Ugovor vrijedan 95.679,87 eura o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovitih studenata s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije potpisan je danas u Velikoj vijećnici županijske uprave. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić i župan Danijel Marušić u ime Brodsko-posavske županije. Ovim Ugovorom uređena su međusobna prava i obveze, način obračuna, ispostavljanje računa, rokovi i način plaćanja usluge prijevoza vezano uz sufinanciranje troškova prijevoza za čak 800 studenata s područja županije koji redovito studiraju na području Republike Hrvatske. Sufinancirani prijevoz obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, odlazak na ljetovanje i slično.

Ovaj pilot-projekt nastavlja se na temelju Zaključka Vlade RH od 27. rujna 2023. godine kako bi se redovitim studentima omogućio povoljniji prijevoz po jedinstvenoj cijeni od 9,95 eura mjesečno, odnosno, neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području cijele Republike Hrvatske. Brodsko posavska županija u cijelom iznosu sufinancirat će prijevoz redovitih studenata s prebivalištem na području županije koji su to pravo stekli prijavom na Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje prijevoza koji raspisuje nadležni Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu.

Župan Marušić ovom prilikom zahvalio je HŽ Putničkom prijevozu što su prepoznali ovakav projekt kao Vladi RH koja mu je pružila potporu u vjeri kako će ova mjera olakšati i studentima i njihovim roditeljima. U ovoj prigodi istaknuo je kako je na prošloj sjednici usvojen Proračun za  2024. godinu u kojem su osigurana sredstva za ovu i slične namjene, stoga je zahvalio i predsjedniku Županijske skupštine Peri Ćosiću kao i svim vijećnicima što su ovakav proračun podržali.
Zabilježeno je stopostotno povećanje  prijevoza željeznicom u sklopu projekta što znači da su ga studenti prepoznali kao kvalitetnog i isplativog, a Brodsko-posavska županija će, u okviru svojih mogućnosti i dalje pružati slične potpore mladim ljudima. Župan Marušić osvrnuo se i na pitanja postavljena na sjednici Županijske skupštine  koja su se ticala usklađivanja novog voznog reda koji se odražava na putovanje učenika osnovnih i srednjih škole te zaposlenika koji koriste željeznicu te najavio radni sastanak koji će uslijediti nakon potpisivanja ugovora i na kojem će se, uvažavajući sve okolnosti, pokušati iznaći najbolje opcije.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić izrazio je zadovoljstvo što se projekt nastavlja te dodao kako je Vlada RH do 31. prosinca 2024. donijela mjeru koja omogućuje svim učenicima osnovnih i srednjih škola pa i djeci predškolske dobi neograničeno i besplatno putovanje vlakom. To je samo je samo jedan dio programa, ističe Ukić, revitalizacije željezničkog sustava koji uključuje i obnovu pruga i nabavku novih vlakova i kojim se nastoje potaknuti sve generacije da putuju vlakovima. Dodao je i to da s obzirom na prošlu godinu, putovanje željeznicom bilježi porast od 25% i nedostaje još oko 50.000 putovanja kako bi se ostvarila brojka od milijun putovanja. (Brodsko-posavska županija)