Splitsko-dalmatinska županija vodeća je bila u 2021. godini po izdvojenim sredstvima za vatrogastvo, ulaganju po stanovniku i po udjelu u proračunu te po rastu izdvojenog novca u odnosu na 2020. godinu. Uz nju među vodećim županijama su još Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Primorsko-goranska, Osječko-baranjska i Brodsko-posavska županija. Pokazala je to naša analiza napravljena iz podataka o izvršenju proračuna, za zadnje dostupnu 2021. godinu.

Na Dan Svetog Florijana obilježava se Svjetski dan vatrogasaca.

Požari, poplave, eksplozije, potresi, ozbiljnije prometne nesreće pa čak i spašavanje životinja dio je posla vatrogasaca. Taj opasan i human posao stoga se obilježava na isti dan u svijetu. Nama će zasigurno ostati dugo vremena u sjećanju potres gdje su upravo vatrogasci bili na prvoj liniji pomoći.

Izuzev Splitsko-dalmatinske županije koja je izdvojila više od 1 posto proračuna za vatrogasce, ostale županije izdvajaju do 1 posto. Za financiranje vatrogasaca više sredstava izdvajaju jedinice lokalne samouprave, pa tako neki gradovi izdvajaju i više od 10 posto proračuna, a općine i više.

Kako stoji u Zakonu, sredstva za financiranje vatrogasne djelatnosti i aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnih zajednica te za opremanje njezinih članica osigurava se u u proračunima gradova i općina, a u županijskim proračunima sredstva za financiranje vatrogasne djelatnosti aktivnosti vatrogasnih zajednica županija. Županije osiguravaju i novac za troškove intervencija vatrogasnih pristojbi koje interveniraju po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Velik dio projekata provodi se kroz EU projekt FIRESPILL. Tako se europskim novcem gradi Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u ostalim županijama koje su dio projekta nabavlja se nova oprema. U Primorsko-goranskoj županiji važan je projekt u Šapjanama – Centar za obuku interventnih službi PGŽ.

Splitsko-dalmatinska županija izdvojila je po stanovniku 65,28 kuna, Dubrovačko-neretvanska 28,02 kune, Šibensko-kninska 20,68 kuna, Zagrebačka županija 17,14 kuna i Krapinsko-zagorska županija 15,80 kuna.  Gleda li se udjel u proračunu, opet je najviše izdvojila Splitsko-dalmatinska županija, 1,46 posto, slijedi Zagrebačka županija s 0,47 posto, Dubrovačko-neretvanska 0,32 posto, Šibensko-kninska 0,23 posto i Primorsko-goranska županija 0,20 posto. U odnosu na 2020. godinu sredstva je Splitsko-dalmatinska županija povećala u apsolutnom iznosu za 17,6 milijuna kuna, odnosno za 175 posto. Dubrovačko-neretvanska županija za 1,8 milijun ili 131 posto, Osječko-baranjska županija za milijun kuna tj. 65 posto, Šibensko-kninska za 413,6 tisuća kuna ili 26 posto te Brodsko-posavska županija za 244,2 tisuće kuna ili 21 posto.

Splitsko-dalmatinska županija: Nastavno regionalno središte za osposobljavanje vatrogastva u Vučevici bit će najveće u ovom dijelu Europe

U 2021. godini Županija je izdvojila po stanovniku 65,28 kuna, iz proračuna izdvojila za vatrogasce 1,46 posto, a u odnosu na 2020. godinu povećala sredstva za 17,6 milijuna kuna tj. za visokih 175 posto.

Splitsko-dalmatinska županija izdvaja značajna sredstva za poboljšanje kapaciteta zaštite od požara kroz nabavku vatrogasne opreme, izgradnju i renoviranje vatrogasnih domova i sudjelovanje u brojnim EU projektima poput FIRESPILLA.

Splitsko-dalmatinska županija: Otvoren Vatrogasni dom u Muću, investicija vrijedna 8 milijuna kuna

“Iznad svega će mi biti drago i bit ću izuzetno sretan kad uskoro ovo stavimo u funkciju. Paralelno ćemo i potpisivati ugovore s pokrajinom Baden-Württemberg, a nadam se uskoro i s Izraelcima oko obuke i treniranja vatrogasaca, s obzirom na to da naši heroji imaju jedno od najboljih iskustava po pitanju šumskih požara”, izjavio je župan Blaženko Boban.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako će se u ovom objektu osposobljavati vatrogasci iz Hrvatske, ali i iz cijele Europe. “Već danas imamo najave i njemačkih vatrogasaca koji će tijekom ove godine dolaziti na obuku ovdje u Hrvatsku”, rekao je Tucaković.

Iz središta u Vučevici koordinirat će se, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća, a centar će imati i simulacijske objekte kao i mogućnost organiziranja vježbi, seminara za naprednu obuku te pokaznih vježbi spašavanja civila.

