Od 20 županija u Hrvatskoj žene su na čelu samo dvije. U devet županija žene su na pozicijama zamjenice župana, četiri županije imaju predsjednicu županijske skupštine, u dvije su žene zamjenice predsjedniku/ci županijske skupštine, ali broj žena unutar županijskih skupština je skroman te iznosi u prosjeku oko 30 posto. Pri tome čak 11 županija ima i manji udjel žena u skupštini, a u samo tri udio žena u skupštinama premašuje 40 posto. S druge strane, gleda li se ukupan broj žena u županijskim upravama, u znatno su većem broju nego muški kolege, u prosjeku na njih otpada 80 posto zaposlenih, a u čak 16 županija žene su na čelnim pozicijama većine upravnih odjela i službi. Analitikom o zastupljenosti žena u županijskim upravama pozabavili smo se povodom današnjeg obilježavanja Dana žena, a od nekih dobili i zanimljiva stajališta o ulozi žena.

Martina Furdek Hajdin i Antonija Jozić jedine su dvije županice – Karlovačke i Požeško-slavonske županije. Karlovačka ima i zamjenicu, a žene su još na poziciji zamjenica u Varaždinskoj, Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj, Krapinsko-zagorskoj, Istarskoj, Ličko-senjskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ličko-senjska, Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Požeško-slavonska županija od ukupnog broj upravnih odjela i službi ima tek jednog muškog pročelnika. U Ličko-senjskoj županiji od ukupno 11 upravnih odjela i službi na čelu 10 su žene (90,9%), u Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji na čelu 8 od ukupno 9 upravnih odjela i službi su žene (88,9%), a u Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj na čelu 7 su žene od ukupno 8 upravnih odjela i službi ((87,5%). U Bjelovarsko-bilogorskoj i Međimurskoj županiji od 10 upravnih odjela i službi na čelu njih 8 su žene (80%), a u Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj  na čelu 7 od 9 upravnih odjela i službi (77,8%).

Što se tiče broja vijećnica, u puno su manjem broju nego muški kolege. Najveća zastupljenost žena u županijskoj skupštini je u Virovitičko-podravskoj županiji (45,2%), Istarskoj (43,9%), Šibensko-kninskoj (43,6%), Požeško-slavonskoj (37,9%) i Brodsko-posavskoj županiji (37,8%). Žene su na čelu županijskih skupština u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Osječko-baranjskoj i Zagrebačkoj županiji, a potpredsjednice također imaju skupštine u Dubrovačko-neretvanskoj i Istarskoj županiji.

Na čelu Karlovačke županije je jedna od dvije hrvatske županice – Martina Furdek Hajdin. Županica ima i zamjenicu, od 8 upravnih odjela u županiji – samo je jedan pročelnik, a 7 je pročelnica, a od ukupnog broja zaposlenika županijske uprave 80,92 posto su žene.

Županica kaže da nerado računa i gleda omjer žena i muškaraca, jer smatra da je najvažnije da se posao obavi kvalitetno i stručno.

-Spol bi trebao biti nevažan, jer jedini kriteriji uspjeha su rad, znanje, stručnost i poštenje. Međutim, tradicionalno, još i dalje, prevladavajuća su očekivanja da je žena ta  koja preuzima veći dio obiteljskih i roditeljskih obveza, posebno u ranoj dobi djeteta. Tada žena počinje balansirati, a nekad i birati između karijere i obitelji. Tu je potrebna podrška šire obitelji, ali i društva u cjelini, primjerice dostupni vrtići i škole u jednoj smjeni. Mi u Karlovačkoj županiji upravo na tome sustavno radimo. Kad govorimo o ženama na poziciji moći, čini mi se da je ključna razlika u tome što žena na poziciji moći, bilo da govorimo o korporativnom svijetu ili o politici – mora dokazivati svoju inteligenciju i sposobnosti i mora graditi autoritet. Muškarcu na poziciji moći autoritet se gotovo pa podrazumijeva. Na njemu je da ga očuva i potvrdi, kaže županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Požeško-slavonska županija ima drugu županicu – Antoniju Jozić.

