Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. 

Gradski prozori u prirodu – Unaprjeđenje urbane bioraznolikosti
i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) projekt je prijavljen u izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane Razvojne agencije Zagreb.

Kroz projekt je tako kanalu Prvog maksimirskog jezera vraćena povijesna vizura, otvoren je Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Prikaz vodenih staništa, Mikrosvijet maksimirske šume…

Projekt se je provodio od listopada 2018. godine do kraja 2021. godine.
Grad Zagreb je ujedno bio i nositelj projekta, a partneri  Javna ustanova Maksimir, Udruga BIOM, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir,
Udruga Vjetar u leđa, a suradnik  Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta bila je 34.916.730,32 kune, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 13.907.404,20 kuna, a vlastita sredstva 21.009.326,12 kuna.

Kao što je bio i cilj, projektom je postignut   društveno-gospodarski razvoj  kroz održivo korištenje prirodne baštine te očuvanje i unaprjeđenje bioraznolikosti u urbanim područjima.

Izgrađeno je i obnovljeno 12 infrastrukturnih objekata koji su doprinijeli unapređenju i stvaranju nove atraktivne posjetiteljske infrastrukture te razvoju suvremene i integrirane turističke ponude Zagreba.

Projektom je uređeno prvo i drugo maksimirsko jezero te pristanište za čamce, izrađene poučne šetnice, Centar za istraživanje urbane bioraznolikosti, Interpretacijski centar  zaštićene faune Hrvatske, Bioforenzični laboratorij te prikaz vodenih staništa. U drugom maksimirskom jezeru se je revitalizirala populacija riba te izgradio bioremedijacijski otočić, koji pomaže prirodnom pročišćavanju vode, uređena je hortikultura parka Maksimir, postavljane su parkovne i urbane opreme, infokiosci te naposljetku organizacija niza
edukativnih programa i interpretacijskih sadržaja.

Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske uz bogat edukativni sadržaj obuhvaća nastambe za crvene vjeverice te hrvatske ptice zlatovrane, pupavce i europske grlice. U toj je cjelini i nastamba za europske smeđe medvjede.

Zato, veliku ulogu u uspješnosti projekta ima zaštita bioraznolikosti te očuvanje, revitalizacija i stvaranje mreže raznolikih staništa koji su od velike  važnosti za zaštitu prirode, ali i poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Stvoren je i preduvjet za uspostavljanje proaktivne i multifunkcionalne mreže zelene infrastrukture, kojom se razvija i unaprjeđuje sustav održivog upravljanja prirodom Grada. (L.K.)