Najveći pobjednik ovih izbora je međimurski župan Matija Posavec, koji je već u prvom krugu izbora osvojio 64,61 posto glasova. Više od 60 posto u prvom krugu osvojili su još virovitičko-podravski i osječko-baranjski župan Igor Andrović i Ivan Anušić, a u drugom krugu više od 60 posto imalo je četiri župana – sisačko-moslavački Ivan Celjak, šibensko-kninski Marko Jelić, splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin. 

U drugi krug ušla su po dva najbolja kandidata iz županije nakon završenog prvog kruga. Najbolji rezultat imao je na nedjeljnim izborima Ivan Celjak koji je osvojio 71,48 posto glasova, a njegov protukandidat niti 30 posto glasova. U toj Županiji bivši župan Ivo Žinić nije naime prošao već u prvom krugu, a sljedeće četiri godine Županiju će tako po prvi puta voditi Celjak.

‘Odgovoran posao je pred nama i pozivam još jednom sve gradonačelnike i načelnike iz naše županije na konstruktivnu suradnju u cilju boljitka svih stanovnica i stanovnika Sisačko-moslavačke županije. Neka ovo bude zaista jedno novo, pozitivno razdoblje’ – poručio je Celjak nakon pobjede.

S osvojenih 61,98 posto glasova pobjedu je u Karlovačkoj županiji odnijela Martina Furdek-Hajdin, koja je od prošloga ljeta bila obnašateljica dužnosti županice.

‘Karlovačka županija zaslužuje biti ravnomjerno razvijena županija u kojoj će njezini stanovnici biti kvalitetno i dobro plaćeni za posao koji rade, u kojoj će imati uvjete formirati jedan kvalitetan dom i formirati mlade obitelji, u kojoj će njihova djeca odrastati u jednom sigurnom i kvalitetnom okruženju, s dječjim vrtićima, školama, isto tako i zdravstvenom uslugom s posebnom skrbi za treću životnu dob, a sve na temelju digniteta Domovinskog rata. Mi smo k tome cilju već krenuli prije četiri godine, iza nas su rezultati rada, iza nas su promjene koje su nastale i poboljšanje uvjeta života i rada. Ispred nas je siguran rad u Županijskoj skupštini, mi smo osvojili 21 mandat, od 38 vijećnika i vjerujem da će četiri godine biti plodonosne i da povjerenje koje je nam je ukazano nećemo iznevjeriti.’ – rekla nam je karlovačka županica M. Furdek-Hajdin.

Novi župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić imao je treći najbolji rezultat u drugom krugu, uspio je pobijediti dugogodišnjeg župana Gorana Pauka i osvojio povjerenje 60,87 posto glasača. Kao i Celjak i Jelić je novo ime među hrvatskim županima. Svoje iskustvo je ipak imao priliku pokazati kao kninski gradonačelnik.

‘Ulaganje u digitalizaciju, u zelenu tranziciju, ali u smislu tehnologija koje čuvaju okoliš i s druge strane su profitabilne, tu možemo biti profitabilni. Također, poljoprivreda je kod nas uvijek pod nekih opstrukcijama. Ondje gdje ćemo moći izravno utjecati kao županija, utjecat ćemo, a gdje nećemo moći izravno, tražit ćemo od države da se stvari mijenjaju. Ovo nije stvar jednog čovjeka, nego svakoga od nas.’ – rekao je Jelić u intervjuu za Večernji list.

S osvojenih 60,56 posto glasova najveći dobitnik drugog kruga izbora je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. 

‘Nastavljamo graditi i razvijati našu Županiju kao i do sada. Hvala Vam na povjerenju, to je potvrda za moj dosadašnji rad.’ – poručio je nakon pobjede Boban.

Ipak, najuspješniji novoizabrani župani su naravno oni koji su još u prvom krugu uspjeli u borbi između više kandidata dobiti više od 50 posto glasova i tako osigurati pobjedu bez ulaska u drugi krug. To je uspjelo Matiji Posavcu s najvećim postotkom osvojenih glasova birača – 64,61 posto, Ivanu Anušiću s osvojenih 61,83 posto glasova u Osječko-baranjskoj županiji, Igoru Androviću koji je dobio povjerenje 61,59 posto birača Virovitičko-podravske županije, Antoniji Jozić koja je u Požeško-slavonskoj županiji osvojila 58,12 posto glasova, Željku Kolaru koji je osvojio 56,50 posto glasova u Krapinsko-zagorskoj županiji i brodsko-posavskom županu Danijelu Marušiću koji je osvojio 53,39 posto glasova birača.

Osim bivšeg kninskog gradonačelnika Marka Jelića koji je sada župan Šibensko-kninske županije, i bivša gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić uspjela je na temelju svog uspješnog rada u Gradu odnijeti pobjedu i na području cijele Požeško-slavonske županije i to odmah u prvom krugu. No za razliku od Jelića koji je imao za protukandidata dugogodišnjeg župana, u PSŽ se bivši župan nije kandidirao.(L.K.)