Prizemlje se sastoji od 13 garaža za vatrogasna vozila, svlačionice i sanitarnih čvorova. Na katu će biti 15 četverokrevetnih smještajnih jedinica, odnosno sobe za odmor i učionice, dok je uz istočni dio zgrade smješten vatrogasni toranj povezan s tunelom u podrum zgrade.

Lani je pak otvoren vatrogasni dom u Muću, vrijedan oko 8 milijuna kuna. Kroz sedam godina otvoreno je 6 vatrogasnih domova – Sućuraj, Supetar, Dugi Rat, Trilj, Slatina i  Muć.

Osječko-baranjska županija: U četiri godine 4 milijuna kuna za sufinanciranje nabave vozila, sudjelovanja na natjecanjima, opremu…

Županija je za milijun kuna povećala sredstva za vatrogasce u 2021. godini u odnosu na 2020., odnosno za 65,44 posto, što ju je svrstalo na treće mjesto u odnosu na ostale županije.

Na području Osječko-baranjske županije djeluje 16 vatrogasnih zajednica sa 142 dobrovoljna vatrogasna društva i 4 javne vatrogasne postrojbe.

Dobrovoljna vatrogasna društva predstavljaju vrlo značajnu operativnu snagu sustava civilne zaštite, ali i značajnu komponentu društvenog života, osobito u manjim ruralnim sredinama u kojima okupljaju veliki broj mladih koji djeluju u okviru vatrogasne mladeži, kažu u Županiji. Kako bi prezentirali vlastiti rad, ali i promovirali vatrogastvo Osječko-baranjske županije, dobrovoljna vatrogasna društva tijekom godine sudjeluju na brojnim vatrogasnim natjecanjima i obilježavanju značajnijih događaja.

Da bi kvalitetno obavljali svoju temeljnu zadaću, DVD-ima su potrebni uređeni prostorni uvjeti, vozila i oprema te im stoga Osječko-baranjska županija redovito osigurava znatna sredstva. Osim što je obavezna po zakonu financirati redovite aktivnosti županijske Vatrogasne zajednice, Osječko-baranjska županija financira zdravstvene preglede i osiguranja pripadnika DVD-a, a svake godine putem javnih poziva odobrava im potpore. U razdoblju od 2018. do 2022. godine DVD-ima je tako iz županijskog proračuna odobreno gotovo 4 milijuna kuna za sufinanciranje opremanja, prostornih uvjeta, nabavu vozila te za organiziranje i sudjelovanje na natjecanjima i drugim manifestacijama.

Od projekata u vatrogastvu posebno je važna nabava i opremanje Poligona za obuku korisnika dišnih aparata u Našicama, ukupne vrijednosti 150.000 eura, a financirano iz fondova EU. Također je nabavljen i opremljen dekontaminacijski šator sa zaštitnim odijelima u vrijednosti 22.176 eura, kao i dva kompresora za punjenje boca sa kisikom ukupne vrijednosti 23.885 eura.

Krapinsko-zagorska županija: U planu vatrogasno vježbalište u Stubičkoj Slatini

Županija je po stanovniku izdvojila 15,80 kuna za vatrogasce u 2021. godini.

U nedjelju, 30. travnja 2023. godine u Klanjcu je održana vatrogasna svečanost povodom blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i zaštitnika grada Klanjca. Uz domaće vatrogasce iz Klanjca, proslavi su se odazvali i brojni drugi vatrogasci iz čitave Krapinsko-zagorske županije, a nazočni su bili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek te predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber.

Početkom ove godine održano je potpisivanje ugovora o izravnoj dodjeli sredstava Krapinsko-zagorske županije za financiranje djelatnosti Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini u vrijednosti od 152.630 eura. 

„Na području naše županije djeluju dvije javne vatrogasne postrojbe i 81 dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatrogasna zajednica kao krovna organizacija skrb o organiziranosti, opremljenosti, osposobljenosti i intervencijskoj spremnosti svih naših vatrogasnih postrojbi. Mi smo tu da pomognemo i držimo jedan visok standard koji imamo u zaštiti od požara, te zahvaljujem županu Kolaru što nas prati s financijskim sredstvima koja su značajno veća od zakonskog minimuma“ – istaknuo je prije samog potpisivanja predsjednik županijske vatrogasne zajednice Stjepan Skuliberdodavši kako će dodijeljena sredstva iskoristiti za realizaciju mnogih programa sufinanciranja i radnog osposobljavanja.

„Već sada mogu najaviti da ćemo prvim rebalansom proračuna osigurati dodatnih 10 posto, jer smo u dogovorili i neke nove stvari koje treba kupiti za profesionalne vatrogasne postrojbe, bez obzira što Županija nije njihov osnivač. Naime, u proteklom smo razdoblju kompletno opremili naše vatrogasce s novim odijelima, kacigama, čizmama i novim rukavicama, a sada je vrijeme i za Geigerov brojač i za detektor plinova kao i posebno obučavanje naših ljudi za rukovanje tom opremom“ – izjavio je župan Kolar.

