Prije tjedan dana počela je nova školska godina, točnih podataka o broju upisanih učenika još nema, tek su neke županije u vlastitom izračunu zbrojili i ustvrdili trend u odnosu na lani, koji niti ove godine nije previše optimističan. Pa tako je poznato da Sisačko-moslavačka broji veći broj srednjoškolaca, Osječko-baranjska veći broj osnovnoškolaca, Primorsko-goranska ima veći broj  učenika prvih razreda u osnovnim i srednjim školama, a veći broj učenika ima i Međimurska županija.. Početak školske godine bio je prilika i za otvaranje novih školskih zgrada i dvorana, ali i pojačanih planova oko ušteda zbog rasta cijena energenata, što podrazumijeva daljnji naglasak na energetskim obnovama. Napravili smo kratki pregled o broju učenika te mjerama i ulaganjima koja su župani isticali na početku školske godine. 

Podsjetimo se, na početku školske godine 2021./2022. u Hrvatskoj je djelovalo 1 986 redovitih osnovnih škola te 96 osnovnih škola za djecu i mladež s poteškoćama u razvoju. U njima se provodila nastava za ukupno 308 126 učenika, što je u odnosu na godinu prije bio pad od preko 2.000 učenika. Rast učenika su uz Zagreb imale Dubrovačko-neretvanska i Međimurska županija, a tek manji pad učenika Primorsko-goranska, Istarska i Ličko-senjska županija.  Prvašića je na početku prošle školske godine bilo 36 463, a najveći porast upisanih imale su Sisačko-moslavačka, Međimurska i Istarska županija.

Prošle školske godine na području Hrvatske mladima je na raspolaganju bila 191 gimnazija, 260 tehničkih i srodnih srednjih škola, 191 industrijska i obrtnička škola te 54 srednje umjetničke škole. Djelovalo je 45 srednjih škola za mladež s teškoćama u razvoju. Sve navedene srednje škole brojile su ukupno 146 687 učenika, što je za 16 bilo više nego godinu prije, a najveći rast broja srednjoškolaca imale su osim Zagreba, Šibensko-kninska županija s preko 200 učenika više, Istarska s oko 160 više i gotovo 100 više Varaždinska županija.

Ove godine s većim brojem učenika za sada se je pohvalila Međimurska županija, veći broj srednjoškolaca ima Sisačko-moslavačka županija, osnovnoškolaca Osječko-baranjska županija, veći broj prvašića Primorsko-goranska županija… Do kraja mjeseca podatke će izbaciti Ministarstvo obrazovanja, a konačne Državni zavod za statistiku.

Ove školske godine veći broj srednjoškolaca ima Sisačko-moslavačka županija, priopćio je nedavno župan Ivan Celjak, ali je smanjen broj osnovnoškolaca. U srednje škole upisano  je ukupno 1151 učenik u odnosu na prošlu godinu kad ih je upisano 1064.

U osnovnim školama 2,7 % učenika je manje, a pozitivan pomak vidi se u povećanom broju upisane vrtićke djece, primjerice u Petrinji 60 djece više upisano. Inače, Županija je veliko gradilište, pa se obnavlja i velik broj škola. Do sada ih je obnovljeno 12 obrazovnih institucija. Uskoro kreće gradnja  nove Ekonomske škole u Sisku, a nedavno je predstavljen  projekt rekonstrukcije Srednje škole u Petrinji, gdje je obnovljeno ukupno 6 obrazovnih ustanova.

U  školske klupe na području Osječko-baranjske županije sjela su 19.872 osnovnoškolca, prema podacima iz Županije, što je 73 učenika više nego prošle školske godine, kada ih je prema podacima DZS-a bilo 19.799.

Županija i ove godine nastavlja s jedinstvenim projektom osiguranja besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, kojeg provodi u suradnji s gradovima i općinama. Projekt je to koji je započeo u prvom mandatu župana Ivana Anušića, uspješno se provodi već petu godinu i jedinstven je u Hrvatskoj. U projekt su se uključile i brojne općine i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5 do 50 posto, a ostatak pokriva Osječko-baranjska županija. Godišnje Županija za besplatnu školsku prehranu izdvaja oko 14 milijuna kuna. Dodatno, iz proračuna Županije izdvajaju se i sredstva za opremanje školskih kuhinja kako bi u konačnici sve škole djeci nudile ne samo besplatan nego zdrav i kuhan obrok.

