Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prošloj akademskoj godini 2020./2021., najveći je broj upisanih studenata bio iz Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke, 0sječko-baranjska, Primorsko-goranske i Zadarske županije. Na 1.000 stanovnika nakon SDŽ, najviše je studenata upisanih bilo iz Zadarske, Požeško-slavonske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije. Iz Splitsko-dalmatinske bio je i najveći broj upisanih doktoranada, a gleda li se broj upisanih na 1.000 stanovnika najviše ih je bilo iz Primorsko-goranske. 

Broj upisanih studenata iz pojedine županije gotovo je jednak veličini pojedine županije, pa je zato zanimljivije gledati broj upisanih na 1.000 stanovnika, gdje je slika o polaznicima ipak nešto drugačija, ali i uz daljnje vodeće mjesto Splitsko-dalmatinske županije. Uz razvijenost pojedine županije, svakako je slika o broju onih koji se odluče nastaviti školovanje povezana i s povlasticama koje županija daje u razvoju talenata i ulaganju u obrazovanje još od osnovne škole, pa negdje čak i u predškolskom obrazovanju,  pa se tako negdje već u vrtićima nudi mogućnost besplatnog učenja stranih jezika, stjecanje znanja na STEM području i sl.

Spomenimo tako izuzetno razvijene Centre izvrsnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje se na nizu područja radi s darovitom djecom, zatim mogućnost jeftinijeg prijevoza studenata koji studiraju u drugim gradovima, što nude primjerice Splitsko-dalmatinska, Osječko-baranjska ili Vukovarsko-srijemska županija, financiranje natjecanja pa do gotovo neizbježnih stipendija.

U prošloj akademskoj godini 2020./2021. najveći je broj upisanih studenata bio iz Splitsko-dalmatinske županije, 17.579, u Zagrebačke 10.943, Osječko-baranjske 9.427, Primorsko-goranske 9.253 i Zadarske 6.518. Na 1.000 stanovnika najveći je broj upisanih studenata bio također iz Splitsko-dalmatinske, 41, isto kao i iz Zadarske županije, 40 iz Požeško-slavonske županiji, 39 iz Dubrovačko-neretvanske i 38 upisanih na 1.000 stanovnika iz Šibensko-kninske županije. U odnosu na prethodnu akademsku godinu najveći porast studenata upisanih na fakultete imale su Dubrovačko-neretvanska županija, s rastom od 5,94 posto, Zagrebačka s rastom od 2,91 posto, Vukovarsko-srijemska 2,36 posto, Karlovačka 2,19 posto i Krapinsko-zagorska 1,91 posto.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pomažu financijski dijelu studenata, a omogućavaju im i besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja.

Nedavno je donesena  odluka o dodjeli financijske pomoći studentima iz obitelji sa 5 i više djece, u iznosu od 2285 kuna. Radi se o ukupno 175 studenata s područja Splitsko-dalmatinske županije, a za ovaj program osigurano je ukupno 400 tisuća kuna.

Župan Blaženko Boban je tom prigodom rekao: „Ovo je još jedan u nizu načina na koji Splitsko-dalmatinska županija pomaže višečlane obitelji. Pomoć je odobrena studentima iz gotovo svih mjesta naše županije bez obzira na mjesto studiranja. Zadovoljstvo je još veće kad sam vidio da iz nekih obitelji dolazi više studenata, pa čak i četvero. Osim što obiteljima na ovaj način pomažemo u financijskom dijelu, mladima šaljemo poruku o važnosti visokog obrazovanja jer su upravo oni budućnost i nositelji našega društva. Naš najveći izazov je pomoć i olakšavanje svakodnevnih briga obiteljima, a posebno onima s pet i više djece. Ovim, ali i drugim projektima koje provodimo, pokazujemo im kako pratimo njihove potrebe, potičemo ih i pomažemo im“, poručio je župan Boban.

Županija je i ove godine omogućila studentima  besplatan prijevoz vlakovima do mjesta njihova studiranja.

Prema našoj analizi o ulaganju u obrazovanje, Splitsko-dalmatinska županija je vodeća, te je izdvojila u 2020. 53,18 posto proračuna, gotovo 10,4 milijuna kuna više nego godinu prije, a čak 90,2 milijuna više nego 2017. godine, što ju je također svrstalo u vrh u odnosu na ostale.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u veljači je uručio ugovore o stipendiranju u 2021./2022., za 100 učenika i 69 studenata, i to u četiri kategorije; daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa.

– Osječko-baranjska županija svake godine dodjeljuje stipendije kojima potiče izvrsnost kod učenika i studenata. Dodijelili smo 169 stipendija u četiri kategorije, a ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 1,3 milijuna kuna. Od 2002. godine, kada je Osječko-baranjska županija započela s dodjelom stipendija, osigurano je 26,50 milijuna kuna za ovu namjenu. Smatramo da su sva ulaganja u učenike i studente izuzetno važna jer su mladi ljudi temelj napretka svake zajednice te će Osječko-baranjska županija nastaviti s investicijama u aktivnosti i mjere na korist svih žitelja županije – rekao je župan Ivan Anušić prilikom uručenja ugovora.

