Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija najveća planirana proračunska sredstva za investicije u ovogodišnjem proračunu nakon Zagreba, planira izdvojiti Vukovarsko-srijemska županija, Istarska, Varaždinska i Bjelovarsko-bilogorska županija. Po stanovniku županije, predvode pak Bjelovarsko-bilogorska županija, Zagreb, pa Vukovarsko-srijemska, Varaždinska i Istarska županija.

Projekti Vukovarsko-srijemske županije ponajprije su vezana za one iz Programa Slavonija, Baranja i Srijem. Veliki fokus dan je na projekte iz područja poljoprivrede i drvne industrije, ali isto tako i prometne povezanosti. Istarska i Bjelovarsko-bilogorska županija imaju dva velika kapitalna projekta – gradnju zgrada općih bolnica u Puli, odnosno Bjelovaru.

Najveći dio projekata sufinanciran je iz EU, a među njima su, kod vodećih županija, primjerice, oni vezani za navodnjavanje, centre kompetentnosti, energetske obnove škola…

Planirana sredstva za investicije u 2021. godini

Izvor: Otvoreni proračuna HZŽ

Planirana sredstva za investicije po stanovniku u 2021. godini

I

Izvor: Otvoreni proračuna HZŽ

Vukovarsko-srijemska županija će prema planu ovogodišnjeg proračuna za investicije usmjeriti 387,2 milijuna kuna, odnosno 2,1 tisuća kuna po stanovniku Županije.

Županija u suradnji s gradovima Vinkovci i Otok te općinama Nijemci, Drenovci, Nuštar, Babina Greda krenula je u izradu projektno tehničke dokumentacije za niz projekata –  Srijemska granična transverzala Ilok – Šarengrad – Bapska –Tovarnik – Nijemci – Lipovac – Strošinci, Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području VSŽ, Transportno- logistički centar, Centar za preradu GMO free soje, Izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačama, Auto park Lipovac, Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija, Suvremeni energetski učinkoviti toplinski sustav grijanja u Gradu Vinkovcima; Dvorac Khuen Bellassy u Nuštru, Regionalni centar za digitalizaciju i razvoj te Obrazovno-razvojni centar Vinkovci.

Sredstva za izradu dokumentacije navedenih projekata osigurana su kroz Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema u vrijednosti 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ali također i u proračunima Vukovarsko-srijemske županije i partnerskih gradova i općina. Na 11. sjednici u Našicama potpisan je Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje pet slavonskih  županija. U Razvojni sporazum ušli  su razvojni  i strateški projekti, a riječ je o 38 projekata ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna. U Vukovarsko-srijemskoj županiji radi se o gore navedenim projektima koji su trenutno u izradi projektno-tehničke dokumentacije te je u sklopu RS SBS za njihovu izgradnju i opremanje osigurano ukupno 800,2 milijuna kuna.

Projekt izgradnje Transportno-logističkog centra odnosi se na izgradnju logističko-distribucijske poduzetničke zone smještene u Vinkovcima u kojoj će pretežiti broj korisnika zone obavljati logističko-distribucijske aktivnosti na više od polovine površine, a ostatak površine biti će ponuđen kroz komunalno opremljene parcele zainteresiranim poduzetnicima koji obavljaju proizvodno-prerađivačku djelatnost.

Temeljna svrha projekta Auto-parka Lipovac je izgradnja i opremanje sigurnog i zaštićenog parkirališta za teretna vozila na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac na TEN-T osnovnoj mreži, na području općine Nijemci, u poslovnoj zoni Lipovac-Jug. Također i povećanje sigurnosti cestovnog prometa, osiguranja odgovarajućih standarda sigurnosti, zaštite i visoke kvalitete usluge parkiranja i drugih povezanih usluga za kamione i komercijalna vozila na cestovnom pravcu A3 te poticanja lokalnog razvoja i zapošljavanja. Auto park Lipovac koncipiran je kao kamionski terminal s svi popratnim sadržajima (sanitarni čvor, motel, servisna radionica, caffe bar, zgrada administracije i inspekcijske službe u svrhu carinske kontrole).

Uz te projekte koje je Vukovarsko-srijemska županija ugovorila u sklopu Razvojnog sporazuma kroz dva dodatka, ugovorena su i dva zajednička projekta,  rekonstrukcija pruge Okučani-Vinkovci i Centar za gospodarenje otpadom OBŽ i VSŽ.

