Šibensko-kninska županija zabilježila je lani više rođenih beba nego godinu prije, a rast se je nastavljen i ove godine. Dobre su to vijesti unatoč koroni koja je poremetila niz planova i unutar Šibensko-kninske županije. Zbog dobrog gospodarenja novcem u ranijem razdoblju, pokriven je nastali manjak u proračunu uslijed pada poreznih prihoda. U lošoj situaciji za gospodarstvo i Županija se je uključila u mjere pomoći te preusmjerila primjerice 1,6 milijuna za poticaje gospodarstvu i poljoprivredi te milijun kuna za zdravstvo. Nastavljaju se i EU projekti. Upravo je završen projekt rekonstrukcije i opremanje poduzetničke poslovne infrastrukture ABC, ranije je izgrađena i opremljena zgrada dnevne bolnice, velik značaj ima projekt Turističke valorizacije tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante…

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk kaže da je u trećoj godini ovoga mandata na čelu Županije najponosniji na aktivnosti koje otvaraju nova radna mjesta, a takvih je bilo puno, kao i niz projekata koji ne staju. Kako je ujedno i predsjednik Zajednice županija aktivan je i na području obrane negativnih posljedica uslijed korone, pa se tako primjerice s Ministarstvom financija i jedinicama lokalne samouprave traži najbolji model prema kojem bi mogli umanjiti, odnosno oprostiti koncesionarima koncesije za ovu godinu.

Niti vašu županiju nije mimoišla korona kriza – koliko ste zadovoljni ‘obranom’ svih uključenih?

Od pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji sve naše službe bile su spremne. Iako smo na našem području imali dva žarišta, pravovremenom reakcijom Stožera civilne zaštite ŠKŽ u koordinaciji s nacionalnim i lokalnim stožerima uspjeli smo zaustaviti širenje virusa. Županijski Stožer civilne zaštite 100 je dana danonoćno radio, a građani su u najtežim trenucima pokazali izuzetno visok stupanj odgovornosti, zahvaljujući kojemu smo se uspješno izborili s virusom. Svi djelatnici javnozdravstvenih ustanova s područja naše županije neumorno su radili i ulagali nadljudske napore kako bi sve funkcioniralo besprijekorno te koristim i ovu priliku kako bih im na tome zahvalio.

Situacija još nije sigurna – imate li neki plan na razini Županije kako postupati u vrijeme sezone?

Iako u proteklih nekoliko tjedana nismo imali novozaraženih u cijeloj Hrvatskoj, najnovija situacija pokazuje da je virus još uvijek itekako prisutan i da smo se možda prerano opustili. Jako je važno da svi skupa ostanemo odgovorni i nastavimo se pridržavati mjera socijalnog distanciranja kako ne bismo dovodili u opasnost sebe ni druge. Pratimo preporuke nacionalnog Stožera civilne zaštite koji je u najtežim trenucima pokazao kako zna upravljati krizom i zahvaljujući kojem smo vrhunac koronakrize prebrodili kao jedna od najuspješnijih država na svijetu. Nastavimo li se tako ponašati i u budućnosti, ne trebamo strahovati da će i ovoga puta rezultat biti isti.

Sve je to utjecalo na manje prihode u proračunu – koliko? Kako ćete namaknuti taj manjak? Gdje je prioritet ostaviti sredstva na istoj razini, preusmjeriti ih?

Epidemiološka situacija u zemlji  utjecala je na pad prihoda od poreza i prireza na dohodak,  koji je počeo u travnju, nastavio se u svibnju, a očekujemo da će se nastaviti u narednih nekoliko mjeseci. Međutim, pored navedenih objektivnih nepovoljnih okolnosti, na financijsku situaciju Županije, povoljno je utjecalo dobro gospodarenje i  racionalno trošenje sredstava u prethodnoj godini, tako da će preneseni višak iz 2019. godine u velikoj mjeri ublažiti efekte očekivanog pada prihoda. Kako bismo u novonastaloj situaciji omogućili nesmetan rad županijskih službi i nastavak provođenja onih aktivnosti i projekata koji su već ugovoreni, izvršili smo rezanje, smanjenje ili odgodu troškova koji se financiraju iz izvornih županijskih sredstava, gdje god je to bilo moguće Odustalo se od isplate  uskrsnice, regresa i božićnice za djelatnike Županije i javnih ustanova. Smanjeni su izdaci za državne i županijske manifestacije, obilježavanje spomendana i reprezentaciju, donacije udrugama, te plaće dužnosnika na period od tri mjeseca. Sredstva su preusmjerena na povećanje poticaja u gospodarstvu i razvoj  poljoprivrede. Povećana su interventna sredstva u zdravstvu kao potpora u aktivnostima za borbu  protiv virusa Covid-19, a povećana je proračunska rezerva kao i sredstva za unapređenje sustava zaštite i spašavanja.