U Varaždinskoj županiji u sve 33 osnovne škole, čiji osnivač je Županija, na nastavu je ove školske godine krenulo 9.112 učenika, od čega 1.042 prvašića, 18 manje nego prošle školske godine. U srednje škole krenulo je 6.853 učenika, od čega u prvi razred 1.805 učenika, 74 manje nego lani. Među srednjoškolcima je i 158 učenika iz drugih županija.

Varaždinska županija  za obrazovanje izdvaja više od 50 posto županijskog proračuna. U školama je provedeno niz ulaganja, pa je tako početkom godine otvoren je dograđeni prostor u sklopu OŠ Veliki Bukovec vrijednosti 13,2 milijuna kuna, a ovih dana u Općini Sveti Ilija otvorena je nova školska zgrada OŠ „Vladimir Nazor“. U novu školsku zgradu, njezino opremanje te u uređenje okoliša uloženo je 65 milijuna kuna, od čega je 80 posto financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 15 posto Varaždinska županija i pet posto Općina Sveti Ilija.

Slijede nova ulaganja i priprema projektne dokumentacije za dogradnju školskih sportskih dvorana OŠ Bisag i OŠ A. i I. Kukuljevića Varaždinske Toplice, zatim za dogradnju Glazbene škole u Varaždinu te za uređenje dvorca Šaulovec za potrebe Hrvatskog talent centra. Za potrebe dogradnje OŠ Ivanec ishođena je građevinska dozvola, a procijenjena vrijednost radova je 45 milijuna kuna.

Također, 20 županijskih škola proizvodi vlastitu energiju. U proljeće je potpisan ugovor u sklopu EU projekta putem kojeg će solarne elektrane biti postavljene na 12 škola, a takvi projekti pripremaju se za još 10-ak škola. Kada se sve završi, 80 do 90 posto škola će same proizvoditi energiju.

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin uređena je informatička učionica razvoj videoigara. Opremljena je  gaming računalima za koje je Varaždinska županija iz proračuna izdvojila 240.077,50 kuna. Za Osnovnu školu Bisag odobrena bespovratna sredstva u iznosu većem od 800 tisuća kuna za projektiranje i dogradnju školske sportske dvorane

U četrdesetak osnovnih i srednjih škola u Međimurskoj županiji sjelo je 13 100 osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Ove školske godine u klupe je po prvi puta sjelo i 1 116 prvašića .

Međimurje ove godine u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja bilježi stotinjak učenika više. Sve osnovnoškolce u Međimurju dočekali su udžbenici, a za sve učenike osnovnih i srednjih škola osiguran je financirani prijevoz i osigurani asistenti. Učenicima su na raspolaganju i brojne stipendije, potpore, besplatni sportski sadržaji i centri izvrsnosti. Osigurano je i 64 pomoćnika u nastavi te 1 stručni komunikacijski posrednik koji će pružati neposrednu pomoć i podršku za 67 učenika s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i  5 srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija. Ukupna vrijednost projekta je 2,9 milijuna kuna od čega su 90% bespovratna sredstva. Dodatno su udruge osigurale 33 pomoćnika u nastavi za 34 učenika I 3 učenika u direktnom financiranju, što znači da je osigurano ukupno 99 asistenata za 104 učenika. Svake godine Međimurska županija raspisuje natječaj za dodjelu stipendija djeci hrvatskih branitelja. Riječ je o oko 50 učenika koji su stipendirani s 3 000 kn tijekom školske godine. I ove se godine stipendira 153 učenika deficitarnih zanimanja koji primaju 6 000 kuna stipendije godišnje, a srednjoškolci će uz besplatan prijevoz i stipendije, dobiti i jednokratnu potporu. Više od 3 700 učenika srednjih škola u Županiji te 200 učenika koji imaju prebivalište u Međimurskoj županiji, a učenici su srednjih škola u drugim županijama, dobit će 300 kuna za nabavku radnih materijala i pribora. Za tu namjenu Međimurska županija osigurala je 1,2 milijuna kuna.

Brodsko-posavska županija bila jedna od  dalekovidnijih županija te je energetski obnovila 23 osnovne i srednje škole kojima je osnivač. Kako su prosječne uštede u potrošnji energije,  prije poskupljenja energenata, energetskim obnovama ostvarene u prosjeku od čak 80%, poskupljenje energenata neće se značajnije odraziti na redovno odvijanje nastave. Županija je i pred završetkom ugradnje 16 fotonaponskih elektrana, investicije vrijedne preko 3 milijuna kuna i ubrzo će se postaviti na zadnjoj školi jedna takva elektrana koja će se koristiti za proizvodnju električne energije. Cijela obnova vrijedna je bila preko 30 milijuna kuna i financirana sa 85%  iz EU. Fotonaponske elektrane realizirane su u okviru projekta prekogranične suradnje s kolegama iz BiH.