– Prigodom Međunarodnog dana žena posvuda oko nas susrećemo se s porukama posvećenim ženskoj emancipaciji, ravnopravnosti i poticanju razmišljanja o istome. Međutim, toga bismo trebali biti svjesni ne samo jedan, već svih 365 dana u godini. Kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj, žene su ostavile značajan trag na svim područjima, krenuvši od obrazovanja, medicine, gospodarstva, do kulture, sporta, politike i svih drugih sfera društva. Aktivno sudjeluju u razvoju zajednica, darujući svoje znanje, talente i kreativnost i zbog toga je naša zadaća da budemo aktivni sudionici utakmica za punu ravnopravnost žena. Na nama je da brišemo stereotipe o tome koji poslovi jesu, a koji nisu za žene i samim time gradimo društvo u kojemu će naše djevojčice biti svjesne toga da mogu postati sve što požele – istaknula je županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić.

Inače, u Županiji, od ukupnog broja zaposlenih službenika i namještenika 77 posto čine žene, a žene su na čelu čak šest od sedam upravnih odjela.

Osječko-baranjska županija na čelu Skupštine ima predsjednicu – Ivanu Bagarić, kojoj je 2021. godine pripala čast da bude prva žena u povijesti na čelu Skupštine Osječko-baranjske županije koja broji 47 vijećnika od kojih je 10 vijećnica, što je nešto više od 20% ukupnog broja vijećnika. „Prošla su vremena kada su žene bile samo supruge i majke i zato ih pozivam da se uključe u političko djelovanje u kojemu se mogu ostvariti te svoje znanje i iskustvo prenijeti na opće dobro svih. S ponosom mogu reći da je u posljednje 3 godine mandata održano 28 sjednica koje su protekle u konstruktivnom i dostojanstvenom ozračju te su usvojene brojne odluke i prihvaćene inicijative za dobrobit i razvoj Osječko-baranjske županije – kaže Bagarić i dodaje kako su joj u poslovnoj karijeri velika podrška suprug i dvojica sinova.

Žene u Osječko-baranjskoj županiji su također i na čelu dobrog broja ustanova i trgovačkih društava. To su:  Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, Uprava za ceste Osječko-baranjske županije, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG Osijek, Dom za starije i nemoćne osobe Đakovo, Regionalna veletržnica, Uprava za ceste Osječko-baranjske županije i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

U Županiji izdvajaju još jedan zanimljiv podatak. Iako poduzetništvo nije rodno određeno, pa ne govorimo o muškom i ženskom poduzetništvu, s pravom razgovaramo o ženama u poduzetništvu. Dva su razloga za to – vise od 60% nezaposlenih na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Osijek su žene, a tek 30-ak posto vlasnica poslovnih subjekata su žene. Upravo zato Osječko-baranjska županija provodi niz projekata za poduzetnice i one koje to planiraju postati – krediti za žene sa subvencioniranom kamatom, besplatne edukacije, savjetovanja, mentoriranja, bespovratne potpore i nastupi na sajmovima, samo su neke od mjera. Za Dan žena već tradicionalno se organizira Poduzetnički obzor Specijal – žene u poduzetništvu gdje će polaznice biti samo žene, a teme će biti  – Pogled u sebe – Geštalt psihoterapija kao ogledalo za osobni razvoj,  Nutritivni put jedne poduzetnice i Pismo – Istražimo sebe kroz umjetnost, a nakon seminara će župan svim polaznicama seminara uručiti ruže.

Svoju zamjenicu ima i Anđelko Stričak u Varaždinskoj županiji, Silviju Zagorec. 

Povodom Međunarodnog dana žena u četvrtak je u Županijskoj palači održana  druga po redu Konferencija „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“. Na jednom mjestu 100-tinjak žena, nizom panela i inspirativnih priča imalo je imalo je što za reći, ali i pokazati kada je u pitanju žensko poduzetništvo.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako na području Varaždinske županije djeluje 16 tisuća poslovnih subjekata, a 33% u vlasništvu je žena.