Od ove godine povećani su iznosi za stipendije, pa učenici umjesto 450 dobivaju 500 kuna, a studenti umjesto 1.000 kuna primaju 1.200 kuna.

Županija i sufinancira prijevoza vlakom studenata.

Ove je godine uz već postojeću zgradu studentskog doma u Ulici kralja Petra Svačića u Osijeku kroz Projekt „Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku“ izgrađen  novi studentski paviljon koji ima smještajni kapacitet od 796 ležaja, raspoređenih u 404 sobe.

Primorsko-goranska županija će u ovoj kalendarskoj godini izdvojiti gotovo dva milijuna kuna za programe izvan standarda u školama kojima je osnivač. Prvenstveno, radi se o programima kurikuluma koji obogaćuju i zadovoljavaju potrebe za kreativnošću, stvaralaštvom odnosno darovitošću, a u različite humanističke, jezične i tehničke programe bit će uključeno 4300 učenika.

Mjesečni iznos stipendije iznosi 1.000 kuna, a odobrava se studentu za razdoblje od 10 mjeseci. Uvjeti za dobivanje stipendije su da je student uredno upisao tekuću akademsku godinu te da mu je prosjek ocjena veći od 3,0.

Vukovarsko – srijemska županija sufinancira prijevoz vlakom za redovite studente s područja Vukovarsko – srijemske županije i za 2022. godinu, a omogućava jednu besplatnu povratnu kartu za studente koji putuju iz Zagreba, Splita i Rijeke te dvije mjesečne povratne karte za studente iz Osijeka. Lani je mjeru koristilo oko 1400 studenata.

U Šibensko-kninskoj županiji početkom godine potpisani su ugovori o stipendiranju, a dodijeljene su ukupno 23 stipendije, i to osam za učenike i 15 za studente, a tako trenutačno Županija  stipendira ukupno 71 korisnika, i to 55 studenta i 16 učenika. Učenička stipendija iznosi 400 kuna, a studentska 700 kuna mjesečno te se isplaćuju u 10 jednakih mjesečnih rata u školskoj, odnosno akademskoj godini.

Ove su se godine po prvi put dodijelile i dvije stipendije za studente integriranog diplomskog studija medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Ova stipendija iznosi 2.500 kuna mjesečno, a isplaćuje se u 10 jednakih mjesečnih rata.

Za stipendiranje učenika i studenata Šibensko-kninske županije za 2022. godinu u proračunu se planira osigurati 485.00 kuna, za sufinanciranje programa i projekata  visokoškolskih ustanova osigurat će se iznos od 220.000 kuna, odnosno ukupno za javne potrebe u visokoškolskom obrazovanju osigurano je 705.000 kuna, što je više nego 2021. godine.

Karlovačka županija koordinira čitav niz aktivnosti za darovite učenike, osigurava stipendije po osnovi darovitosti, provodi program KA RADDAR (usmjeravanje mladih prema STEM području), sudjeluje u organizaciji umjetničkih natjecanja, glazbenih, sportskih i brojnih drugih.

Za školsku/akademsku godinu 2020/21. dodijeljeno je uz 40 učeničkih i 40 studentskih stipendija. Iznosi stipendija, 400 kuna za učenike i 700 kuna za studente od ove su godine povećani na 500, odnosno 800 kuna. U Proračunu 2021. godine za stipendiranje učenika i studenata osigurano je 470.000 kuna, 30.000 više od plana. U 2022. godini planira se ukupno 650.000 kuna za potrebe stipendiranja.

I najveći broj upisanih doktoranada imala je Splitsko-dalmatinska županija, 424, Primorsko-goranska 365, Osječko-baranjska 272, Zagrebačka 209 i Istarska 119. Po broju upisanih doktoranada na tisuću stanovnika prednjači Primorsko-goranska županija s 1,4 upisanih, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska sa 1 upisanim na svakih 1.000 stanovnika te Dubrovačko-neretvanska i Zagrebačka s upisanih 0,7 doktoranada. Brodsko-posavska županija imala je najbolji trend rasta upisanih doktoranada, za 22,92 posto, Karlovačka za 20 posto, Dubrovačko- neretvanska za 16,44 posto, Osječko-baranjska za 16,24 posto i Ličko-senjska za 15,38 posto.

Spomenimo i da prema podacima aplikacije e Rudnik Ministarstva znanosti i obrazovanja u aktualnoj akademskoj godini najveći je postotak učenika upisanih na visoka učilišta, iz Zagrebačke županije, Zagreba, Međimurske, Šibensko-kninske, Koprivničko-križevačke  i Splitsko-dalmatinske županije. (L.K.)