Stjepan Kožić

Zagrebačka

Stjepan Kožić rođen je u Gornjoj Drenovi kod Svetog Ivana Zeline, 15. studenoga 1952. godine. U Omilju pohađa prva četiri razreda osnovne škole, a ostale razrede pohađa u Nespešu. U tom kraju provodi rano djetinjstvo te završava osnovno obrazovanje. Godine 1971. u Zagrebu završava srednju tehničku školu, stječe zvanje strojarskog tehničara. Uz rad, 1975. godine završava i Višu tehničku školu u Zagrebu i postaje inženjer strojarstva, a zatim upisuje Fakultet organizacije rada u Kranju gdje je diplomirao 1986. godine.Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upisuje magisterij iz Organizacije i upravljanja te 1994. stječe titulu magistra ekonomskih znanosti. Tijekom svojeg školovanja punih 18 godina radi u Industrogradnji Zagreb. 1991. godine, s početkom rata, angažira se u Zelini i preuzima brigu o Fondu u stambeno-komunalnom gospodarstvu Općine Sv. I. Zelina kao direktor Fonda i voditelj projekta plinofikacije Općine.

Godine 1991. postaje pomoćnik pročelnika Ureda za gospodarstvo Zagrebačke županije te nakon godine dana postaje pročelnik Ureda. Nakon toga preuzima funkciju ravnatelja Županijske uprave za ceste koju obnaša od 1998. do lipnja 2001. godine kada postaje župan Zagrebačke županije. Na posljednjim izborima 2021. godine pobijedio je u drugom krugu i dobio povjerenje 53,79 glasača te počeo obnašati šesti mandat.

U političkom životu, obnaša ili je obnašao brojne dužnosti u HSS-u: član Predsjedništva HSS-a, član Glavnog odbora HSS-a, potpredsjednik Županijske organizacije HSS-a, predsjednik gradske organizacije HSS Sv. I. Zeline. Od 2009. godine predsjednik je Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije, a od 2016. godine obnaša dužnost potpredsjednika HSS-a.

U devetom sazivu Hrvatskog sabora, konstituiranom 2016. godine, izabran je za saborskog zastupnika, ali zbog nespojivosti dužnosti mandat je stavio na mirovanje.

Oženjen je i otac troje djece. Živi u Sv. Ivanu Zelini u obiteljskoj kući te uz rad u vlastitom vinogradu, voli pročitati knjigu i pogledati film te uživati u glazbi hrvatskih izvođača i stolnom tenisu.

Zamjenici:

  • Hrvoje Frankić, mag. oec.
  • Nadica Žužak, dipl.ing.agr.