– Gospodarstvo Varaždinske županije treće je najjače u Hrvatskoj, a bez razvijenog gospodarstva teško je zamisliti razvoj i dobro funkcioniranje svih drugih grana i oblika društvenog života koji predstavljaju uspješnost i standard jedne zajednice. Iako poduzetništvo ne treba dijeliti na muško i žensko, već se treba gledati kvaliteta, sposobnost i kompetencije, ipak moram naglasiti da su i u tom svijetu žene snažne, moćne, one znaju što žele i one mogu. U financiranju ženskih pothvata neophodne su poticajne mjere i strateško partnerstvo kroz različite programe, od nacionalne razine, do jedinica regionalne i lokalne samouprave. Varaždinska županija stvara pozitivno okruženje za poticanje cjelokupnog gospodarstva, a tome svjedoče i potpore koje dodjeljujemo u poljoprivredi, turizmu, kulturi, energetskoj učinkovitosti. Želimo stvarati prosperitetnu, sigurni, zdravu i održivu Varaždinsku županiju, a to možemo ako imamo kvalitetnog gospodarstva – naglasila je zamjenica župana Zagorec.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i zamjenica župana Jasna Petek sudjelovali su u četvrtak  na konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana žena održanoj u Zaboku na kojoj su podsjetili kako borba za apsolutnu ravnopravnost, kao i borba protiv nasilja nad ženama traju i dalje.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko-zagorska županija sigurno mjesto za žene iz dva razloga. „Zato što smo zaokružili sustav podrške i zato što se nikad nećemo umoriti od stalnog senzibiliziranja i informiranja zajednice, upozoravanja na nasilje koje se događa oko nas i koje ne smije više biti prisutno u našoj zajednici“, naglasila je zamjenica župana Petek.

Na sam Dan žena župan je obišao  zdravstvene ustanove Krapinsko-zagorske županije te je ravnateljicama i ravnateljima uručio cvijeće za sve djelatnice Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, Ljekarne KZŽ te Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

Župan Kolar tom je prigodom pozvao sve da nastave stvarati atmosferu i graditi društvo u kojem će obrazovanje, kvaliteta, znanje i angažiranost raditi razliku i odlučivati o tome tko će raditi koji posao i obnašati funkcije. “Mi se tako ponašamo već godinama. Da je to stvarno tako, govori činjenica da je, od osmero pročelnika u mojem uredu, sedam pročelnica i kolegice su tu zato što su uspješne, pametne i obrazovne, zato što znaju i hoće, a ne zato što su žene. Isto tako i ravnateljice Poduzetničkog centra, Razvojne agencije, JU za zaštitu prirodnih vrijednosti i Zavoda za prostorno planiranje – sve su žene. Kolegice su ovdje zato što su bile najbolje za taj posao, a odavno nije tema da nisu svi isto plaćeni za isti posao. Mi želimo da bude tako u čitavoj Hrvatskoj, tomu bi svi zajedno trebali težiti. Zahvaljujem ujedno svim ženama, pogotovo majkama jer, budimo objektivni, puno teže je uskladiti obaveze i na poslu i u obitelji ako ste majka, nego ako ste otac. Mala djeca traže majku, ali to ne znači da mi muškarci ne trebamo sudjelovati u odgoju i koristiti zakonsku mogućnost da idemo na porodiljni dopust i da se posvetimo odgoju djece”, rekao je župan Kolar te čestitao Međunarodni dan žena.

Šibensko-kninska županija ima zamjenicu župana  Iris Ukić Kotarac, ali i veći broj žena na čelu upravnih odjela ili službi. Jedna od njih je i Martina Rak, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Šibensko-kninske županije

„Biti žena na rukovodećoj poziciji je veliki izazov i odgovornost, ali i posebno zadovoljstvo jer mi pruža mogućnost kreiranja bitnih odluke vezanih uz regionalnu samoupravu, što u mom slučaju predstavlja pomorsko dobro i promet kao opće dobro od interesa za cijelu zajednicu. Na čelu sam upravnog odjela koji se možda tradicionalno ne veže uz „nježniji spol“, no valja istaknuti da su u pomorskoj Hrvatskoj pročelnici županijskih uprava za pomorstvo i promet većinom žene. I mislim da smo u tome jako uspješne.“, rekla nam je Martina Rak. 

Među upravnim odjelima Međimurske županije, osam ih vode žene, a dva upravna odjela muškarci. Među sedam srednjih škola u Međimurju, ravnateljice vode četiri obrazovne ustanove (od kojih je trima osnivačica naša Županija). U Međimurju djeluje 17 javnih ustanova kojima je osnivač Međimurska županija, a među njima, u osam ustanova na čelnoj poziciji je žena. Od spomenutih 17 javnih ustanova četiri su zdravstvene: tri vode žene (Dom zdravlja Čakovec, Zavod za javno zdravstvo te Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije), a samo na čelu Županijske bolnice Čakovec je ravnatelj. Žene su ravnateljice Ljekarne Čakovec, te Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, još dviju ustanova koje je osnovala Međimurska županija.

Kada je riječ o političkom djelovanju, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, manje je žena. U Skupštini Međimurske županije među 38 ljudi u aktualnom sazivu, devet je vijećnica.

