Na redovitoj konferenciji za medije PGŽ dominirale su zdravstvene teme. Kako je već u uvodu istaknuo zamjenik župana Vojko Braut, osim aktualnog obaveznog testiranja za sve zaposlene u javnom sektoru sve je izraženiji i problem nedovoljnog broja liječnika obiteljske medicine.

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc izvijestio je kako je organizirano 25 lokacija u PGŽ-u na kojima se u ponedjeljak i srijedu provodi testiranje za zaposlenike u javnim i državnim službama i vezanim tvrtkama. Pet od njih nalaze se u Gradu Rijeci i okolici. Od privatnog sektora testiranja provode specijalna bolnica Medico i poliklinika Smile u Opatiji, a tijekom današnjeg dana očekuje se i popis ljekarni koje će se uključiti u testiranja. Cijena testa iznosi 100,00 kuna. Građani na licu mjesta plaćaju iznos, a poslodavac refundira trošak, osim u slučaju kada je poslodavac organizirao testiranje.

Pročelnik je skrenuo pozornost da se u NZZJZ PGŽ od 8 do 14 sati testira isključivo na uputnicu, a tek nakon 14 sati za potrebe posla. Prometni redari će preusmjeravati zaposlenike na druge lokacije ukoliko dođu u pogrešan termin. „Informacije s terena stižu svakih sat vremena i do sada nije bilo značajnijih gužvi“, kazao je pročelnik i pozvao građane da sve relevantne podatke i ažurne informacije prate na mrežnim i društvenim stranicama PGŽ-a.
Odgovarajući na pitanje novinara, prof. Mićović iznio je procjenu da je mjera obuhvatila petinu zaposlenika, a današnji dan smatra ključnim nakon kojeg će se procijeniti točan broj ljudi i opterećenje pojedinog punkta. Smatra da su trenutni kapaciteti dostatni i vjeruje da će mjera rezultirati povećanjem procijepljenosti i smanjiti oboljevanja u sustavu.

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič komentirao je nedostatak liječnika primarne zdravstvene zaštite, problem koji je prisutan ne samo lokalno i nacionalno, već i na europskoj razini. Rekao je kako je u PGŽ-u trenutno aktivno 169 timova u obiteljskoj medicini pri čemu je u okviru Doma zdravlja 75 timova, odnosno 46%. „Zakon o zdravstvenoj zaštiti obvezuje Dom zdravlja da u okviru primarne zdravstvene zaštite ima 25% ordinacija što znači da u ovom trenutku imamo dvostruko više ordinacija nego što Zakon propisuje“, rekao je Mozetič.
Naveo je da je 2018. izrađen pregled odlaska u mirovinu do kraja 2023. kako bi se postupno educirao novi kadar. Na razini PGŽ-a tako je trenutno 45 specijalizanata, njih 29 iz primarne zdravstvene zaštite i 16 iz izvanbolničke specijalistike, a radi se o najvećem broju specijalizanata svih Domova zdravlja u Hrvatskoj. Početak specijalizacije očekuje još pet liječnika i liječnica. Trideset tri specijalizacije financiraju iz redovnog poslovanja Doma zdravlja, njih 11 iz europskih projekata, a jednu financira Grad Rab u planu da po završetku specijalizacije liječnica ostane na otoku. Od iduće godine očekuju se i dodatna sredstva kroz Nacionalni plan oporavka RH.

Ravnatelj Mozetič očekuje skorašnje reguliranje mreže primarne zdravstvene zaštite HZZO-a prema novom popisu stanovništva. Broj građana dat će uvid u objektivne potrebe određene regije, kako za kadrom tako i za brojem ordinacija obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i stomatologije.

“Prijedlog Proračuna PGŽ-a za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu prošao je proceduru savjetovanja s javnošću. Konsolidirani proračun PGŽ-a za 2022. iznosi 1,5 milijardi kuna što je 1,9% više nego u 2021., dok je proračun Županije planiran na razini 2021. godine”, prezentirao je zamjenik župana Vojko Braut. Od kapitalnih projekata izdvojio je Centar Platak za koji je predviđeno ulaganje od 17,3 milijuna kuna, 9 milijuna kuna namijenjeno je županijskim lučkim upravama, 5,8 milijuna kuna za rekonstrukciju OŠ Ivana Rabljanina i 5,3 milijuna kuna za sportsku dvoranu Medicinske škole. Za projekt Stara Sušica i obnovu nogometnih igrališta u Gradu Rijeci predviđeno je po 2 milijuna kuna, te po 1,5 milijuna kuna za zdravstveni centar Rujevicu i razvoj mreže sanjkališta u Gorskog kotaru.

Što se tiče epidemiološke situacije, na području PGŽ 29 je novooboljelih, a 455 je osoba ozdravilo. Tako se broj aktivnih slučajeva značajnije smanjio za 430 osoba na 4359. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 304 uzorka briseva, što čini udio od 9.54% pozitivnih unutar ukupnog broja testiranih uzoraka.

Ravnatelj Mićović je vrlo oprezno nagovijestio primjetan trend usporavanja rasta broja zaraženih osoba, međutim, upozorio na veliki porast broja hospitaliziranih. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je danas porastao u odnosu na jučer za 11 osoba i iznosi 152. U jedinici intenzivne skrbi KBC-Rijeka se na respiratoru nalazi 13 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana su nažalost preminule još tri osobe od COVID-19 bolesti s prebivalištem u PGŽ-u koje su bile liječene u regionalnom Covid centru KBC-Rijeka. Tako se ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 bolesti povećao na 102 osobe od čega su njih 22 bile cijepljene. Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi 3.48%. (Primorsko-goranska županija)