Županija ove godine ima 1104 nova učenika što je, prema dosadašnjim podacima, za 4,2 % manje u odnosnu na prošlu godinu.

 

Kako bi se olakšao prijevoz učenika kao i nastavnog osoblja OŠ Suhopolje kojoj pripada i šest područnih škola, Virovitičko-podravska županija, između ostalih, Općina Suhopolje te OŠ Suhopolju, nabavile su kombi vozilo Opel Vivaro, u ukupnoj vrijednosti od 180.500,00 kuna. Na proljeće je otvorena škola u Kladarama, a nedavno u Vukosavljevici za 18 učenika. Županija sudjeluje u projektu  „In-In – integracija i inkluzija“ vrijednosti gotovo 2,2 milijuna kuna, a kroz koji je osigurano 41 pomoćnik u nastavi.

Ukupno 3953 prvašića u Splitsko-dalmatinskoj županiji su od ove godine u školskim klupama, što je oko  4 tisuće manje nego lani. U školske klupe u Splitsko-dalmatinskoj županiji sjelo je oko 55 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, prve su procjene iz Županije, što je povećanje u odnosu na lani, kada je u školama u Županiji bilo 53.284 učenika, kako pokazuju podaci DZS-a.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je s učenicama i ravnateljicom Srednje strukovne škole „Blaž Jurjev Trogiranin“ otvorio prošli tjedan obnovljeni kabinet kuharstva i konobara, čiju je obnovu sufinancirala Splitsko-dalmatinska županija s oko 1,5 milijuna kuna. „Ova škola današnjim je danom dobila uvjete za obrazovanje mladih ljudi u onome što nedostaje našem tržištu rada. S obzirom na to da smo turistička destinacija, normalno je da intenzivnije obrazujemo i školujemo kadar koji je u toj sferi potrebit, a to su kuhari, konobari te turistički i ugostiteljski radnici. Njima treba osigurati uvjeti koji su primjereni njihovu obrazovanju. Danas učenici ove škole uistinu dobivaju takve uvjete“, izjavio je Boban.

 

Iako su zbog poskupljenja goriva poskupjele ekonomske mjesečne autobusne karte, roditelji učenika srednjih škola Karlovačke županije to neće osjetiti. Karlovačka županija će umjesto dosadašnjih milijun kuna, za subvenciju  prijevoza učenika srednjih škola od sada izdvajati milijun i 200 tisuća kuna godišnje. Tako da će udio u cijeni autobusne karte koji plaćaju roditelji ostati isti, a na nekim relacijama, ovisno o prijevozniku, čak i manji nego do sada. Inače, u Karlovačkoj županiji je oko 1600 učenika srednjih škola – putnika, a osim županije, njihov prijevoz subvencioniraju i država, te gradovi i općine. Isto tako, nedavno je na sastanku s ravnateljima osnovnih škola rečeno kako će naglasak u budućem razdoblju biti na uvođenju fotonapona kao dodatnih ušteda energenata odgojno-obrazovnih ustanova. Početkom nove školske godine u Područnoj školi u Jarčem Polju otvorena je školska sportska dvorana ukupne vrijednosti 8,9 milijuna kuna. Početak školske godine bila je i prigoda za uručivanje nagrada najboljim učenicima i njihovim mentorima.

Nagrađeno je ukupno 44  učenika i 26 mentora iz 12 škola. Prema odluci županice, ove godine učenici i mentori ostvarili su i novčane nagrade sukladno svojem zalaganju i ostvarenim odličnim uspjehom. Karlovačka županija je za tu namjenu osigurala 44 tisuće kune.

Ove godine u sklopu projekta „Karlovačka županija za inkluzivne škole“ osigurani su pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za 47-ero učenika osnovnih i srednjih škola, kojima je županija osnivač. Za projekt je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 2 milijuna kuna.

U Primorsko-goranskoj županiji je prema upisnim brojkama 176  više učenika prvih razreda srednjih škola i 69 više prvašića. Najveći porast imaju OŠ dr. Josipa Pančića u Bribiru – devet učenika, OŠ Kostrena – 21, OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu – 15 te 5 OŠ Mrkopalj.

