Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija, u ovoj godini za sport i kulturu iz proračuna najviše planiraju izdvojiti Primorsko-goranska, Međimurska, Osječko-baranjska, Istarska i Brodsko-posavska županija. Stavi li se to u odnos s njihovim ukupnim proračunom, tada je vodeća Međimurska županija.

Osim održavanja muzeja, kazališta, ulaganja u programe u kulturi i sportu, županije i ove godine izdvajaju sredstva za EU projekte vezane za kulturnu baštinu.

Međimurska županija planira izdvojiti za sport i kulturu 35,1 milijun kuna, što je 4,1 posto proračuna. Primorsko-goranska 37,3 milijuna kuna što je 2,9 posto od proračuna. Nadalje, Osječko-baranjska u planu ima za sport i kulturu izdvojiti 29,5 milijuna kuna, odnosno 2 posto svog proračuna. Istarska županija planira iz proračuna izdvojiti 25,7 milijuna kuna, a Brodsko-posavska 17,5 milijuna kuna, što u obje županije čini 1,6 posto proračuna.

Međimurska županija tj. Međimurje nosi titulu Europske regije sporta za 2022. godinu.

‘Gotovo svaka općina i svako naše selo ima neku sportsku udrugu, velik broj naših Međimuraca bavi se sportom te smo jedna od „najsportskijih“ županija, a zahvaljujući svim rekreativcima i profesionalnim sportašima, svim zaljubljenicima u sport i sportskim djelatnicima, Međimurje je zaslužilo nositi titulu sportske regije. Sport i aktivni odmor kao dio turističke ponude imaju sve značajniju i zapaženiju ulogu, a zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima, Međimurje je pogodno za turizam, posebice sportski. Pozicionirani smo kao kvalitetna cikloturistička destinacija na hrvatskom tržištu, a titula Europske regije sporta omogućuje i dodatna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture diljem Međimurja kroz ulaganja u atletske staze, sportske kampove i dvorane te će se tako stvoriti bolji uvjeti svima koji se bave sportom.’ – rekao je nedavno župan Matija Posavec.

Novim projektom Hrvatskog školskog sportskog saveza, u suradnji sa županijskim školskim sportskim savezima i uz potporu Ministarstva turizma i sporta, provode se trenutačno projekt „Sportski praznici“ u četiri osnovne škole.

Početkom godine raspisan je i natječaj za sufinanciranje programa i projekata sportskih udruga u ovoj godini, za što je predviđen iznos od 1,3 milijuna kuna.

U tijeku je realizacija projekta Interpretacijski centar prirodne baštine Primorsko-goranske županije ukupne vrijednosti 16,1 milijun kuna od čega je udio Županije 3,2 milijuna.

Županija je i u ovoj teškoj godini povećala za gotovo milijun kuna izdvajanja za sport te je ukupno osigurano 5 milijuna kuna. Od tog iznosa 250.000 kuna predviđeno je za nagrade za kvalitetu i vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima. Takvih je zbog pandemije bilo malo pa je novac usmjeren za nagrađivanje kvalitete na domaćim natjecanjima i to za 79 klubova iz PGŽ, a novčani iznosi nagrada bit će isplaćeni do kraja godine.

Inače, i ove godine održan je tradicionalni Olimpijski festival dječjih vrtića.

Osim redovitog financiranja javnih potreba u kulturi –  Muzeja likovnih umjetnosti i Hrvatskog narodnog kazališta Osječko-baranjska županija financira i ostale programe,  prati i sufinancira tradicionalne manifestacije i memorijale koji promiču razvoj kulture na svom području te promiču čuvanje i prezentaciju kulturne baštine. To su primjerice Festival hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, Đakovački vezovi, Strossmayerovi dani…

Školski športski savez Osječko-baranjske županije u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Hrvatskim školskim sportskim savezom kupio je nedavno komplete dresova za školska sportska društva te hoodie majice za profesore/nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture, donacija vrijedna 130.000 kuna.

‘Mi ne pružamo samo deklarativnu podršku sportu o čemu govori činjenica da smo povećali izdvajanja proračunskih sredstava kako za školska sportska društva i rekreativni sport tako i za vrhunski sport. U 2021. godini izdvajanja su više od 6 milijuna kuna kroz program javnih potreba u sportu do ulaganja u sportsku infrastrukturu.’ – rekla je nedavno pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Roth.

Županija je tako primjerice sa 200.000 sufinancirala ove godine izgradnju i postavljanje tribine u Županijskom sportskom centru u Donjem Miholjcu, a prilikom otvaranja župan Ivan Anušić je istaknuo kako  Županija prati sve sportove i klubove na svom području te kako sve više djece ima osiguran pristup sportu, pa i kroz besplatne terene i obuku. Time se ispunjava i osobiti cilj, rekao je, a to je uključivanje što više djece u sport i stvaranje što više kvalitetnih sportaša.

U Istarskoj županiji tijekom 2021. godine nastavljaju se financirati aktivnosti u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu, te je u tu svrhu u proračunu osigurano 50.000 kuna. EU projekt Take it slow usredotočuje se na potencijale prirodne i kulturne baštine za razvoj održivog turizma.

Osnovni cilj projekta Istarske županije pod nazivom “Institucionalizacija zavičajne nastave“ je formiranje institucionalnog oblika očuvanja istarskog zavičajnog identiteta, odnosno uvođenje zavičajne nastave i tradicijske kulture u predškolske ustanove te osnovne i srednje škole na području Istarske županije. Tijekom 2021. godine formiran je Radni tim te se planira izrada rukopisa Priručnika Zavičajne nastave/Zavičajnosti i nastavlja se provedba projekta u dječje vrtiće, osnovne i srednje škole.(L.K.)