Od projekata, tu je  Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi kojim će se uspostaviti regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

Projekt „Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza“ vrijednosti 35,9 milijuna kuna u 100% iznosu sufinanciran je sredstvima EU i započeo je lani. Projekt je nastavak  prve faze projekta kroz koji će se nadograditi postojeći prostor Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci te provesti rekonstrukcija prostor Srednje škole Ilok. Nadograđeni prostor Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci ukupne površine od 1.500 metara kvadratnih sadržavat će pedološki praktikum te praktikume za preradu i doradu voća i povrća, agromelioraciju, agro praktikum, povrćarsko cvjećarski praktikum, IN VITRO praktikum, učionice, kabinete, konferencijsku dvoranu te ostale prostore potrebne za rad s učenicima. Srednja škola Ilok će kroz projekt rekonstruirati zgradu kušaonice vina te zgradu biotehnološkog laboratorija za kulturu tkiva sa staklenikom i dva plastenika.

Projektom Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko- srijemske županije nastoji se prirodne resurse (geotermalnog potencijala) staviti u funkciju gospodarskog razvoja županije.

Nadalje, projekt gradnje Centra za preradu GMO free soje, koji će doprinijeti stvaranju preduvjeta za izgradnju infrastrukture prepoznatih potreba
koje predstavljaju bitan faktor za rješavanje problema i ograničenja te razvoj i unaprjeđenje gospodarstva na području Županije, a i šire.

Kroz projekt regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačama izradit će se projektno-tehnička dokumentacije za izgradnju i opremanje dvije klaonice i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije. Projektom se želi potaknuti
razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje. Na taj način doprinosi se jačanju infrastrukture mesne industrije temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva.

U cilju valorizacije prirodne baštine kao turističkog proizvoda pokrenut je projekt Vrata  spačvanskog bazena –  izgradnja i opremanje  Bioekološko edukacijskog centra Virovi. Nakon prve faze projekta, u planu je i druga.

U cilju daljnjeg razvoja poljoprivrednog sektora na ovom području potpisani su ugovori za financiranje sustava javnog navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, vrijedni gotovo 72 milijuna kuna, i to sustav navodnjavanja Blata – Cerna , Cerna (cca 550 ha) čiji  su  korisnici  OPG-ovi  te  sustav navodnjavanja Sopot – Vinkovci, Rokovci (730 ha), gdje su korisnici PIK Vinkovci d.d. i OPG-ovi. Dva sustava navodnjavanja (Tovarnik i Grabovo) su u fazi pripreme dokumentacije čije se financiranje i izgradnja očekuje u novoj financijskoj perspektivi.

U tijeku su projekti Agrotehnološkog centra, koji se odnosi na skladištenje, hlađenje, doradu, marketing, pakiranje i plasman svježeg voća i povrća koji se proizvodi na području Županije. Cilj je  stvoriti preduvjete za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima do sada nisu uzgajani zbog nedostatka skladišnih prostora tj. agro-logistike. Drvno tehnološki centar Slavonski hrast vrijednosti 25 milijuna kuna se također gradi, a namjena će biti znanstveno-istraživačka, proizvodna i skladišna te će se opremiti u svrhu privlačenja investicija i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima drvnog sektora.

Bjelovarsko-bilogorska županija će prema planu ovogodišnjeg proračuna za investicije izdvojiti 286,5 milijuna kuna, odnosno gotovo 2,4 tisuće kuna po stanovniku, što ju svrstava na sam vrh među domaćim županijama, uključujući i Grad Zagreb.

U Županiji su u tijeku investicije vrijedne oko pola milijarde kuna. Kako često ističe župan Damir Bajs upravo je pojačanje investicijskog ciklusa način za zapošljavanje građevinarima i sličnim djelatnostima da dođu do posla, osobito u vrijeme korona krize.

Najveći kapitalni projekt je 272 milijuna kuna vrijedna gradnja nove zgrade Opće bolnice u Bjelovaru čiji su vizualni identitet odabrali građani.

Županija postaje i regionalni centar za zdravstvo u ovom dijelu RH provođenjem projekta Centra kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar. U sklopu projekta Regionalnog centra kompetentnosti poticat će se izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju pa će se tako osim programa redovitog strukovnog obrazovanja, provoditi stručna usavršavanja kao i cjeloživotno obrazovanje, a programi će biti usmjereni na učenike, odrasle polaznike, studente, nastavnike i mentore te na osobe s invaliditetom i učenike s teškoćama posebno prilagođenim programima s ciljem njihova socijalnog uključivanja.

