Međimurska županija je već niz godina u vrhu po povučenim sredstvima iz EU fondova po glavi stanovnika. Najveći dio proračuna Županije usmjeren je razvijanju zdravstva i školstva kako bi se građanima omogućila kvalitetna zdravstvenu skrb i obrazovanje. S udjelom od povučenih 5,67 posto u odnosu na druge županije te 528,25 kuna po stanovniku treća je županija u 2019. godini, pokazala je naša analiza napravljena na temelju podataka konsolidiranih proračuna. 

U obrazovanju su sredstvima EU fondova sufinancirani projekti obnove i dogradnje osnovnih i srednjih škola, izgrađen je studentski dom, obnovljen učenički dom te radionice za strukovno obrazovanje.

Građanima Međimurja osiguran je veći standard u zdravstvenoj skrbi. Međimurska županija je prijavila i provela projekt nabavke preko 700 komada dijagnostičko terapijske opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, obnovljene su ambulante opće obiteljske medicine, odjeli Županijske bolnice Čakovec te je rekonstruiran i obnovljen bolnički Paviljon za potrebe dnevne bolnice.

U fazi završetka je i projekt fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu, najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja, a obnovljene su i brojne kulturne ustanove i domovi.

Sredstvima EU fondova općine i gradovi izgradile su ili obnovile dječje vrtiće (13 vrtića diljem Međimurja), dok se nakon provedenog projekta aglomeracije područja grada Čakovca, koji je realiziran prije nekoliko godina, odvijaju i radovi na aglomeraciji u donjem i gornjem Međimurju.

Od kapitalnih investicija koje su izgrađene dijelom iz Europskih fondova, dva su znanstveno istraživačka centra, Metalska jezgra i Centar održivog razvoja, zatim Centar kompetentnosti iz strojarstva, Tehnološko inovacijski centar i Poduzetnički inkubator te ulaganja u gospodarske zone. Europskim sredstvima provode se i drugi projekti u znanosti i obrazovanju.

Misao vodilja u Međimurju je da potrebe za infrastrukturnim projektima zadovoljimo prijavama na natječaje za EU fondove, dok izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjerimo prema građanima kroz modele financiranog prijevoza za učenike, stipendije za učenike, potpore učenicima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Županija je već spremna i za novu financijsku omotnicu.

‘U ovome trenutku spremno je čak 158 projekata vrijednih preko 3 milijarde kuna, od čega projekti vrijedni oko milijardu kuna imaju spremnu i svu projektnu dokumentaciju.’ – najavio je nedavno župan Matija Posavec.

Među 158 projekata velik dio čine daljnja ulaganja u obrazovanje, kvalitetu zdravstvene skrbi, gospodarstvo, turizam, poljoprivredu te prometnu i komunalnu infrastrukturu, kao i sustav socijalne skrbi. (L.K.)