Prvi krug izbora provodi se u razdoblju od 25. 6. do 16. 7. 2021. i uključuje nominacije koje se provode putem otvorenog poziva svim županijama i županijskim razvojnim agencijama na području Republike Hrvatske.

Krenuo je novi, drugi po redu veliki Izbor za najbolji EU projekt kojega provodimo u suradnji sa Jutarnjim listom, Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Izbor smo pokrenuli kako bi kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknuli još bolje i efikasnije korištenje EU fondova.

Izbor se provodi u razdoblju od četiri mjeseca tijekom 2021. godine, a bit će obuhvaćeni svi projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2019. ili 2020. godini te do 31. 1. 2021.

Prvi krug izbora provodi se u razdoblju od 25. 6. do 16. 7. 2021. i uključuje nominacije koje se provode putem otvorenog poziva svim županijama i županijskim razvojnim agencijama na području Republike Hrvatske.

Svaka županija, odnosno županijska razvojna agencija, može nominirati više projekata koji su provedeni na području županije ili projekte koje je provela tvrtka i/ili institucija sa sjedištem na području županije, ali isključivo projekte u kojima je županija ili županijska razvojna agencija nositelj ili partner na projektu.

Ako županija želi nominirati više od jednog projekata, organizatoru je potrebno uplatiti kotizaciju u iznosu 3.000,00 kuna plus PDV po svakoj dodatnoj nominaciji. Ocjenjivački žiri će putem online platforme (obrasca) prikupiti nominacije te će nakon zatvaranja nominacija odabrati najbolje projekte, koji će ući drugi krug izbora. Drugi krug izbora provodi se od 23. 7. do 1. 10. 2021. U drugom krugu izbora može sudjelovati 28 projekata odabranih u prvome krugu izbora, a najuspješnije odabire ocjenjivački žiri.

Kategorije izbora

Odabir najboljeg projekta EU provodi ocjenjivački žiri. Žiri konsenzusom imenuje pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata s najuspješnijim projektima u pet različitih kategorija: 1. Doprinos znanosti i inovacijama; 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; 3. Doprinos prekograničnoj suradnji; 4. Doprinos poduzetništvu; 5. Izbor projekta po glasanju građana.

Prijave se dostavljaju putem web obrazaca dostupnih na linku: https://www.jutarnji.hr/specijal/euprojekt2021/

Uz informacije navedene u obrascu za prijavu, kandidati mogu učitati ili poslati poveznice na najviše pet dokumenata kako bi istaknuli i prikazali prednosti prijave. Sve upite potrebno je uputiti na e-mail adresu: EUprojekt@hanzamedia.hr.

Vremenski rok za podnošenje prijava je do 16. srpnja 2021. Prijave će se zatim provjeravati, a podnositelji prijava bit će obaviješteni najkasnije 23. srpnja 2021. o tome je li njihova prijava prihvaćena u natjecanje ili nije.

Proglašenje pobjednika i glavna dodjela nagrada za najbolje projekte EU  bit će organizirana početkom listopada 2021. godine na tradicionalnim Danima regionalnog razvoja i fondova EU.

Pobjednici izbora 2020.

U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt STEMpatičan Virovitičko-podravske županije. Drugo mjesto unutar te kategorije osvojio je projekt Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti koji se provodio u Vukovarsko-srijemskoj županiji i čiji je nositelj Steinbeis-Europa-Zentrum iz Njemačke. Treće mjesto odnio je projekt StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije Zagrebačkoj inovacijskog centra (ZICER).

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjedu je odnio projekt NewLight čiji je nositelj REGEA-e (Regionalna energetska zajednica sjeverozapadne Hrvatske), a koji se provodio u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Drugo mjesto pripalo je projektu Varaždinske županija – Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno-obrazovni sustav. Treće mjesto je pak pripalo projektu Povijest na zrnu soli kojem je nositelj Općina Ston i provodio se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobjeda je pripala projektu Primorsko-goranske županija Mala barka 2, koji je ujedno bio drugoplasiran po ocjeni publike. Slijedi ga na drugom mjestu projekt Istarske županije Blue Kep. Na trećem mjestu je unutar ove kategorije projekt Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, projekt Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona (BiH), a kojem je nositelj Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle. Inače, taj je projekt bio i po glasovima javnosti treći.

U kategoriji Doprinos poduzetništvu pobjednik je projekt Održivi rast i razvoj malih i srednjih tvrtki s naglaskom na kulturne i kreativne industrije čiji je nositelj Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije­­­­­, a drugo je mjesto osvojio projekt Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije PISMO, koji je pak bio uvjerljivi pobjednik od strane publike.

Uvjerljivu pobjedu po izboru javnosti zaslužio je pak projekt PISMO čiji je nositelj Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA.  (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)