primorsko-goranska županija financira prijevoz učenika osnovnih škola i to prijevoz učenika u linijskom prijevozu, posebnom prijevozu i prijevoz učenika školskim kombijima. Ukupan iznos za financiranje prijevoza učenika osnovnih škola na godišnjoj razini iznosi od gotovo 6 milijuna kuna. Na području Primorsko-goranske županije djeluje 7 učeničkih domova u kojima je smješteno nešto manje od 1000 učenika. Za smještaj i prehranu učenika osigurava se iznos od 630 kuna mjesečno po učeniku, odnosno ukupno 6 milijuna kuna godišnje. Stipendije se dodjeljuju studentima deficitarnih zanimanja. Mjesečni iznos stipendije iznosi 1.000 kuna, a odobrava se studentu za razdoblje od 10 mjeseci. Županija kroz svaku akademsku godinu stipendira 40-ak studenata. Od ostalih mjera ova Županija posebnu pažnju pridaje osiguravanju kvalitetnih obrazovnih i zdravstvenih uvjeta za djecu i mlade u Gorskome kotaru. To je i razlog što je Županija pokrenula, primjerice, širenje mreže logopedskih punktova na brdsko-planinskom području i vodi računa o sufinanciranju plaća logopeda te opremanja i uređivanja logopedskih punktova. Tu je još niz projekata kroz koje se, što direktno što indirektno, pomaže jačanju sustava potpore najmlađima kroz kontinuiranu suradnju s gradovima i općinama i poticanje lokalne samouprave na razvoj projekata i programa usmjerenima na djecu i mlade. Zahvaljujući svim tim aktivnostima, Primorsko-goranska prva je u Hrvatskoj, ponijela titulu “Županija – prijatelj djece“, kažu u Primorsko-goranskoj županiji. (Lidija Kiseljak)