Ipak, iz navedenog pregleda vidi se da su žene „jači spol“ u Međimurskoj županiji kao instituciji, kao i u ustanovama koje je Županija osnovala, odgovaraju nam u Županiji.

‘U Međimurskoj županiji mnogo se drži do ravnopravnosti u zajednici jer zajednica nije zdrava ako trpe određene skupine unutar nje. Tolerancija, solidarnost i humanost imperativi su u svim aspektima djelovanja Međimurske županije s ciljem postizanja što je moguće više razine sigurnosti i solidarnosti našega društva. Ravnopravnost muškaraca i žena u tom smislu u našem okruženju je iznimno visokoj cijeni jer smatramo da svako humano društvo počiva na temeljima jednakosti i uvažavanja i to su vrijednosti koje želimo ostaviti onima koji dolaze.’ – kažu u županijskoj upravi.

Naveli smo da od 10 upravnih odjela u Međimurskoj županiji, osam vode žene. Među njima je pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja,  koja je na ovo radno mjesto – kao u novi profesionalni izazov – došla iz pravosuđa, s velikim iskustvom u svojoj struci. S nama je podijelila svoj stav o ženama u profesionalnoj ulozi: „Smatram da se žene još uvijek znatno više u odnosu na muškarce moraju dokazivati u radnom okruženju. Muškarca i ženu na istoj poziciji i u istoj ulozi u određenoj radnoj sredini, društvo ni u današnje vrijeme ne raspoznaje kao ravnopravne. Uzmemo li u obzir činjenicu da su žene, generalno gledano, vrlo predane zadaćama, razlog za takvu percepciju leži u još uvijek živim predrasudama vezanima uz nas. Zato o tome treba govoriti u javnosti na primjeren način, isticanjem pozitivnih primjera ravnopravnosti, kako bi se predrasude s vremenom iskorijenile. Drago mi je što je Međimurska županija okruženje u kojem žene uživaju povjerenje bez zadrške, o čemu svjedoči činjenica da su na čelu čak osam upravnih odjela od njih deset. To dokazuje da ravnopravnost kod nas ne ostaje isključivo na deklarativnoj razini te da su svima otvorene jednake šanse za napredovanje“, smatra pročelnica Petra Vadlja.

Uloga žena u društvu je neprocjenjiva, a njihovu značajnu ulogu,  prepoznaje i Sisačko-moslavačka županija, kažu nam. Vjerujući kako su žene, kroz svoju raznolikost, inovativnost i jedinstven osjećaj za zajednicu, ključne za postizanje uravnoteženosti u svim područjima odlučivanja, Sisačko-moslavačka županija posebno cijeni njihov doprinos te su zastupljene u svim područjima.

„Smatram da su žene iznimno organizirane i sposobne, a to potvrđuje i činjenica da mnoga značajna mjesta u Županiji pripadaju upravo ženama. Zahvaljujući njihovom znanju i sposobnosti, ali i jedinstvenoj intuitivnosti kojom promiču jednakost i ravnotežu, za brojne uspjehe ove županijska uprave možemo zahvaliti upravo njima“, ističe župan Ivan Celjak.

U Sisačko-moslavačkoj županijskoj upravi od ukupno 209 zaposlenih (dužnosnice/dužnosnici, službenice/službenici, namještenice/namještenici) 169 je žena, odnosno 80,86 % od ukupnog broja zaposlenih.  Jedna je dužnosnica uz dva dužnosnika, a u Županijskoj skupštini SMŽ 33,3 % su žene. Također, od ukupno 55 ustanova i škola u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, u njih 29 na čelu su žene (52.73%). Kada govorimo o pročelnicama i pročelnicima upravnih odjela Sisačko-moslavačke županije, 8 je pročelnica, a 1 pročelnik od ukupno 9 odjela.

Na drugom izdanju Women’s Weekenda, konferencije koja slavi snagu, inspiraciju i povezanost žena u regiji i svijetu, u ime Primorsko-goranske županije, prisutne je pozdravio zamjenik župan Petar Mamula. Uz čestitike u povodu Međunarodnog Dana žena, govoreći o ženama na vodećim pozicijama naglasio je da ‘u Primorsko-goranskoj županiji 8 od 12 upravih odjela vode žene koje ujedno dominiraju i u ukupnom broju zaposlenih, a što je jedan od glavnih razloga zašto se naša županija nalazi u vrhu po mnogim pokazateljima.’ (L. Kiseljak)