Darko Koren

Koprivničko-Križevačka

Darko Koren dugogodišnji je župan Koprivničko-križevačke županije

Darko Koren rođen je 1963. godine i  živi u Križevcima. Osnovnu i opću srednju školu pohađao je u Križevcima, a stručnu srednju u Građevinskom srednjoškolskom centru u Zagrebu. Studirao je na Fakultetu Građevinskih znanosti u Zagrebu, gdje je 1986. godine i diplomirao te stekao zvanje inženjer građevinarstva.

Po završetku školovanja, započinje raditi u građevinskom poduzeću „Radnik“ u Križevcima, gdje cijeli period od 12 godina radi na rukovodećim poslovima, pri čemu stječe i usavršava upravljačke vještine. Dio tog perioda provodi i kao direktor tvrtke – kćeri, koja se bavila ugostiteljskom djelatnošću. Nakon toga odlazi u privatni sektor, te slijedeće četiri godine djeluje kao suvlasnik, pa onda i vlasnik obrta, koji se također bavi graditeljstvom i ugostiteljstvom.

Sredinom devedesetih godina aktivno se uključuje u društveni i politički život svoje zajednice,  te postaje članom Hrvatske seljačke stranke, kasnije i njezinim tajnikom, te članom mnogih društvenih i političkih tijela, kao i sportskih društava.

Zamjenikom župana Koprivničko-križevačke županije imenovan je 2001. godine, a tadašnjeg župana Josipa Friščića 2008. godine, Odlukom Županijske skupštine zamjenjuje na funkciji župana. Nakon toga, od 2009. godine do danas, pobjeđuje na četirima neposrednim izborima za župana te tu funkciju obnaša i danas. Uspjeh je potvrdio na izborima 2021. godine te u drugom krugu izbora pobijedio svoga protukandidata sa 51,2 posto glasova.

Zbog neslaganja s politikom vodstva stranke, 2017. godine izlazi iz HSS-a. Osniva i postaje predsjednik stranke „Mreža nezavisnih lista“, s kojom je iste godine ostvario značajan rezultat na izborima za Županijsku skupštinu.

Cijelo vrijeme svoje političke karijere angažiran je u društvenom, posebice sportskom životu. Tako je šest godina bio član skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, prije toga i potpredsjednik Županijskog nogometnog saveza, član uprave NK Slaven – Belupo, te predsjednik NK Križevci.

Zamjenici župana: Darko Sobota i Ratimir Ljubić