O kojim je iznosima riječ?

Sredstva su preusmjerena za povećanje poticaja u gospodarstvu, pa je 500 tisuća kuna namijenjeno za subvencioniranje kamata i razvoj malog gospodarstva. Oko 1,1 milijun kuna preusmjereno je za razvoj  poljoprivrede: OPG-ova, trgovačkih društava, zadruga i obrta, ribarstva i marikulture. Povećana su interventna sredstva u zdravstvu, oko milijun kuna, kao potpora u aktivnostima za borbu  protiv virusa Covid-19. U skladu sa Zakonom o proračunu povećana je proračunska rezerva i za oko 480 tisuća kuna sredstva za unapređenje sustava zaštite i spašavanja. Nadalje, zadržano je financiranje šireg standarda u OŠ i SŠ na razini planiranih potreba te je osigurano predfinanciranje iz županijskih sredstava za važne projekte: Turistička valorizacija kanala sv.Ante – II faza (7,3 mln.kn); te Sustav navodnjavanja Donje polje-Jadrtovac (1,1 mln kn) i na taj način značajno smanjilo zaduživanje kod poslovnih banaka.

Kojim inače mjerama pomažete gospodarstvo – poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike?

Šibensko-kninska županija kontinuirano financijski podupire poduzetničke projekte kroz sufinanciranje kamatne stope, a čime je omogućeno poduzetniku kreditiranje projekta po kamatnoj stopi manjoj od jednog postotnog poena. Provodimo i cijeli niz drugih mjera usmjerenih na poticanje poduzetništva kao što sufinanciranje marketinških aktivnosti, stručnog osposobljavanja i usavršavanja, kupnje dugotrajne imovine…; planiramo poduzetničke zone kroz Županijski prostorni plan, gradimo poduzetničke potporne institucije kao projekt ABC (20 mil. kuna bespovratno iz EU), Plamet Compete i sl.

Koliko gostiju imate unutar Županije te kakva su očekivanja od ovogodišnje sezone?

S obzirom na turističku orijentaciju Republike Hrvatske i Šibensko-kninske županije osjeća se snažan negativan utjecaj izazvan pandemijom koronavirusa. U mjesecima koji nam dolaze posvjedočit ćemo tome koliko nam je turizam stvarno važan te koliko se uistinu oslanjamo na pozitivne učinke turizma u Hrvatskoj, a naravno i u našoj županiji. S obzirom na odgodu drugih marketinških aktivnosti, intenzivirali smo aktivnosti na našim društvenim mrežama, pri tome smo naravno revidirali poruke, tržišta i ciljane skupine. Sada su nam prioritet što se tiče tržišta – autodestinacije, na eventualnoj udaljenosti sedam sati vožnje, a koje su bazen sa 30 milijuna ljudi. To su uglavnom naša dosadašnja top tržišta, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke… Tu imamo stratešku prednost u odnosu na neke naše konkurentske zemlje poput Italije i Španjolske s obzirom da je naš zdravstveni sustav izvanredno odgovorio na izazove pandemije. Inače, u lipnju je bilo cca 54.000 dolazaka i 330.000 noćenja, otprilike 34% od ostvarenja istog mjeseca prošle godine.

Sve više se razvija svijest da turizam ne može biti jedini gospodarski pokretač. Na kojim područjima vaša Županija radi, kako bi se jačalo gospodarstvo? Imate prepoznatljivu poduzetničku zonu… Koje sve tvrtke su tamo smještene? Kako radi TLM nakon promjene vlasništva?

