Nakon gradnje gaming inkubatora vrijednog 20,3 milijuna kuna, od čega je 19,9  milijuna bespovratnih EU sredstava, a koji je oživio Novsku u i u nju privukao mlade gamere i start-up poduzetnike iz čitave zemlje, Sisačko-moslavačka županija i njezina razvojna agencija Simora kreću u nastavak projekta – gradnju Kampusa gaming industrije vrijednog preko 62 milijuna eura, a koji je proglašen i Strateškim projektom RH

U izboru za najbolji županijski EU projekt koji se birao glasanjem građana, od 16. rujna do 10. listopada, od ukupno 26.704 glasača, uvjerljivu i nadmoćnu pobjedu odnio je projekt PISMO Sisačko-moslavačke županije, odnosno njezine agencije SiMoRa-e, s osvojenih 8.051 glasova,  odnosno 30,15 posto ukupnog broja glasova. Riječ je o poduzetničkom inkubatoru za video igre smještenom u Novskoj, koji je postao prepoznatljiv i izvan granica zemlje, a nakon kojega se  planira i gradnja kampusa gaming industrije. Projekt je vrijedan oko 30 milijuna kuna, a u našem natjecanju prijavljen je inkubator, projekt vrijedan gotovo 20,3 milijuna kuna, od čega su 19,9 milijuna bespovratna EU sredstva. S izgrađenim kampusom, vrijednost projekta će se nekoliko puta uvećati. Partneri na projektu su Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija Zagreb. Projekt je u naše finale ušao u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Tim povodom upitali smo  direktora Razvojne agencije SMŽ Maria Čelana i župana Ivu Žinića o značenju još jedne osvojene nagrade i čitavog projekta za Županiju, ali i cijelu zemlju, te naravno  o daljnjim planovima.

‘Zahvaljujemo na ovom priznanju koje nam zasigurno daje snage za nastavak cjelokupne ideje da Sisačko-moslavačka županija postane središte gaming industrije RH. Do sada smo dobili  sedam nagrada – EU komisije, HGK, Euro parlamentaraca, Ekonomskog instituta Zagreb, a sve to je dovelo i do toga da smo pozvani u Europsku komisiju da budemo sukreator novih mjera za HORIZON. Sve ove nagrade daju nam i dodatnu težinu, tako da nas sada malo ozbiljnije shvaćaju i druga ministarstva i županije, i više ne misle da pričamo bajke  kada imamo nove inovativne ideje. Ono što nas posebno veseli je prepoznatljivost projekta kod naših mladih, koji su prepoznali i ovu industriju i naše edukacije kao kvalitetne, pa imamo prijavljenih polaznika za četiri godine unaprijed.’ – kaže nam Mario Čelan, koji je i začetnik ideje ovoga projekta. No, kako odgovara,  više uopće nije bitno tko je prvi došao na tu ideju, jer su je svi podržali i uključili se u nju. Sama ideja bez volje sviju za njenom realizacijom, kaže, apsolutno ne bi vrijedila ništa.

Ipak, nadovezuje se župan Ivo Žinić, prvi mu je s tom idejom došao Čelan, kojeg je prethodno godinama poznavao, te nimalo nije posumnjao u njegovu ideju o stvaranju centra gaming industrije.

‘Ova nam nagrada puno znači, jer je to još jedna potvrda ideji i viziji koju smo imali prije samo tri godine i kada smo najavili projekt Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije. Tada su nam se mnogi smijali no mi smo imali viziju i shvatili da moramo biti ispred vremena. Od početne ideje do danas, proces se odvijao vrlo brzo, brže od naših očekivanja, a sada već idemo i korak dalje osnivanjem kampusa. ‘ – kaže Žinić.

Priznaje kako je ovo velik iskorak za Županiju, koja je godinama bila poznata po velikim industrijskim gigantima. No mnoge je vrijeme pregazilo, pa je ovo i bio pravi trenutak da se prepozna ulaganje u jednu novu industriju, najbrže rastuću u svijetu. I taj projekt popravlja gospodarsku sliku Županije.