Ukupna vrijednost projekta je 62,5 milijuna kuna, a jedan dio odnosi se na dogradnju Medicinske škole za 2000 četvornih metara novog prostora u koji će biti smješteno 8 kabineta od kojih dio čini simulacijski centar, 2 laboratorija, 2 specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije.

‘Prije koju godinu smo imali situaciju koja se, nadam se, više nikada neće ponoviti. To je bio prijedlog da se naša Opća bolnica Bjelovar priključi OB Virovitica i da svi stanovnici ove županije idu u KB Osijek. Za mene je ključni element da gradnjom nove zgrade OB Bjelovar, činjenicom da imamo visoko školstvo vezano uz zdravstvo te da imamo Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu, ne da ćemo mi negdje otići nego će drugi doći kod nas kako bi nešto naučili, kako bi se liječili i kako bi ostvarili najviši stupanj zdravstvene zaštite koji mogu imati u Hrvatskoj pri nekoj Općoj bolnici. Regionalni centar kompetentnosti služi višoj razini znanja kako za učenike tako i za studente, ali i za odrasle osobe koje žele cjeloživotno obrazovanje. Mislim da je to pravi put, da Bjelovar može biti centar zdravstva ovog dijela Hrvatske.’ , naglasio je nedavno župan Bajs.

Županija je i u najvećem investicijskom ciklusu energetske obnove županijskih škola, te nadogradnji i gradnji novih škola, a riječ je o preko 50 školskih objekta u koje će se uložiti više od 250 milijuna kuna. 32 školska objekata su završena, 15 investicija je u tijeku, a za 5 škola raspisani su natječaji za izvođača radova.

U školstvu posebno treba istaknuti gradnju nove glazbene škole Vatroslava Lisinskog, tek treće nove glazbene škole koja se gradi u Hrvatskoj čija je izgradnja u tijeku i čija je vrijednost 25 milijuna kuna. Nova bjelovarska ljepotica prostirat će se na 2 730 četvornih metara bruto površine, zgrada se gradi na četiri kata, a nalazi se na adresi Vlahe Paljetka 5, odnosno preko puta zgrade Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. U sklopu škole gradi se i koncertna dvorana sa 120 sjedećih mjesta koja će se moći koristiti i za izvannastavne sadržaje čime će se omogućiti novi moderan prostor za  održavanje društveno-kulturnih sadržaja u gradu Bjelovaru.

Istarska županija planira u ovogodišnjem proračuna za investicije izdvojiti 311,8 milijuna kuna, odnosno 1,5 tisuću po stanovniku.

U trogodišnjem razdoblju Županija planira za investicije uložiti gotovo pola milijarde kuna – od projekata u zdravstvu, do projekata navodnjavanja, obrazovanja, socijalnu skrb…

U 2021. godini se nastavljaju višegodišnje investicije poput izgradnje i opremanja Opće bolnice Pula, izgradnje Medicinske škole Pula, izgradnje sustava javnog navodnjavanja na Poreštini i području grada Umaga, izgradnja Kuće kaštela u Momjanu i uspostava Centra za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula, projekt sufinanciran sredstvima iz EU fondova. Neke od novih investicija su rekonstrukcija Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje, izgradnja i opremanje domova za starije u Pazinu i Labinu, kao i rekonstrukcija onoga u Buzetu.

Projekt Opće bolnice Pula vrijedan je 800 milijuna kuna. Završetkom radova, Istra će dobiti  modernu bolnicu, opremljenu najsuvremenijom, vrhunskom opremom, a  što će umnogome povećati kvalitetu zdravstvene skrbi, ali i uvjete za rad cjelokupnog medicinskog i nemedicinskog osoblja. Kako je rečeno, ta činjenica već je rezultirala pokazanim interesom nekih liječnika, koji trenutno rade izvan granica Hrvatske, za radom u novoj pulskoj Općoj bolnici. Izgradnja je započela u siječnju 2015. godine i u završnoj je fazi. Što se, pak, opreme tiče, u financijskom smislu realizirano je 75 % planiranih sredstava za medicinsku i nemedicinsku opremu.

U Puli se ove godine očekuje i završetak gradnje Medicinske škole, trenutno  najznačajnije kapitalne investicije na području obrazovanja u Istarskoj županiji, vrijednosti 61,7 milijuna kuna koji zajednički i u jednakim omjerima financiraju Županija i Grad Pula. Nakon što se i opremi, učenici bi u novo zdanje trebali krenuti od školske godine 2021./2022.