U Šibeniku imamo poduzetničku zonu od županijskog značaja, Podi, koja je 2019. godine proglašena najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj. Zona je infrastrukturno izvrsno opremljena, a to je prepoznalo 40ak tvrtki u kojima radi preko 1300 ljudi. Kao jedna od najvećih tvrtki u Poduzetničkoj zoni Podi djeluje ZM- Vikom d.o.o., proizvodna tvrtka unutar Zagreb Montaža Grupe, koja je specijalizirana za proizvodnju lakih i teških čeličnih konstrukcija, a koja zapošljava više od 200 ljudi. Šibenik ima preko 80 godina dugu povijest aluminijske industrije, a u zadnjih nekoliko godina, otkad je slovenski Impol preuzeo šibensku tvornicu aluminija ona je postala jedan od najvećih gospodarskih subjekta u našoj regiji, s preko 400 zaposlenika. Naša županija ima i veliki potencijal i ulaže značajna sredstva u razvoj poljoprivrede koja može biti pokretač cjelokupnog razvoja županije, posebno našeg zaleđa.

Kao čelnik Zajednice županija, oko situacije s koronom, sigurno ste komunicirali s Vladom – oko manjkova, projekata… Ima li nekih konkretnih dogovora i mjera, poruka…, koje ste razmijenili?

Nastavno na mjere Vlade Republike Hrvatske vezane za dogovor postignut s Hrvatskom udrugom banaka, a koji se odnosi na odgodu otplate kredita postojećim klijentima, Šibensko-kninska županija uključila se u provođenje istih te o tome obavijestila sve poslovne banke da se isto primjenjuje na kredite koje subvencionira Županija. Također, zajedno  s Ministarstvom financija i jedinicama lokalne samouprave tražimo najbolji model prema kojem bismo mogli umanjiti, odnosno oprostiti koncesionarima iznose koncesija. Razrada tih mjera kojima planiramo pomoći našim gospodarstvenicima je u tijeku. Mišljenja sam da bi trebalo oprostiti obveze od koncesija koje su nastale u ovoj godini, a s obzirom da je naplata od koncesija trodijelni prihod (države, županije i JLS) po tom pitanju pratimo mjere Vlade RH i resornih ministarstava.

Zasigurno se nastavlja s EU projektima s kojima ste započeli ili za koja su osigurana sredstva? Koji su to najznačajniji u vašoj županiji? 

Realizacija svih započetih projekta financiranih sredstvima Europske unije nastavila se i nastavlja se unatoč svim otegotnim okolnostima. Različiti projekti su u različitim fazama i realizacija teku prema planu. Jedan od naših najvećih i najvažnijih projekata trenutno je sustav navodnjavanja Donjeg polja u Jadrtovcu, čija vrijednost iznosi 80,4 milijuna kuna. Po završetku projekta na ovom području će se dobiti cca 300 ha površine pod navodnjavanjem, na tlu izuzetno povoljnom za sadnju vinove loze i maslina. Jako smo ponosni na projekt Regionalnog centra kompetencija u strojarstvu Ars Mechanica. Kroz ovaj projekt vrijedan 61 milijun kuna Industrijska škola u Šibeniku će dobiti najsuvremenije opremljene učionice, radionice i praktikume. Trenutno je u tijeku druga faza projekta Turističke valorizacije kanala sv. Ante u Šibeniku. Ukupna vrijednost projekta je  preko 26,5 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 19,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Upravo je ovih dana potpisan Ugovor za radove na rekonstrukciji zgrada posjetiteljskog centra – Kanal sv. Ante, vrijedan je 9.6 milijuna kuna. Napuštena zgrada u sklopu bivšeg vojnog kompleksa u uvali Minerska u sljedećih pola godine preuredit će se u Centralnu zgradu posjetiteljskog centra s info pultom, suvenirnicom i atraktivnim postavom koji će između ostalog sadržavati hologramske i 9D projekcije.

Lani ste imali više rođenih beba, isti se trend nastavio i početkom godine.. je li to rezultat većeg useljavanja? Koje su neke najvažnije mjere za mlade, obrazovanje..?

