U narednih nekoliko tjedana predstavit ćemo 32 projekta koji su ušli u finale našeg izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte.

 

Projekt Innovation in dressing techniques imao je namjeru prikazati suvremeni pristup u liječenju, previjanju i prevenciji kroničnih rana te kao pomoć u rješavanju problema koji nastaju u njihovom zbrinjavanju

EU projekt Innovation in dressing techniques ušao je u finale za izbor najboljeg EU projekta ispred Grada Zagreba, a unutar kategorije Doprinos znanosti i inovacijama. Projekt je predložen od strane Razvojne agencije Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja.

Vrijednost projekta bila je 609.180 kuna i u potpunosti je financiran iz EU. Provodio se je od 1.10.2018. do 31.3.2020.

Nositelj projekta bila je Škola za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, a partneri na projektu Srednja zdravstvena škola Ljubljana, Slovenia, Gumushacikoy , Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gumushacikoy, Turska, Seniorenzentrum St. Marien, Dorsten,  Njemačka.

Dionici koji su nakon predstavljanja projekta postali pridruženi partneri su  Poliklinika OXY, Zagreb, DEBRA, Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb, KB Sveti Duh, Zagreb, KB Dubrava Zagreb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Biotehnički fakultet Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija,  Tosama, Domžale, Slovenija,  Dom za starije i nemoćne Škofljica, Slovenija, Onkološki institut Ljubljana, Slovenija, BTC Ljubljana, Slovenija, FEDO company, Dorsten, Njemačka, MM Surgical, Slovenija, Gümüşhacıköy State Hospital, Turska, Merzifon State Hospital, Turska, Amasya Şerafeddin Sabuncuoğlu State Hospital, Turska, Amasya Universitesi, Turska.

Cilj projekta bio je istražiti najsuvremenije metode i pristupe u tretiranju kroničnih rana u Hrvatskoj i partnerskim zemljama u sinergiji sa zdravstvenim institucijama koje se bave kroničnim ranama, izmijeniti spoznaje i rezultate istraživanja s partnerima u projektu te ih objediniti u profesionalnom i suvremenom dinamičnom digitalnom Priručniku, koji integrira dobre prakse, znanstvene pristupe, nove tehnike i materijale koji se danas primjenjuju kod zbrinjavanja rana ili su tek u fazi istraživanja. Naime, analiza stanja pokazala je da su kronične rane zdravstveni i socijalni problem te predstavljaju veliki izazov za zdravstvene radnike, mentore tijekom obuke učenika za zdravstvena zanimanja, pacijente i njihove obitelji.

Projekt je potaknuo jačanje suradnje između medicinskih škola, zdravstvenih ustanova i institucija koje donose odluke u strukovnom obrazovanju.  Priručnik za suvremeno zbrinjavanje kroničnih rana prvi je te vrste objavljen u Hrvatskoj i dostupan je besplatno na platformama za e-učenje te se u online nastavi pokazao kao vrlo korisno nastavno sredstvo. Postupci liječenja i njege kroničnih rana opisanih u priručniku popraćeni su video uratkom snimljenim u realnoj situaciji sa svim postupcima i objašnjenjima stručnjaka. Nizom poveznica koje vode do stranica na kojima se podaci ažuriraju redovito mogu se pronaći najnovija dostignuća u liječenju i zbrinjavanju kroničnih rana. Priručnik je izrađen na hrvatskom, njemačkom, slovenskom i turskom jeziku.

Učinak projekta na lokalnoj, regionalnoj, državnoj razini je jačanje strukovnog obrazovanja i kompetencija na radnom mjestu kroz prijenos novih znanja i vještina iz zbrinjavanja kroničnih rana.

Kako kažu u Razvojnoj agenciji, kvalitativni pokazatelj jačanja profesionalnih kompetencija je pisano priznanje Udruge medicinskih sestara i primalja Slovenije vezano uz način rada i rezultate. Tu je i  nominacija projekta od strane AMPEU-a na  The European Innovative Teaching Award (EITA). Kvalitativni i kvantitativni pokazatelji su vidljivi iz izvješća i evaluacije  Događaja s multiplicirajućim učinkom te pozivi organizatora 15. Simpozija o ranama i 8. međunarodnog kongresa Hrvatske udruge medicinskih sestara – Sestrinstvo bez granica radi predstavljanja ciljeva i rezultata projekta. (L.K.)