Od 2017. do 2019. godine po stanovniku su najviše za sport izdvojile Međimurska i Primorsko-goranska županija koja je bila vodeća i po udjelu izdvojenih sredstava za sport u navedenom razdoblju, a iza nje Zagrebačka županija. Sredstva namijenjena za sport najviše su u tri godine porasla u Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji gdje je ostvaren i najveći rast udjela iz proračuna izdvojenog za sport. Pokazala je to naša analiza napravljena prema podacima konsolidiranih proračuna za 2017., 2018. i 2019. godinu.

Županije su izdvojile manje od jedan posto proračuna za sport, no posljednjih godina izdvajanja rastu, pa je u tri godine koje smo analizirali rast imalo 15 županija. U mnogim slučajevima se financiranjem raznih sportskih manifestacija promovira i turizam. Primjer je to s Pannonian Challenge u Osječko-baranjskoj županiji ili ulaganjem Primorsko-goranske županije u Platak. Međimurska županija će pak sljedeće godine biti prva iz RH koja će nositi titulu Europske regije sporta.

Međimurska županija u promatranom je razdoblju za sport izdvojila 125,38 kuna per capita, a iznosom od 103,82 kune slijedi je Primorsko-goranska. Na trećem, četvrtom i petom mjestu, s iznosima iznad šezdeset kuna po stanovniku smjestile su se Osječko-baranjska, Zagrebačka i Dubrovačko-neretvanska županija. Po prosječnom udjelu izdvajanja za sport u proračunu tijekom navedenog razdoblja prednjači Primorsko-goranska županija sa 0,88 posto, a slijede je Zagrebačka i Međimurska županija koje su za sport izdvojile 0,75 odnosno 0,73 posto svog budžeta. Osječko-baranjska županija je četvrta sa 0,55 posto, a top pet najuspješnijih po ovom pitanju zatvara Dubrovačko-neretvanska s izdvojenih 0,32 posto.

Međimurska županija izdvojila je od 2017. do 2019. godine za sport 125,38 kuna po stanovniku, odnosno 0,73 posto proračuna.

Međimurje nosi titulu Europske regije sporta za 2022. godinu, a kako često ponavlja župan Matija Posavec, tu titulu namjeravaju na najbolji način iskoristiti za brendiranje Županije.

‘Započeli smo niz aktivnosti koje će se provoditi tijekom ove i sljedeće godine, a drago nam je da će glavni ambasador ovog projekta zasluženo biti Filip Ude, koji je i bit će uzor brojnim našim sugrađanima i mladim generacijama. Prvi je međimurski osvajač olimpijske medalje, uz koju ima niz odličnih uspjeha, a zahvalni smo mu što je uvijek s ponosom isticao vrijednost svog zavičaja.“, kazao je župan Posavec dodavši da će uz Filipa, u promoviranje Međimurja kao Europske regije sporta biti uključeni brojni međimurski sportaši. Gotovo svaka općina i svako naše selo ima neku sportsku udrugu, velik broj naših Međimuraca bavi se sportom te smo jedna od „najsportskijih“ županija, a zahvaljujući svim rekreativcima i profesionalnim sportašima, svim zaljubljenicima u sport i sportskim djelatnicima, Međimurje je zaslužilo nositi titulu sportske regije. Sport i aktivni odmor kao dio turističke ponude imaju sve značajniju i zapaženiju ulogu, a zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima, Međimurje je pogodno za turizam, posebice sportski. Pozicionirani smo kao kvalitetna cikloturistička destinacija na hrvatskom tržištu, a titula Europske regije sporta omogućuje i dodatna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture diljem Međimurja kroz ulaganja u atletske staze, sportske kampove i dvorane te će se tako stvoriti bolji uvjeti svima koji se bave sportom.’ – rekao je župan Posavec prilikom nedavnog predstavljanja Filipa Udea za glavnog ambasadora projekta.

Inače, Međimurska županija prva je županija u Hrvatskoj koja nosi prestižan naslov Europske regije sporta.

Početkom godine raspisan je i natječaj za sufinanciranje programa i projekata sportskih udruga u ovoj godini, za što je predviđen iznos od 1,3 milijuna kuna.

Primorsko-goranska županija izdvojila je u promatranom razdoblju za sport 103,82 kune po stanovniku, odnosno vodeća je po prosječnom proračunskom udjelu namijenjenom za sport u proračunu od 0,88 posto.

Županija je i u ovoj teškoj godini povećala za gotovo milijun kuna izdvajanja za sport te je ukupno osigurano 5 milijuna kuna. Od tog iznosa 250.000 kuna predviđeno je za nagrade za kvalitetu i vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima. Takvih je zbog pandemije bilo malo pa je novac usmjeren za nagrađivanje kvalitete na domaćim natjecanjima i to za 79 klubova iz PGŽ, a novčani iznosi nagrada bit će isplaćeni do kraja godine.