U Šibensko-kninskoj županiji u 2019. godini rodilo 41 dijete više nego u 2018. godini, a pozitivan trend nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine. To su sjajne vijesti! Upravo je povećanje nataliteta i popravak demografske slike jedan od najvažnijih ciljeva svih nas političara. Sve što radimo, zapravo radimo kako bismo mladim ljudima osigurali bolju budućnost i potaknuli ih da ostanu ovdje živjeti i da ovdje osnuju svoju obitelj. Šibensko-kninska županija provodi brojne mjere kojima, vjerujem, na izravan ili neizravan način doprinosi ovim pozitivnim trendovima. Kontinuirano stipendiramo svoje učenike i studente, brinemo  o njihovom obrazovanju i kvaliteti zdravstvene zaštite. Visina učeničke stipendije iznosi 400 kuna mjesečno, a studentske 700 kuna. U ovoj školskoj tj. akademskoj godini stipendirali smo 63 korisnika: 15 srednjoškolaca i 48 studenata, za što smo osigurali iznos od 410 000 kuna. Gospodarska situacija u našoj županiji je znatno poboljšana, a uvelike je smanjena i nezaposlenost. Sve su to zasigurno razlozi zbog kojih vlada određena sigurnost, jedan od preduvjeta koji trebaju biti ispunjeni kako bi se obitelji odlučile na proširenje. Mogu samo još dodati da se nadam kako će se ovaj trend nastaviti ne samo u našoj županiji, nego u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Treća vam je godina ovoga mandata – koji vam je projekt ili mjera najbitnija bila?

Svaki projekt koji otvara nova radna mjesta i doprinosi općem boljitku za nas je važan. Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo takvih projekata u proteklom razdoblju imali puno. Velika sredstva su uložena i ogroman posao je napravljen u Općoj bolnici ŠKŽ gdje smo europskim sredstvima izgradili i opremili zgradu dnevne bolnice, u vrijednosti od 46 milijuna kuna, a prije toga smo energetski obnovili kompleks bolničkih zgrada, što je projekt vrijedan 60 milijuna kuna. Upravo je uspješno priveden kraju projekt rekonstrukcije i opremanja poduzetničke poslovne infrastrukture – Adriatic Business Centra „ABC“. Projektom je rekonstruirana je  i opremljena stara poslovna zgrada u kompleksu bivše tvornice TLM, čime će se poduzetnicima i poduzetničkim potpornim institucijama na području Šibensko-kninske županije omogućiti korištenje usluga visokokvalitetne poduzetničke infrastrukture. Ipak, posebno smo ponosni na projekt Turističke valorizacije tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante i proglašenje tvrđave sv. Nikole UNESCO-ovim spomenikom zaštićene svjetske baštine. Time je grad Šibenik postao jedini grad u Hrvatskoj i jedan od samo pet gradova u svijetu koji imaju dva UNESCO spomenika. Naša je dužnost brinuti za kulturne i prirodne znamenitosti kojima naša županija obiluje, kako bismo ih mogli novim generacijama ostaviti u nasljeđe. Mi tu svoju dužnost shvaćamo jako ozbiljno.

Koji su glavni planovi za sljedeće razdoblje – uključujući i novu financijsku omotnicu – na koje ćete se projekte fokusirati?

Planiramo nastaviti s realizacijom svih započetih projekata, a u pripremi je projekt Purifikacijski centar za školjke u uvali sv. Petra. Procijenjena vrijednosti  same infrastrukture projekta je oko 600 tisuća eura. Radi se o otpremno-purifikacijskom  centru kapaciteta 10t/danu. Izgradnjom ovakvog centra dobit ćemo bolji standard u kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, što je u školjkarstvu naročito važno. Županija je za projekt ishodovala građevinsku dozvolu i trenutno se priprema dokumentacija potrebna za prijavu na natječaj. Također je u pripremi i projekt izgradnje Ribarske luke Peleš u Rogoznici i trajektnog pristaništa Boci u sklopu luke otvorene za javni promet Zlarin,  procijenjene vrijednosti 15 milijuna kuna. U pripremi su brojni projekti komunalne i gospodarske  te  socijalne infrastrukture, kao i  projekti  s područja  zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Budući da, zbog situacije u kojoj se nalazimo ne možemo sa sigurnošću znati kako će nova financijska omotnica izgledati, primorani smo opreznije pristupiti planiranju budućih  projekata. Ipak, ja vjerujem da će se situacija uskoro stabilizirati, a mi ćemo joj se svakako prilagoditi. (Lidija Kiseljak)