Gotovo sve jedinice lokalne samouprave u ovoj su izvanrednoj situaciji i krizi zbog korone krenule sa setovima kriznih mjera pomoći gospodarstvu i građanima, pa je tako i Virovitičko-podravska županija donijela mjere teške preko tri milijuna kuna. Sa županom Igorom Androvićem razgovarali smo o ključnim mjerama te planovima i projektima koji idu dalje unatoč krizi, dapače prvi u Hrvatskoj kreću s inovativnim projektom podzemnog navodnjavanja…

G. Andrović, donijeli ste čitav niz mjera za pomoć gospodarstvu i građanima u ovoj krizi. Koje biste istaknuli kao najznačajnije i imate li povratnu reakciju gospodarstvenika, jesu li oni zadovoljni razinom pomoći koju dobivaju od županije?

Vlada Republike Hrvatske je donijela dva paketa gospodarskih mjera koje se odnose na zadržavanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima i to se pokazalo kao odlična pomoć gospodarstvenicima. Shodno tome, Virovitičko-podravska županija, s više od 3.000.000,00 kuna, pomoći će gospodarskom sektoru na našem području, jer svaki naš stanovnik nam je važan, jer olakšavajući njegovu, olakšavamo i svoju budućnost. Idemo, tako, s javnim pozivom za sufinanciranje režijskih troškova za mikro poslovne subjekte do 10 zaposlenih osoba, onima kojima je potpuno bio zabranjen rad. Oni koji nisu radili mjesec, mjesec i pol ili dva. Očekujemo da će nam za to biti potrebno negdje 500.000 kuna. Županija će, za vrijeme pandemije korona virusa, svakom stanovniku poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, subvencionirati troškove zakupa sa 100 posto. Osim toga, produljit ćemo ugovore o zakupu i subvenciji poslovnog prostora za vrijeme trajanja pandemije za sve stanare Poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije. Njihov boravak u ovim prostorima koje je za njih izgradila Virovitičko-podravska županija bit će potpuno besplatan. Time je Županija izdvojila 280.000,00 kuna. Osim toga, oko 200.000,00 kuna iznosit će subvencioniranje kamata za vrijeme otplate kredita za COVID 19 Zajma za obrtna sredstva HAMAG BICRO-a i otplate kredita za ESIF mikro zajmove, za obrtna sredstva poduzetnicima i obrtnicima s područja VPŽ, za što su im djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte.

Planirate li još neke nove mjere za ublažavanje posljedica korone?

Imali smo odličan odaziv na Program kreditiranja za žene, mlade i poduzetnike početnike. S prvotnih 200.000,00 povećat ćemo iznos sredstava na 500.000,00 županijskih kuna u sklopu kojega oni uz ulaganje u materijalnu imovinu imaju pravo i na 30% obrtnih sredstava od iznosa kredita koji su im potrebni za likvidnost – kreditni potencijal ovom mjerom je povećan sa 10.000.000,00 na 25.000.000,00 kuna. Povećana je i subvencija kamata na kratkoročne kredite za proljetnu i jesensku sjetvu, tako da će kamata za poljoprivrednike koji budu koristili ovu mjeru iznositi nula posto.

Dio je to mjera kojima pomažemo našim poljoprivrednicima. Osim toga, sve korisnike naših sustava navodnjavanja, oslobodit ćemo plaćanja naknade za korištenje tih sustava, što na godišnjoj razini iznosi oko 500.000,00 kuna. Raspisat ćemo i Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2020. godinu u iznosu od gotovo milijun kuna. Tu je i Program poticanja malih i srednjih poduzetnika u drvno-prerađivačkoj industriji na području Virovitičko-podravske županije, za što će Županija izdvojiti 500.000,00 kn, a za sufinanciranje programa očuvanja tradicijskih obrta dodatnih 100.000,00 kuna. Borba protiv korona virusa je borba za zdravlje naših stanovnika, ali i briga i skrb da bolest COVID 19, ne uđe u naše domove za starije i nemoćne ili zdravstvene ustanove. Stoga je županija, zdravstvenim radnicima, koji brinu i skrbe za zdravlje naših stanovnika 24 sata dnevno, kupila potrebnu opremu, dezinficijense, ali i sufinancirala nabavku „Bio Bag-a“, za potrebe prijevoza pacijenata s visokozaraznim bolestima s ukupnih oko 270.000,00 kuna. Naravno, ta borba i dalje traje, a Županija će i nadalje kupovati potrebnu opremu, kako bi naši zdravstveni djelatnici mogli nesmetano i sigurno obavljati svoju plemenitu zadaću.