Izgradnja Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka započela je preklani , a završetak radova predviđa se na jesen 2022. godine. Vrijednost projekta je 111,2 milijuna kuna.  Akumulacija je površine 16 ha i oko milijun kubika vode.  Voda će se puniti iz vodovoda tijekom zimskih mjeseci, a tako akumulirana voda će se nakon toga distribuirati poljoprivrednicima na njihove poljoprivredne površine i to će tako biti  najjeftinija voda koju  poljoprivrednici mogu dobiti. Prema planu,  iz ove akumulacije moći će se navodnjavati 555 hektara poljoprivrednih površina. Svaki će poljoprivrednik dobiti mogućnost priključka bez naknade, a kubik vode koštat će između dvije i dvije i pol kune. Područje sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka se nalazi na području grada Poreča  i općine Tar-Vabriga i obuhvaća cca 550 ha poljoprivrednog zemljišta.

Nadalje, projekt izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Petrovia, gdje će se nakon ishodovanja građevinske dozvole ići na prijavu izgradnje projekta putem EU fondova. Vrijednost je 135 milijuna kuna. Gradnja bi se trebala sa 85 posto financirati kroz Program ruralnog razvoja RH.

Na jesen 2022. godine trebala bi biti gotova rekonstrukcija Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje. Projekt je počeo u studenome, a vrijednost mu je 24 milijuna kuna. Uz Istarsku županiju, investitori su i Talijanska unija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Klik Pula – Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula  projekt je vrijednosti gotovo 30,5 milijuna kuna od čega 30 milijuna sufinancira EU, a ostatak Županija. Projekt je počeo 2019. godine, a završetak je predviđen u svibnju 2022. godine. KLIK Pula nastat će nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (ŠTUT) te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja. Glavne aktivnosti centra KLIK Pula bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca.

Izgradnja Kuće istarskih kaštela u Momjanu projekt je započeo također 2019. godine, a završetak se očekuje krajem 2022. godine. Vrijednost prve faze projekta je  2,6 milijuna kuna, a procjena druge 2,4 milijuna kuna. Investitori su Istarska županija i Grad Buje. Za II. fazu projekta, nazvanog „TAKE IT SLOW“, odobreno je sufinanciranje u okviru Programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna, od čega 1,4 milijuna kuna za opremu i multimediju, a 415,3 tisuće za za prekogranične projektne aktivnosti.

Kuća Kaštela – Casa dei castelli zamišljena je kao kulturno – informacijski centar koji tematizira prvenstveno kaštel Rotu i ostale istarske kaštele kao i teme poput momjanskog muškata, povijest Momjana i njegovih obitelji i ljudi, tradicionalni obrti…. U prizemlju Kuće kaštela biti će multifunkcionalni prostor gdje će multimedijalno biti prikazani istarski kašteli i zanimljivost o njima kao i povijest Momjana. To će ujedno biti mjesto susretanja iz kojeg će se gosti Momjana upućivati u kantine, restorane ili smještaj na ovom području. Prvi kat zgrade biti će uređen kao „art in residence“ u kojem će moći gostovati znanstvenici, umjetnici i gosti Momjana. Na drugom katu će biti multifunkcionalna dvorana koja će služiti za društvena događanja poput predavanja, izložbi, druženja, sastanaka, proslava… Katovi će biti povezani galerijom – stepeništem koja će služiti i kao kulturno informacijski prostor, a koja oponaša unutarnjost kule kaštela Rota. Iza zgrade biti će uređeno dvorište koje može služiti za manja događanja u ljetno doba.

Dogradnja i rekonstrukcija Doma za starije osobe u Buzetu započela je lani, a predviđen je završetak u lipnju 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je  24,7 milijuna kuna od čega se iz EU financira u iznosu od oko 13,7 kuna, dok preostalih 11 milijuna kuna sufinanciraju Grad Buzet i Istarska županija. Izgradnja i opremanje Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin trebao bi završiti kroz dvije godine. Procijenjena vrijednost projekta I. faze iznosi 37 milijuna kuna, za što se Grad Pazin zadužio kod poslovne banke, a Istarska županija i Grad Pazin sudjeluju u otplati kredita u jednakim omjerima. Gradnja  Doma za starije u Labinu trebao bi završiti do sredine 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je  37,5 milijuna kuna, gdje se po istom modelu, uzeo kredit koji će zajednički vraćati Županija i Grad, a koji dodatno sudjeluje s vlastitim sredstvima. Dogradit će se i lift u Domu za starije osobe Raša. Vrijednost projekta koji bi trebao biti gotov kroz nekoliko mjeseci je 610.000 kuna, a u potpunosti ga financira Istarska županija. (Lidija Kiseljak)