Krenule su  prijave županija za ovogodišnji najbolji EU projekt, a mi  se u kratkom serijalu podsjećamo prošlogodišnjih pobjednika u četiri kategorije. Nagrada u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji dodijeljena je projektu KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske ispred Istarske županije. 

Krenuo je novi, treći po redu veliki Izbor za najbolji EU projekt kojega provodimo u suradnji s Hanza Medijom, Hrvatskom  zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta te pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Prije nego li krenemo s predstavljanjem ovogodišnjih favorita,  a za koje prijave traju. do 27. srpnja te od kojih će biti izabrano 28 najboljih za drugi krug natjecanja, podsjetit ćemo se prošlogodišnjih dobitnika.

Projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI proglašen je Najboljim EU projektom u kategoriji  “Doprinos prekograničnoj suradnji” u 2021. godini.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

– KeyQ+ je jedan od onih projekata s kojima se s punim pravom ponosimo u Istarskoj županiji i posebno mi je drago što je njegovu kvalitetu i uspješnost prepoznao i stručni žiri. Projektom KeyQ+ učinili smo dodatni iskorak u promociji naše bogate istarske kulinarske baštine, te smo obogatili turističku ponudu prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Uvijek kažem kako je Istra premala da bi bila prosječna i stoga moramo težiti izvrsnosti, što će biti i smjer i daljnjeg razvoja istarske poljoprivrede, njenog još jačeg povezivanja s turizmom, kao i još jačem brendiranju Istre kao vrhunske eno-gastro destinacije, poručio je istarski župan Boris Miletić na dodjeli nagrada u listopadu prošle godine.

Projekt „KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“, predložen od strane Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, a kao vodeći partner provodio ga je AZRRI.

Kroz prekograničnu suradnju stvoreni su preduvjeti za povećanje atraktivnosti i valorizaciju povijesnih kulturnih građevina područja, pa je tako u sklopu Tržnice Pula, podignute davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine, uspješno uspostavljena didaktička kuhinja,  a koja je i nakon završetka projekta ostala kao relevantan primjer jedinstvenog turističkog proizvoda. Uspješnom provedbom projekta KeyQ+ pridonijelo se stvaranju uvjeta za kreiranje integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu. Kako na regionalnoj tako i na nacionalnoj razini, projekt je pridonio usavršavanju ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora putem didaktičkih programa i radionica razmjene iskustava, što se pokazalo od izuzetne važnosti za valorizaciju hrvatske gastronomije.

Podjsećamo, KeyQ+ je nastavak projekta Key Q, financiranog u okviru Programa Jadranska prekogranična suradnja, u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine.

Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Također, u sklopu projekta izvršilo se istraživanje  okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana, što je poslužilo kao podloga za reinterpretaciju zaboravljenog kulinarskog naslijeđa Austrougarske monarhije.

Projektom se pridonijelo jačanju komparativne prednosti Istre koja leži upravo u raznolikoj turističkoj ponudi baziranoj na kulturi i gastronomiji te produženju turističke sezone u pred i post razdoblju, što je u konačnici od krucijalne važnosti za razvijanje Istarske županije kao eno gastronomske regije. Najbitniji pozitivan učinak za Istarsku županiju jest  uspostava didaktičke kuhinje KEYQ+ gastro PUNKT na prvom katu Tržnice Pula, čime je ona postala referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, u kojoj se održavaju inovativne radionice i kulinarski događaji sa svrhom promocije istarskih jela i namirnica. (L.K.)