Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, treću godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 37 projekata. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljim EU projektima bit će organizirana 25. listopada 2022. u Zagrebu.

Projektom je stvoreno pet novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja i proizvoda – novi muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja, radionica s keramikom, radionica na lončarskom kolu, radionica izrade čipke na batiće i suvenirnica. Tako se je pomoglo i rastu malog poduzetništva u turizmu i gospodarstvu.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine projekt je prijavljen od strane Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt se je provodio od svibnja 2017. do kolovoza prošle godine.  Nositelj projekta bila je Međimurska županija, a partneri REDEA, Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta bila je 47.800.000 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 34.600.000 kuna, dok su vlastita sredstva bila 13.200.000 kuna.

Sa svrhom očuvanja fortifikacije, u sklopu projekta, detaljno i cjelovito je rekonstruiran i obnovljen bedem. Čakovečka fortifikacija je zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značenja, a rekonstrukcija i revitalizacija bile su važne za daljnji razvoj kulturnog turizma u Međimurskoj županiji, posebice radi arhitektonske atraktivnosti i jedinstvenosti objekta kao jednog od posljednjih očuvanih Wasserburgova u ovom dijelu Europe. Uz obnovu fortifikacije, izgrađena je replika barokne zgrade iz 18. stoljeća. Nakon kompleksnih građevinskih radova, slijedilo je opremanje muzeja Riznice Međimurja u kojem se sada prezentiraju izuzetno atraktivne priče o bogatstvu nematerijalne kulturne baštine i legendama Međimurja. Riznica Međimurja postala je nezaobilazno mjesto za turiste i domaće stanovništvo, svojim atraktivnim, dijelom i interaktivnim prikazom međimurske povijesti, kulture kao i slavnih ličnosti koje su obilježile Međimurje.

Kroz projekt su osmišljeni programi stručnog vodstva – Stoljeća utvrde  i Minijature. Razvijeni su znanstveni i edukacijski sadržaji, osmišljeni suveniri i brojni promotivni materijali. Sa svrhom informiranja javnosti o projektu i radu muzeja Riznice Međimurja izrađena je i u javnost lansirana web stranica https://riznica.hr/ na tri jezika – engleskom, njemačkom i hrvatskom. Posjetitelji i lokalno stanovništvo mogu se koristiti i smartphone aplikacijom u svrhu samoedukacije i informiranja o lokalitetima. Tijekom provedbe projekta objavljen je dokumentarni film o Riznici Međimurja na hrvatskoj i slovenskoj nacionalnoj televiziji. Važno je naglasiti da su projektom ostvarene jednake mogućnosti i socijalna uključenost osoba s invaliditetom. Muzejski postav pristupačan je nepokretnim osobama i osobama sa smanjenom pokretljivosti, slijepim i slabovidnim osobama i osobama s oštećenjima sluha.

Prije samog završetka projekta osmišljen je sustav za praćenje posjetitelja koji osim brojčano omogućuje i praćenje po dobi što će biti dobra osnova za daljnje upravljanje muzejom.

Osim što je projektom rekonstruirana zaštićena kulturna baština od nacionalnog značenja, kontinuirano se ostvaruje povećan broj noćenja i nova zapošljavanja. (L.K.)