Zlatko Komadina

Primorsko-goranska

Zlatko Komadina jedan je od najprepoznatljivih hrvatskih političara, s dugogodišnjem stažem na poziciji župana.

Zlatko Komadina rođen je 24. listopada 1958. godine u Ljubljani. Odrastao je i školovao se u Rijeci. Živi u Opatiji sa suprugom Brankom, kćerkom Sanjom i sinom Lukom. Godine 1982. diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, 1990. godine položio je državni stručni ispit za poslove u izgradnji objekata, a godinu dana kasnije i stručni ispit za vršenje poslova vanjsko-trgovinskog prometa.

Nakon diplome zapošljava se u Brodogradilištu ‘3. maj’ kao inženjer specijalist u izradi i montaži cijevne brodske opreme, a potom u tvrtki ‘Instalater’ d.d. na raznim rukovodećim dužnostima. Osnivač je i direktor vlastite tvrtke za inženjering i konzalting u graditeljstvu, bio je i direktor KD-a ‘Energo’ od 1998. do 2000. godine. Od 1990. godine član je SDP-a. Od 1990 do 1992. odbornik je Društveno-političkog vijeća u Općini Rijeka, a od 1993. do 1997. vijećnik u Gradskom vijeću Rijeke. U isto vrijeme bio je i na dužnosti predsjednika Nadzornog odbora KD Čistoća. Od 1997. godine bio je vijećnik u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske Županije, zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora i član Odbora za gospodarstvo i financije, kao i član Odbora za unutrašnju politiku i lokalnu samoupravu. Od 1998. do 2001. predsjednik je Povjerenstva za razvoj lokalne samouprave.

Od 2001. godine šest puta biran je za Župana Primorsko-goranske županije. Na posljednjim izborima 2021. godine Zlatko Komadina je u drugom krugu izbora dobio potporu 57,89 posto glasača. Protukandidat mu je bio Gari Cappelli.

Osnivač je i prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija 2004. godine. Nakon Parlamentarnih izbora 2011. godine obnašao je funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. U travnju 2012. godine do lokalnih izbora 2013. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Od 1997. do 2001.bio je potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, a od 2000. godine do danas predsjednik SDP-a Primorsko-goranske Županije.2004. godine izabran je za potpredsjednika SDP-a Hrvatske i na toj je dužnosti i danas. Član je Hrvatske komore inženjera i arhitekata u graditeljstvu. Bio je član Uprave i potpredsjednik Košarkaškog kluba ‘Kvarner osiguranje’ te dugogodišnji član prve ekipe Košarkaškog kluba ‘Kantrida’. I danas u slobodno vrijeme igra košarku, a bavi se i ribolovom.

Talijanski predsjednik Carlo Azegli Ciampi odlikovao ga je Redom zvijezde solidarnosti i počasnom titulom Commendatore.

Zamjenici:

  • Marina Medarić
  • Vojko Braut