Župan Žinić zahvaljuje i na velikoj potpori Vlade i ministarstvu, jer nitko nije sumnjao u projekt i pomogli su u financijskoj potpori.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić

PISMO je od početka djelovanja pružio priliku mnogima za ulazak u najbrže rastuću industriju na svijetu, pa stoga i ne čudi što sve veći broj nezaposlenih osoba iz svih krajeva RH stiže u Novsku na šestomjesečnu prekvalifikaciju. Osim edukacije, gdje velik broj polaznika uči kako napraviti video igru, a prolazi ju već četvrta generacija, inkubator PISMO nudi i pristup najmodernijoj tehnologiji i opremi za izradu računalnih igara, financijsku potporu za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog start-upa.

Ono što je izuzetno bitno kod ovoga projekta, je da to više nije samo projekt Županije i SiMoRa-e, nego projekt cijele zemlje kojeg podupiru Ministarstvo rada i Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz mjere kojima polaznici ostvaruju minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove, a bez čega, napominje Čelan, zasigurno ne bi bili ovako uspješni te bi većina  polaznika bila iz okolice Novske. A ovako su tu polaznici iz cijele Hrvatske.

Hrvatski zavod za zapošljavanje napravio je posebne mjere samo za PISMO, pa isplaćuje minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove svima koji se odluče doći u Novsku iz svih dijelova Hrvatske na edukaciju u trajanju od 6 mjeseci.

Startupe koje osnivaju mladi developeri koji završe srednju školu ili edukaciju u okviru inkubatora, od HZZ-a za pokretanje posla dobivaju poticaje u visini do 100.000 kuna, grad Novska im daje  20.000 kuna, a Sisačko moslavačka županija 35.000 kuna.

U Poduzetničkom inkubatoru djeluje 33 startupova, više nego što je prvotno bilo očekivano, jer sve više polaznika edukacija u Novskoj i ostaju u osnovanim startupovima. Uskoro će se otvoriti 12 novih tvrtki.

‘Sve je to dovelo do drugih benefita za Grad Novsku u koju se sad doseljavaju mladi. Grad je popunio sve svoje smještajne kapacitete, stanovnici kupuju stanove preuređuju ih i iznajmljuju. Grad Novska je nakon početka nastave u srednjoj školi Novska za novi program Tehničar za razvoj video igara reagirao ekspresno, iznajmio zgradu INA-e i otvorio učenički dom. Novi program su upisali i  učenici i iz Splitsko-dalmatinske županije.’ – kaže Čelan.

Vjeruje da će velik broj game development startupova iz drugih dijelova Hrvatske preseliti u Novsku zbog poduzetničkih potpora, jer od sljedeće godine u Zagrebu će prema novoj NUTS II podjeli regija moći dobiti 25% bespovratnih sredstava potpore, dok će taj isti poduzetnik u Novskoj moći dobiti 75 posto potpora. Također, u pripremi je mjera namijenjena malim i srednjim tvrtkama iz gaming sektora u vrijednosti od 50.000.000 kuna koju priprema Ministarstvo gospodarstva.

‘Sisačko-moslavačka županija se sada pozicionirala u ovom segmentu tako da smo krenuli i u sljedeći stupanj ovog projekta, odnosno izgradnje Kampusa gaming industrije u suradnji s Gradom Novskom koji rješava imovinsko pravne odnose na 9ha zemljišta u njihovoj poduzetničkoj zoni.’ – kaže Čelan i dodaje da su pred njima zahtjevni dani kako bi se ishodila sva potrebna dokumentacija, osigurao novac za glavni projekt, završila potrebna dokumentacija u što kraćem roku, a kako bi ušli u financiranje iz programa za „Oporavak i otpornost“ i krenuli s gradnjom što prije. Prošli mjesec je  projekt izgradnje kampusa gaming industrije proglašen strateškim projektom RH. Procijenjena arhitektonska vrijednost projekta je 62.500.000 eura koji obuhvaća gradnju zgrada fakulteta, učeničkog i studentskog doma akceleratora i e-sport arenu sa 4.000 mjesta. Za realizaciju dosadašnjeg dijela projekta iskoristili smo nekoliko mjera i natječaja s ukupno oko 30.000.000 kuna. Projekt za koji ste nas i nagradili iznosio je 20.000.000 kuna s kojim smo u potpunosti izgradili i opremili jedini specijalizirani inkubator gaming industrije.’ – nastavlja Čelan.