U PGŽ-u je ukupno 19 230 osnovnoškolaca u 1168 razrednih odjela. U usporedbi s prošlom godinom, brojka je manja za neznatnih pet učenika. Prvašića je ukupno 2315. U srednjim školama je 9230 učenika, 11 manje nego lani dok je učenika u prvim razredima ove godine više za 176, odnosno ukupno 2561. U učeničkim domovima je 957 učenika. Ukupno je u osnovnim i srednjim školama u Primorsko-goranskoj županiji 28 460 učenika, 16 manje nego prošle školske godine, kažu u Županiji, no gledaju li se podaci DZS-a onda ih je više. Podaci DZS-a pokazuju da je lani u Županiji bilo 19 008 osnovnoškolaca i 9 186 srednjoškolaca, odnosno ukupno 28 194 učenika.

Projektom „Uz pomoćnike u nastavi do inkluzivnog obrazovanja u PGŽ-u“ osigurano je 114 pomoćnika u nastavi za 120 učenika u 26 osnovnih i osam srednjih škola, a ukupan odobreni iznos je 5,1 milijun kuna, od kojih 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Osiguran je i prijevoz za 1600 osnovnoškolaca i međumjesni prijevoz za 3980 srednjoškolaca, a većinom su završeni i svi radovi na 60-ak gradilišta na školskim objektima nužni za početak školske godine. Uskoro će završiti radovi  na sportskoj dvorani Medicinske škole u Rijeci i dogradnja OŠ Ivana Rabljanina na Rabu. Radovi se naziru kraju i u Školi za primijenjenu umjetnost, a gotova je druga trećina fasade OŠ Čavle i Obrtničke škole u Opatiji. Preseljena je Ugostiteljska škola u Opatiji kako bi započeli radovi na Regionalnom centru kompetentnosti te su uređeni prostori suterena i prvog kata područne škole u Mošćeničkoj Dragi.

Na području Vukovarsko-srijemske županije upisano je 16.833 učenika.

 U školsku 2022./2023. godinu u osnovne škole na području županije upisano je 11.246 učenika što je u odnosu na prošlu školsku manje za 291 učenik. U srednje škole, prema trenutnim podatcima, upisano je 5.587 učenika što je u odnosu na prošlu školsku godinu 82 učenika manje.

Istarska županija,  prva  u Hrvatskoj, uvela je program Građanskog odgoja i obrazovanja u svih 25 osnovnih škola čiji je osnivač. U ovogodišnjem proračunu izdvojeno je čak pola milijuna kuna za jačanje programa Građanskog odgoja i obrazovanja.

Nova škola za jednosmjensku nastavu s mogućnošću produženog boravka otvorena je u Općini Luka u Zagrebačkoj županiji. Investiciju vrijednu gotovo 22 milijuna kuna u cijelosti je financirala Županija. Do kraja godine očekuje se završetak izgradnje sportske dvorane u Graberju Ivanićkom.

Obrtnička škola Bjelovar u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna je od onih koja se u novoj školskoj godini nije morala brinuti o popunjenosti prvih razreda. Upisne kvote popunili su još u ljetnom upisnom roku kada su u prve razrede upisali ukupno 102 učenika, što pokazuje da ponovo raste interes za obrtnička zanimanja.

U Koprivničko-križevačkoj županiji je na prvi dan škole otvorena u Općini Rasinja snova školska sportska  dvorana vrijedna 16,1 milijun kuna, a uskoro bi trebala otvoriti se i dvorana u Kalinovcu, a potom u Koštar Podravskom. Inače, u  prve razrede  upisano je 965 učenika, nešto manje nego prošle godine. U županiji djeluje Centar kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu, a uz ostale manje projekte ukupni iznos ulaganja je oko 160 milijuna kuna u obrazovanju.

S ciljem poticanja učenika na upisivanje programa deficitarnih zanimanja, Zadarska županija će, kao i u prethodnim godinama, sufinancirati troškove srednjoškolskog obrazovanja za učenike u deficitarnim zanimanjima u srednjim školama kojima je osnivač Zadarska županija i to osiguravanjem besplatnog prijevoza, smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu te osiguravanjem besplatnih udžbenika.

Zadarska županija je u školskoj godini 2022./2023. za 1.079 učenika koji su upisali programe deficitarnih zanimanja u srednjim školama, kojima je osnivač Zadarska županija, izdvojili nešto više od 200.000 kuna. Inače, najviše je učenika upisanih u deficitarna zanimanja u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića (326), Strukovnoj školi Vice Vlatkovića (297) te u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi (219).

Također, i ove je godine kroz projekt Osigurajmo obrok osigurala obroke za 353 učenika slabijeg imovinskog stanja. Veći dio učenika dobivat će jedan obrok dnevno, a u nekim školama učenici će dobivati 3 obroka dnevno. (L.K.)