Iako već danas imamo pozitivne impresije naših gospodarstvenika vezano za naše mjere, u budućnosti ćemo činiti sve što bude bilo potrebno, jer kada završi pandemija korona virusa, slijedi nam borba za svako radno mjesto.

Uz sve ostale mjere, prvi ste i za sad jedini odlučili klubove osloboditi plaćanja zakupa sportskih dvorana za treninge mladih sportaša do 19 godina.

-Za sportske škole čije su aktivnosti od posebnog interesa za Virovitičko-podravsku županiju, a odnosi se to na mlade do 19 godina, cijena zakupa odnosno najma školske imovine bit će besplatna u školskim ustanovama. Sport nam je važan segment društva i u Proračunu za 2020. godinu izdvojili smo značajna sredstva upravo za razvoj sporta na našem području. Osim zdravog života naših mladih, sport i sportaši su uvijek bili najbolji ambasadori svoje sredine, u ovom slučaju Virovitičko-podravske županije.

I zakup terena u halama VIROEXPO-a ste smanjili na simboličnu jednu kunu?

Jesmo. Cijena zakupa i najma u sportskim centrima u vlasništvu Virovitičko-podravske županije, u hali Viroexpo koja je d.o.o i neki račun moramo izdati, iznosit će simboličnu jednu kunu. Sa svim ovim mjerama, želimo da nam se život, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, što je moguće brže vrati u normalu, a Virovitičko-podravska županija će u tome svakom našem stanovniku dati punu potporu. Moram istaknuti kako je hala Viroexpa bila otkriće sportašima, i prije pandemije korona virusa, teško je bilo doći do slobodnog termina.

Virovitičko-podravska županija u 2020. je ušla s rekordnim proračunom teškim gotovo 650 milijuna kuna. Kako će se ova kriza odraziti na sve planove i projekte, hoćete li morati odustati od nekih projekata ili sve ide dalje kao što je i planirano?

– Niti jedan županijski započeti projekt Virovitičko-podravske županije nije stao, niti će stati, svi će se provesti i dovesti svrsi. Nabrojat ću samo one najznačajnije, Tehnološko-inovacijski centar, Centar za istraživanje u mljekarstvu, Sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac, energetske obnove škola u Gornjem Bazju, Pitomači, sportske dvorane u Virovitici, otvorenje Dvorca Janković u Suhopolju kao i Dravske priče u Noskovcima. Očekuje nas i obnova Dvorca u Cabuni koji će se obnavljati kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. Tu je i rekonstrukcija škole u Vukosavljevici, izgradnja nove škole u Kladarama, energetska obnova Opće bolnice Virovitica.

Dio jedinica lokalne samouprave na ovu je krizu odmah odgovorio dosta jakim mjerama štednje i smanjivanjem plaća u gradovima/županijama, dok je s druge strane stav da štednja i rezanje nije dobar put za izlazak iz krize nego treba, upravo suprotno, pojačati investicije kako bi se ubrzao gospodarski rast. Kakva je tu Vaša politika?