Krapinsko-zagorska županija: 152,6 tisuća eura za zaštitu od požara

„Prošle smo godine osposobili 45 vozača za C kategoriju jer je to dobrovoljnim vatrogascima dodatan trošak, a na taj način smo ih potaknuli te ćemo s time nastaviti i dalje. Isto tako, našu zajednicu karakterizira kontinuirani rad s mladeži pa smo tako prošle godine uložili skoro 200 tisuća kuna u uređenje kampa vatrogasne mladeži u Fažani u kojem je samo prošle godine boravilo 152 pripadnika vatrogasne mladeži. Postavili smo novi kontejner, koji je zamijenio dosadašnji bungalov i dotrajali šator, te sada imamo smještaj za 20-ak mladih vatrogasaca kroz sezonu. Tako smo našim najmlađima omogućili jedan više standard, budući da sam kontejner ima i klimu te sanitarni čvor“ – izvijestio je tom prigodom predsjednik Skuliber.

Lani je odrađeno ukupno 927 intervencija, što je gotovo dvostruko više nego u 2021.. Osim velikog broja požara vatrogasci su se suočili i s posljedicama nevremena, ali i istjecanja opasnog plina, a pomagali su i u drugim županijama u intervencijama.

Očekuje se i realizacija vatrogasnog vježbališta na prostoru bivše vojarne u Stubičkoj Slatini.

Primorsko-goranska županija: Za Centar za obuku interventnih službi PGŽ Županija uložila vlastitih 820.000 eura

S izdvojenih 0,20 posto Primorsko-goranska županija se je našla u top pet županija.

U 2022. godini Županija je za redovnu djelatnosti i požarnu sezonu isplatila Vatrogasnoj zajednici PGŽ  iznos od 2,65 milijuna kuna (351,7 tisuća eura). U 2023. godini planiran je iznos od 292,7 tisuća kuna.

Primorsko-goranska županija: U Šapjanima održana pokazna vježba vatrogasnih postrojbi uz korištenje video nadzora, bespilotnih letjelica, robota i kanadera

Primorsko-goranska županija prepoznala je važnost prenamjene bivšeg vojnog kompleksa (vojarne „Boršt“)  u Šapjanama za potrebe razvoja Centra za obuku interventnih službi PGŽ. Centar se nalazi unutar prostora veličine oko 15.700 m2 te je od strane Vlade RH 2008. godine dodijeljen  Vatrogasnoj zajednici Primorsko – goranske županije na korištenje u periodu od 50 godina.

Procijenjena ukupna vrijednost investicije je oko 10. milijuna eura, a do 2023. godine u građevinske radove, izrade građevinske dokumentacije, nabavke opreme, energetske obnove Upravne zgrade, nabavke Poligona za orijentaciju/Labirinta i dr. uloženo je oko 1,5 milijuna eura (ulagači-Primorsko – goranska županija, Vatrogasna zajednica PGŽ, Područna vatrogasna zajednica Liburnija, Općina Matulji, Komunalac, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo obrane, EU fondovi).

Primorsko – goranska županija je iz Proračuna za potrebe razvoja Centra do 2023. godine uložila ukupno oko 820 tisuća eura (U 2022. godini 59,8 tisuća eura, u 2021. godini 58,3 tisuće i 2020. godine 196,6 tisuća eura)

Tijekom proteklih godina Centar je sukladno usvojenom projektnom zadatku i idejnom rješenju sukcesivno realizirao pojedine programske sadržaje (poligoni, učilišta, skladišta, obnova zgrade…) te  se je u kontinuitetu koristio za potrebe uvježbavanja vatrogasaca, postrojbi iz sustava civilne zaštite županije, gradova i općina, državnih intervencijskih postrojbi, društava crvenog križa, gorskih službi spašavanja, hitne medicine, policije i dr.

Od izuzetnog značaja je da Centar sa svim svojim potrebnim cjelinama bude na raspolaganju operativnim snagama iz sustava civilne zaštite kako bi planskim i sustavnim uvježbavanjem odgovorili na sve veće izazove uzrokovane izvanrednim situacijama, odnosno sve češćim nepogodama uzrokovanim klimatskim promjenama.

Uz EU sredstva 2020. godine uspješno je realizirana 406 tisuća eura energetska obnova Upravne zgrade Centra.

Brodsko-posavska županija imala je u proračunu za 2021. godinu rast od 244,2 tisuće kuna za vatrogasce u odnosu na godinu prije, odnosno 21 posto više izdvojenih sredstava.

Ovih je dana donesena Odluka o odobravanju financijskih sredstava za jednokratne aktivnosti udruga iz područja vatrogastva za 2023. godinu, pa će tako devetnaest dobrovoljnih vatrogasnih društava dobiti ukupno 50.000 eura za sufinanciranje kupnje vatrogasne opreme. (L.K.)