Podsjetimo, u prvoj fazi projekta PISMO omogućeno je besplatno učenje engleskog jezika za svu djecu u vrtićima u Županiji.  Druga faza su radionice za osnovne i srednje škole o softverskim alatima koji se koriste za izradu video igara, dok je treća faza bila poduzetnički inkubator. U četvrtoj fazi je uvedeno srednjoškolsko zanimanje ‘tehničar za razvoj video igara’, dok su u petoj financijske potpore za nove startupe koji se osnivaju nakon  navedenih edukacija i škola.

Osnivanje poduzetničkog inkubatora imalo je u startu cilj olakšati poduzetnicima da na lakši i efikasniji način obavljaju poslovanje i otvore nova radna mjesta, da ih se u što većem broju potakne da osnivaju tvrtke tj. startupove i tako doprinose jačanju poduzetništva u ovom području – Novske i Sisačko-moslavačke županije. To se i dogodilo.

Od moderne tehnologije kojoj imaju pristup tu je VR oprema, glazbeni studio, oprema za video snimanja, konferencijska dvorana, motion capture, 3D printer, multimedijski prostor itd.

PISMO se orijentiralo na dva programa edukacija, Blender, besplatan profesionalni alat otvorenog koda za računalnu grafiku koji se koristi za izradu animiranih filmova, vizualnih efekata, 3D modela i sličnih «game-art» stvari te 3D Unity, open-source game engine koji podržava više od 25 igraćih platformi, računala, konzola i mobilnih uređaja.

Osim vlastitih edukacija, Inkubator aktivno surađuje s Tehničkom školom Sisak, a od rujna će surađivati i sa srednjom školom u Novskoj, gdje također  kreće smjer ‘tehničara za video igre’.

Od početka djelovanja PISMO je dobitnik raznih nagrada i priznanja. Tako je primjerice uvršten u Katalog Europske komisije u RH u kojem su sadržani  najuspješniji, najznačajniji I najprepoznatljiviji projekti u RH 2014.-2020. – https://ec.europa.eu/croatia/sites/croatia/files/docs/eu-funds-brochure-croatia-2019.pdf, projekt je nadalje ušao u finale natječaja Europske Komisije za najbolji EU projekt 2019. godine (RegioStars Awards) u kategoriji Promicanja digitalne transformacije. Od 199 zaprimljenih prijava izabran je među 35 najboljih te je bio ujedno i jedini samostalni projekt iz Hrvatske. Dobitnik je i nacionalne nagrade u  sklopu natječaja za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva (EEPA – European Enterprise Promotion Awards), Graz 20.11.2018. – priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte/inicijative koje s ciljem poticanja poduzetništva i razvoja malog gospodarstva, provode javna tijela samostalno ili u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima. Dobitnik je i priznanje inicijative „Let the stars shine“ a koju provodi 9 zastupnika Europskog parlamenta, kao jedan od 5 najboljih EU projekata u 2017. godini, a u okviru te inicijative projekt je 2018. predstavljen u Bruxellesu. Nadalje, prije dvije godine dobilo je priznanje SmartEIZ Zagreb Foruma za promicanje razvoja inovacijskih ekosustava, pa plaketu Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, 2017. godine ušao je u finale za nagradu za najbolji projekt od strane Europskog udruženja razvojnih agencija EURADA. A izgradnja kampusa gaming industrije prijavljena je da bude uvrštena na popis strateških investicijskih projekata RH, čekamo rezultate evaluacije. (Lidija Kiseljak)