U prethodnim godinama, Županija je 365.000 kuna uložila u izgradnju atletske staze u Mrkoplju, izgradnju sportske dvorane u Loparu, grade se i školske sportske dvorane, dok je najveći projekt  Regionalni sportsko rekreacijski i turistički centar Platak.

S izdvojenih 63,14 kuna po stanovniku izdvojenom za sport u trogodišnjem razdoblju slijedi Osječko-baranjska županija, koja je ujedno izdvojila i 0,55 posto prosječno iz proračuna za sport.

U okviru Programa javnih potreba u sportu, kroz sustav Športske zajednice Osječko-baranjske županije, sredstva su utrošena za Program poticanja i promicanja sporta (ravnomjeran razvoj sporta, programske aktivnosti županijskih granskih saveza, suorganizacije sportskih priredbi, sportsko-rekreacijske aktivnosti osoba s invaliditetom, program djece predškolske dobi, izdavačka djelatnost…) , Program Športske zajednice OBŽ i županijskih granskih saveza i Program aktivnosti i sustava školskih športskih natjecanja na županijskoj razini (županijska natjecanja školskih sportskih društava)…

Provedene su i obuke neplivača za područja nekoliko gradova i općina, organizirao se je Olimpijski festival dječjih vrtića, razvija se promocija cikloturizma, organiziran je Hrvatski Festival  Biciklističke Rekreacije…

Proteklih godina sredstva su iskorištena za sufinanciranje velikih sportskih manifestacija: Davis cup, ”DOBRO World Cup Osijek” i Pannonian Challenge, koji bi se i ove godine trebao održati u kolovozu.

Povećanjem izdvojenih sredstava za sport najviše se može pohvaliti Virovitičko-podravska županija čija izdvajanja su porasla za 194,94 posto tijekom analiziranog razdoblja, sljedeća najuspješnija je Varaždinska s povećanjem od 177,19 posto, a potom slijede Bjelovarsko-bilogorska sa 139,23 i Požeško-slavonska sa ravnih sto posto povećanja. Na petom mjestu je Istarska županija s ostvarenim povećanjem od 30,25 posto. Promatramo li trend povećanja udjela izdvajanja za sport u proračunu na prvom je mjestu Varaždinska županija sa 135,09 postotnim povećanjem, a iznad sto posto još su i Virovitičko-podravska te Požeško-slavonska županija. Na četvrtom mjestu pozicionirala se Bjelovarsko-bilogorska s povećanjem udjela od 97,49 posto dok je na petom Zadarska s povećanjem od 15,47 posto.

Bjelovarsko-bilogorska županija  je od 2017. do 2019. godine povećala sredstava u proračunu namijenjena za sport, rast je bio 139,23 posto, dok je proračunski udjel rastao po stopi od 97,49 posto.

Županija podupire rad Športske zajednice, ali izdvaja sredstva i za Savez školskih-sportskih društava BBŽ, Športski savez invalida BBŽ, Savez izviđača BBŽ, Zajednicu tehničke kulture BBŽ i ostale sportske aktivnosti za što je u županijskom proračunu ove godine predviđeno 2,6 milijuna kuna. Sredstva su to koja se, bez obzira na korona krizu, nisu smanjivala,  a namijenjena su sportskom razvoju djece, aktivnih sportaša te onih koji se sportom bave rekreativno, rečeno je nedavno u Županiji.

Pod okriljem Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije djeluju  sportski klubovi i savezi, a tijekom godine Športska zajednica podupire više od 70 sportskih klubova i 11 saveza. Također, na godišnjoj razini županijska Športska zajednica izdvaja oko 200 tisuća kuna za stipendiranje više od 20 kategoriziranih sportaša. Sredstva se izdvajaju i za druge sportske klubove u nižim ligama natjecanja, kao i za održavanje značajnih sportskih priredbi tijekom godine.

U posljednje 4 godine Županija je među vodećima po ulaganju u sportske sadržaje.

‘Govorim o školsko-sportskim dvoranama, njih gotovo desetak, koje je ušlo u kompletnu energetsku obnovu ili dovršetak. Mogu istaknuti da s gotovo 40-50 milijuna kuna ulaganja, kada to bude završeno, imat ćemo infrastrukturu, posebice onu koja je vezana uz klubove koji nastupaju u dvoranama, na jednoj od najviših ravni u Republici Hrvatskoj’, ističe župan Damir Bajs. (V.H., L.K.)