-Smanjili smo plaće za 10 posto, ukinuli uskrsnice i regres svim djelatnicima i dužnosnicima i sredstva usmjerili u fond za gospodarstvo i opremu za zdravstvene djelatnike. Investicije ostaju i tako pomažemo građevinskom ali i ostalim gospodarskim sektorima. Sve te investicije generiraju zaposlenost u građevinskim tvrtkama, time i sigurnost naših stanovnika. Sve subvencije koje imamo u županijskom proračunu, a čiji je cilj bolji život naših ljudi, uredno će se provesti. Županija će se i kreditno zadužiti kako bi pomogla onima kojima pomoć bude najviše trebala, odnosno kako bi platila sve dobavljače za projekte koji se provode. Bolje da se zadužujemo mi, nego oni. To je naša briga i dužnost, kako u lijepim, tako i u vremenima koja nam slijede.

Upravo sad u krizi prvi u Hrvatskoj krećete s potpuno novim projektom podzemnog navodnjavanja. Koliko je vrijedan taj projekt, kako ga financirate i koji je plan realizacije, što će on  značiti za vaše poljoprivrednike?

Virovitičko-podravska županija je prva županija koja će provoditi ovakav projekt. Radi se o pjeskovitom zemljištu, idealnom za navodnjavanje, a kako se površina navodnjavanja nalazi uz glavnu prometnicu, oni koji razmišljaju trebaju li navodnjavati svoje površine, a županija im je gradnjom sustava Kapinci – Vaška to omogućila, moći će se uvjeriti u prednosti bavljenja ovog načina poljoprivrede. Virovitičko-podravska županija će sufinancirati nabavku opreme u iznosu od 50 posto troškova. Oni će, poljoprivrednika koštati oko 40.000 kuna po hektaru, a županija će platiti polovicu iznosa. Kod podzemnog navodnjavanja voda se kroz mrežu podzemnih cijevi dovodi u tlu na dubinu od 40 do 80 cm. Tlo vodu, koja se kapilarno širi, prima pomoću cijevi. Pritom se ne stvara pokorica, manje je korova, manji je gubitak vode od isparavanja. Smanjena je šteta od životinja, manja je mogućnost razvoja bolesti. Može se direktno dodavati hranjivi sastojci, povećava se urod, sprečavaju bolesti i čuva oprema jer nije izložena suncu.

Kad smo kod krize i poljoprivrede, jedna od najjačih ‘pouka’ i ove krize je važnost vlastite proizvodnje hrane, odnosno razvoja poljoprivrede kako ne bi toliko ovisili o uvozu. Kakav je Vaš stav o tome i je li čitava ova situacija i vas u VPŽ-u potaknula na neke nove mjere i projekte kako bi se dodatno potaknuo razvoj poljoprivrede i ojačala proizvodnja hrane? 

– Sve što radimo, radimo s ciljem boljeg života naših poljoprivrednika. Virovitičko-podravska županija je podrška svim poljoprivrednim gospodarstvima s našeg područja, kako u ulaganju i podizanju poljoprivredne proizvodnje, tako i shodno tome, povećanju njihove konkurentnosti.

Tu su potpore male vrijednosti za poljoprivrednike u iznosu od 950.000,00 kuna. Odnosi se to na potpore u biljnoj proizvodnji kao što su sustavi za navodnjavanje, sustavi za obranu od tuče, nabavka oprema za proizvodnju cvijeća, povrća, nabavka opreme za berbu povrća, voća, cvijeća i jagoda. Tu su i potpore u stočarstvu kroz nabavku opreme različitih vidova bavljenja stočarstvom, nabavka opreme za preradu i pakiranje mesa, nabavka materijala i opreme za ograđivanje prostora za uzgoj stoke na otvorenom, nabavka steonih junica…

Na čemu vam je sada, nakon normalizacije situacije u koju smo krenuli i za koju se nadamo da će se nastaviti,  glavni fokus i koji su prioriteti?

Kao što smo cijelo ovo vrijeme bili svjesni opasnosti bolesti COVID 19, pa smo poduzeli niz mjera s naglaskom na brigu, sigurnost i zdravlje svih naših stanovnika Virovitičko-podravske županije, svjesni smo i vremena koja nam slijede. Predstoji nam bitka za svakog našeg poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika, gospodarstvenika, za svako radno mjesto na području Virovitičko-podravske županije. (Marija Pulić Drljača, fo:Kristijan Toplak, VPŽ)